Gratis zoeken op internet, terwijl Ecosia bomen plant

Ecosia nu standaard op 800 Student Desktops

De Universiteit Maastricht heeft, vanaf 15 januari, de duurzame zoekmachine Ecosia als standaard ingesteld op 800 Student Desktops (SDT) in beide bibliotheeklocaties en de computerruimtes op Randwyck. Ecosia werkt net als elke andere zoekmachine, met één groot verschil: Ecosia gebruikt 80% of meer van haar winst om non-profit organisaties te helpen die zich richten op herbebossing. Ecosia kan ook op elke andere UM werk- en studieplek ingesteld worden. 

Een idee van de studentleden van de Universiteitsraad

Het idee om Ecosia binnen de UM te implementeren is aangedragen door studentleden van de Universiteitsraad. De Universiteitsbibliotheek en ICTS omarmen dit initiatief met het creëren van een UM Ecosia-account. Dit account houdt bij hoeveel CO2 de UM gezamenlijk bespaart.

De initiatiefnemers hopen dat ook andere UM-afdelingen de overstap maken. Iedere UM-medewerker en student kan namelijk Ecosia op zijn eigen werk- of studieplek of mobiele telefoon instellen, via de UM-downloadlink: ecosia.co/MaastrichtUniversity. Via deze unieke link draagt vervolgens elke zoekactie bij aan het totale aantal bomen dat via het UM-account wordt geteld. De standaardinstellingen werken ook op de Student Desktop Anywhere faciliteiten.

Goed voorbeeld doet goed volgen!

Geïnspireerd door de UM heeft Stichting Mosa Lira te kennen gegeven Ecosia te gaan te implementeren binnen hun 21 basisscholen en onderwijsvoorzieningen. Binnenkort zullen 6000 leerlingen én ook alle leerkrachten Ecosia standaard als zoekmachine gaan gebruiken!

Goed om te weten

Ecosia gebruikt Bing (de zoekmachine van Microsoft). Wie de voorkeur geeft aan Google, voegt de zoektag #g toe aan een zoekopdracht. Andere zoektags om zoeken te versnellen zijn hier te vinden.

De handleiding voor Ecosia is beschikbaar op de ICTS website.

Begin vandaag nog met het planten van bomen!

Lees ook

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

  • Studenten aan de Universiteit Maastricht kunnen het hele jaar door terecht bij het Wellbeing Team voor een breed aanbod gericht op mentale en fysieke gezondheid. Dit omvat een breed scala aan activiteiten zoals de Wellbeing Wednesdays en de twee jaarlijkse Wellbeing Weeks, maar ook peer-to-peer...

Meer nieuws