Perspectief-subsidie voor onderzoek naar gereedschapskist om levend materiaal te maken

Zeven brede onderzoeksconsortia krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in totaal 35 miljoen euro uit het Perspectief-programma voor onderzoek naar technologische innovaties die antwoorden geven op maatschappelijke uitdagingen. Lorenzo Moroni, hoogleraar Biofabricatie voor Regeneratieve Geneeskunde aan Universiteit Maastricht, leidt een van de zeven consortia. In het FAB4FUTURE-project staat onderzoek centraal naar een ‘toolbox’ voor de schaalbare productie van levend materiaal, van weefsel uit stamcellen voor medische doeleinden tot kweekvlees. De Maastrichtse spin-offs Mosa Meat en ReGEN Biomedical maken ook deel uit van het FAB4FUTURE-consortium, dat ruim 3 miljoen euro kreeg toegekend.


Gereedschapskist

Om een groeiende en vergrijzende wereldbevolking te voeden en gezond te houden zonder dat dit ten koste gaat van de planeet zijn realistische, in het lab gemaakte weefsels onmisbaar. De huidige productiemethoden zijn echter nog te langzaam en te duur, en leiden niet altijd tot de gewenste eigenschappen. FAB4FUTURE combineert kunstmatige intelligentie met kennis en methoden vanuit de medische en de voedselproductiesector in een ‘gereedschapskist’ voor de schaalbare en configureerbare productie van levend materiaal. Moroni en zijn team demonstreren hun methoden in driedimensionale hartmodellen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten én in kweekvlees met dezelfde smaak, textuur en voedingswaarde als echt vlees.
 

Perspectief

Perspectief is een programma van NWO, gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Het programma daagt onderzoekers uit om brede, discipline overstijgende consortia te vormen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden voor onderzoek gericht op maatschappelijke uitdagingen en de sleuteltechnologieën. Samen werken ze aan technologische innovaties met maatschappelijke impact en het creëren van economische kansen voor Nederland. Daarmee leveren de projecten een bijdrage aan het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid van het ministerie van EZK.
 

‘Economische kansen creëren’

Minister Micky Adriaansens (EZK): “We mogen trots zijn op de Nederlandse kennis. De grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, maar ook de noodzaak om onze economische positie wereldwijd te versterken, vragen echter wel om meer met die positie te doen. Ontwikkeling van nieuwe technologieën is nodig om onze startups, mkb’ers en grotere ondernemingen succesvol te laten zijn. Dat is zonder gerichte innovatie onmogelijk en dit programma zorgt daarom actief voor samenwerking tussen ondernemers, maatschappelijke organisaties, wetenschap en overheden.”

Lees ook