Operatierobot voor microchirurgie
In De Wereld Draait Door, 25 februari, demonstreerden prof. René van her Hulst en Tom van Mulken, plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+, de nieuwe robot, die samen met de TU/e is ontwikkeld. Sommige medische ingrepen zijn voor mensenhanden vrijwel onmogelijk. Simpelweg omdat een dergelijke operatie stabiel moet worden uitgevoerd. Voor deze operaties, waar uiterste precisie voor nodig is, hebben Nederlandse wetenschappers en artsen nu een operatierobot ontwikkeld.
De uitgebreid geteste robot moet over twee jaar als ’s werelds eerste in zijn soort klaar zijn voor gebruik. We bespreken het met plastisch chirurgen Drs. Tom van Mulken en prof. Dr. René van der Hulst, beiden van het Maastricht UMC+, en prof. Dr. Maarten Steinbuch, prof. Systeem- en Regeltechniek, TU/e. Zie ook het persbericht van het Eindhovens Dagblad: 'Vijf keer zo nauwkeurig opereren dankzij nieuwe robot van TU/e'.
Lees ook
-
Voor de tweede keer op rij is een UM-team erin geslaagd een gouden medaille te winnen in de prestigieuze iGEM-competitie (International Genetic Engineered Machine) in de synthetische biologie.
-
Wetenschappers van de Universiteit Maastricht zijn betrokken bij een onderzoek naar het gebruik van Limburgse taal in de kinderopvang.
-
Tegen het licht van maatschappelijke uitdagingen en veranderingen op de arbeidsmarkt zou een leven lang ontwikkelen voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Toch laat onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht gefinancierd door de LLO-Katalysator zien dat deelname aan werkgerelateerde cursussen sinds 2004 relatief stabiel is, en blijft steken op 53 procent.