Pilar Martinez krijgt eerste Weston-beurs voor UM
Dr. Pilar Martinez is de eerste UM-onderzoeker die een beurs van het Canadese Weston Brain Institute heeft gekregen om haar onderzoek naar de ziekte van Alzheimer voort te zetten. De 107.000 euro is afkomstig van ‘The Selfridges Group Foundation’, eveneens de eigenaar van de Nederlandse warenhuisketen De Bijenkorf, en steunt specifiek Nederlands wetenschappelijk onderzoek naar hersenziektes. Pilar Martinez richt zich met haar onderzoek met name op de rol van lipides in de hersenen.
Met de beurs gaat Pilar Martinez zich richten op gegevens uit de Maastricht Studie; een grote cohortstudie naar de gezondheidstoestand van tienduizend Limburgers van 2010 tot 2018. In het bij vierhonderd van deze mensen afgenomen bloed gaat ze de veranderingen in lipides (vetten) onderzoeken, omdat deze mogelijk een belangrijke bijdrage leveren aan het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Martinez: “Tot nu toe richt de diagnostiek en behandeling van de ziekte van Alzheimer zich vooral op eiwitten die samenklonteren tussen de hersencellen en daarmee de communicatie tussen de cellen bemoeilijken. Maar verstoringen van de lipiden, ofwel de vetten in de hersenen kunnen ook een belangrijke rol spelen en dat hoop ik verder te ontrafelen. Beurzen als deze zijn belangrijk om verder te kunnen bouwen aan dit onderzoek en zo hopelijk ooit echt iets te kunnen betekenen voor de patiënten.”
Euregionaal platform
De onderzoeker is ook onderdeel van een interuniversitair consortium dat met behulp van een ZonMW-subsidie (Memorabel programma) onderzoekt of een bepaald Multiple Sclerose-medicijn (dat bekend staat om zijn werking op bepaalde lipides) ook voor de ziekte van Alzheimer gunstige effecten kan hebben. Daarnaast is ze betrokken bij het initiatief om in de Euregio, in samenwerking met universiteiten en bedrijfsleven een platform te vestigen voor de diagnose van cardiovasculaire en hersenziekten, met een focus op lipides. Dit najaar moet het besluit volgen.
Dr. Pilar Martinez promoveerde in 2003 cum laude aan de Spaanse Universiteit van Valencia en kwam een jaar eerder naar Maastricht met een Marie Curie Fellowship-beurs. Sindsdien werkt ze aan de Universiteit Maastricht.
Lees ook
-
Maastricht verwelkomt 2026 World Conference on Computational Intelligence
In 2026 komen drie grote congressen over computational intelligence samen in Maastricht. De IEEE World Conference on Computational Intelligence (IEEE WCCI) is ‘s werelds grootste technische event gericht op onder meer kunstmatige intelligentie.
-
Ellen Bastiaansen - de nieuwe HPIM student
Een nieuwe generatie jonge professionals gaat de uitdagingen aan waar de gezondheidszorg vandaag de dag voor staat. Waaronder Ellen Bastiaansen, een masterstudent Healthcare Policy, Innovation and Management met een achtergrond in preventie en geestelijke gezondheid.
-
Wij en zij: Het migratiebeleid van Indonesië
Mahardhika onthult de verborgen strijd van vluchtelingen in Indonesië, daagt migratiemythen uit en legt klimaatongelijkheden bloot.