Plantaardig stofje heeft positieve invloed op immuunsysteem
Plantaardige stanolen, die van nature in lage concentraties in bijvoorbeeld peulvruchten, noten en fruit zitten, lijken een gunstig effect te hebben op de lichamelijke weerstand. Astmapatiënten die een tijdje lang een yoghurtdrankje kregen waaraan dergelijke plantaardige stoffen waren toegevoegd bleken een verhoogde respons van het eigen afweersysteem te hebben. Wetenschappers van het Maastricht UMC+ publiceerden de resultaten onlangs in het American Journal of Clinical Nutrition (AJCN).
Verschillende plantaardige stoffen staan erom bekend dat ze een gunstig effect kunnen op de gezondheid. Zo worden plantensterolen en –stanolen gebruikt in cholesterolverlagende voedingsmiddelen. Nog niet zo heel lang geleden toonden Maastrichtse wetenschappers bovendien aan dat deze stoffen in potentie een beschermende werking hebben op ontsteking in de lever en eveneens ontstekingen in de darm kunnen verminderen. Nu lijken plantenstanolen tevens het functioneren van het immuunsysteem op een gunstige manier te kunnen beïnvloeden.
Yoghurtdrankje
Voor het onderzoek werden bijna 60 astmapatiënten geïncludeerd. Deze groep van patiënten heeft over het algemeen een verminderde afweerfunctie, zij zijn dan ook gevoeliger voor het oplopen van een infectie. Een gedeelte van deze groep kreeg acht weken lang een yoghurtdrankje verrijkt met plantaardige stanolen, de andere groep een placebo drankje. Na inenting met een hepatitis-A vaccin (met daarin een verzwakte en ongevaarlijke variant van het virus) bleek het immuunsysteem van de groep die extra stanolen had gekregen aanzienlijk actiever te reageren.
Extra afweer
“We hebben in deze studie voor het eerst bij mensen laten zien dat stanolen het immuunsysteem gunstig kunnen beïnvloeden”, zegt projectleider prof. dr. Jogchum Plat, hoogleraar Fysiologie van de Voeding. “Ons onderzoek heeft zich nu gericht op astmapatiënten, omdat zij een verminderde afweer hebben. Zij zouden dus baat kunnen hebben bij extra inname van stanolen in de vorm van een speciaal aangepast voedingsmiddel. Mogelijkerwijs zouden de resultaten van onze studie ook voor andere groepen patiënten kunnen gelden. Denk bijvoorbeeld aan multiple sclerose en reumatoïde artritis, maar om dat te bevestigen is nog wel aanvullend onderzoek nodig.”
Noot voor de redactie/ niet voor publicatie:
Met eventuele vragen over dit persbericht kunt u zich wenden tot Nieky van Steenkiste van de stafdienst Communicatie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ via 043-3877114 of 06-12633098 of vianieky.van.steenkiste@mumc.nl
Lees ook
-
Universiteit Maastricht onderzoekt samen met de Rechtbank Amsterdam de justitiële samenwerking in strafzaken tussen lidstaten Europese Unie.
-
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het kader van de SGW open competitie een subsidie toegekend aan een onderzoeksvoorstel dat is geschreven door Prof. Dr Math Noortmann (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM) en Prof. Dr J.B.M. Koning (UM School of Business and Economics). Het project heeft een looptijd van twee jaar en beoogd de grensoverschrijdende samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en gemeenten in de Euregio Maas-Rijn op een interdisciplinaire manier in kaart te brengen en te analyseren.
-
Het eerste landelijke SDG Barometer-onderzoek in Nederland naar de in 2015 vastgestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) voor 2030 laat veel zien om optimistisch over te zijn. De SDG Barometer biedt belangrijke inzichten in de mate van acceptatie en implementatie van de SDG's door Nederlandse organisaties. Tegelijkertijd is het een oproep aan alle organisaties om de doelen te realiseren.