Pilot Huurteam Zuid-Limburg van start

Te hoge huur- en servicekosten, achterstallig onderhoud en het niet terugbetalen van waarborgsommen – het zijn maar een paar voorbeelden van de problemen waar studenten en kenniswerkers in Zuid-Limburg tegenaanlopen bij het huren van hun woonruimte. Om deze huurders te ondersteunen in hun geschillen hebben de Universiteit Maastricht (UM), de Gemeente Maastricht, en Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL) geld uitgetrokken voor een speciale pilot. Het pilot programma ‘Huurteam Zuid-Limburg’ is ingesteld voor een periode van zestien maanden. Vanaf vandaag is de nieuwe website van Huurteam Zuid-Limburg te bezoeken. 

De voorganger van deze dienstverlening, de Housing Helpdesk, is een van de redenen waarom Maastricht gisteren door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is uitgeroepen tot Beste Studentenkamerstad 2019.

In andere grote steden in Nederland bestaan al langer huurteams die huurders bijstaan in geschillen over hun woonruimte. Nieuw is dat de pilot Huurteam Zuid-Limburg zich niet beperkt tot een stad of gemeente, maar juist bedoeld is voor de hele regio. Tot op heden bestond in de regio Zuid-Limburg alleen de Housing Helpdesk, in Maastricht. De Housing Helpdesk, opgericht in 2015, wordt gefinancierd door de UM en de Gemeente als een van de projecten van het programma “Studentenstad” en biedt studenten in Maastricht hulp indien zij problemen hebben met de verhuurder. Wanneer bijvoorbeeld de gevraagde huurprijs hoger is dan de maximale huurprijs, de servicekosten niet juist worden afgerekend, of als er sprake is van achterstallig onderhoud, helpt de Housing Helpdesk studenten met gratis advies en eventueel met het starten van een procedure bij de Huurcommissie.

Housing Helpdesk

De Housing Helpdesk is de afgelopen jaren zeer succesvol geweest met het helpen van studenten in Maastricht. In 2018 kwamen 246 zaken binnen. 216 zaken werden behandeld. De totale financiële besparing voor huurders was 166.266,75 euro. Gezien dit succes en het belang om van de regio Zuid-Limburg een aantrekkelijke woon- en leefomgeving voor (internationale) studenten en kenniswerkers te maken, is het belangrijk de werkzaamheden van de Housing Helpdesk uit te breiden. Vandaar dat de UM, de Gemeente, en ESZL bijdragen aan de pilot Huurteam Zuid-Limburg.

huurteam zuidlimburg

De nieuwe website van het Huurteam te bezoeken via:   www.huurteam-zuidlimburg.nl


Over ESZL
ESZL is een samenwerkingsverband tussen overheden en vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Het doel van dit samenwerkingsverband is om de regio Zuid-Limburg economisch toekomstbestendig te maken. Inhoudelijk zijn er drie meerjarige programma’s vastgesteld: Onderwijs & Arbeidsmarkt, MKB & Innovatie en Economie & Vestigingsklimaat.

 

Lees ook het interview met Vivianne Heijnen en Lyle Muns in Thuis in Maastricht

Maastricht Beste Studentenkamerstad

prijsuitreiking Beste Studentenkamerstad 2019

Maastricht is donderdagmiddag door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) uitgeroepen tot Beste Studentenkamerstad 2019. Dat heeft de stad vooral te danken aan ‘een erg goede en duidelijke informatievoorziening en vele projecten die beogen om wonen in Maastricht veiliger te maken of op een positieve manier projecten in de wijk te realiseren.’

  Wethouder Vivianne Heijnen neemt de prijs Beste Studentenkamerstad 2019 in ontvangst tijdens een feestelijke bijeenkomst. Ook UM-vicevoorzitter Nick Bos was aanwezig in het Maastrichtse stadhuis. (Foto: Jean-Pierre Geusens)

Uit het juryrapport:

Maastricht springt naar voren door zijn informatievoorziening. Via https://mymaastricht.nl/ worden zowel Nederlandse als internationale studenten flitsend wegwijs gemaakt in de stad. Er is een hele sectie over wonen waar ook doorverwezen wordt naar de Housing Helpdesk bij problemen. Deze Housing Helpdesk functioneert ongeveer zoals een huurteam. Ook is de informatievoorziening voor verhuurders duidelijk. De gemeente is actief met verschillende projecten op het gebied van studentenhuisvesting. Zo wordt met het Keurmerk Prettig Wonen gecheckt of een pand brandveilig is en kunnen studenten via het MATCH-project zich inzetten voor de omgeving in ruil voor een bijdrage voor de huur.

Nick Bos, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht (UM), reageert verheugd: “De UM is hartstikke trots op de verkiezing van Maastricht tot beste studentenkamerstad. Het is de verhoopte uitkomst van een intensieve samenwerking onder regie van de gemeente tussen onderwijsinstellingen, woningbouwcorporaties, particuliere verhuurders en veel andere betrokkenen in de stad.”

Huurteam Zuid-Limburg
De officiële start van het Huurteam Zuid-Limburg moest eerder uitgesteld worden vanwege de corona-maatregelen. De activiteiten van het Huurteam werden wel al opgepakt.

De nieuwe website van het Huurteam te bezoeken via:   www.huurteam-zuidlimburg.nl

Pilot Huurteam Zuid-Limburg

Aanleiding voor de pilot Huurteam Zuid-Limburg is dat net als studenten in Maastricht, (internationale) studenten en kenniswerkers in de regio Zuid-Limburg tegen dezelfde problemen met hun huurbazen aanlopen. Het doel van de pilot is om ook deze mensen te ondersteunen in geschillen over hun woonruimte. Daarom worden de werkzaamheden van de Housing Helpdesk uitgebreid op twee fronten – zowel qua doelgroep als het geografische werkgebied. Naast studenten in Maastricht zal het Huurteam Zuid-Limburg ook (internationale) studenten en kenniswerkers in de gehele regio Zuid-Limburg bijstaan. Op deze manier wordt de Helpdesk omgevormd naar een Huurteam Zuid-Limburg. Voor de pilot is een budget van 120.000 euro beschikbaar. ESZL draagt hier de helft aan bij, het overige deel wordt betaald door de UM en de Gemeente Maastricht. 

 Als je van plan bent om voor je opleiding naar Maastricht te verhuizen, adviseren wij je met klem om voor de start van het studiejaar een woonruimte te vinden in of rond de stad. Mocht dat echt niet lukken, dan vragen we je je komst naar Maastricht te heroverwegen. Weet dat de UM je niet kan helpen, want de UM biedt zelf geen studentenhuisvesting aan.
  (download de flyer - PDF)

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

Meer nieuws