Operatierobot voor microchirurgie
In De Wereld Draait Door, 25 februari, demonstreerden prof. René van her Hulst en Tom van Mulken, plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+, de nieuwe robot, die samen met de TU/e is ontwikkeld. Sommige medische ingrepen zijn voor mensenhanden vrijwel onmogelijk. Simpelweg omdat een dergelijke operatie stabiel moet worden uitgevoerd. Voor deze operaties, waar uiterste precisie voor nodig is, hebben Nederlandse wetenschappers en artsen nu een operatierobot ontwikkeld.
De uitgebreid geteste robot moet over twee jaar als ’s werelds eerste in zijn soort klaar zijn voor gebruik. We bespreken het met plastisch chirurgen Drs. Tom van Mulken en prof. Dr. René van der Hulst, beiden van het Maastricht UMC+, en prof. Dr. Maarten Steinbuch, prof. Systeem- en Regeltechniek, TU/e. Zie ook het persbericht van het Eindhovens Dagblad: 'Vijf keer zo nauwkeurig opereren dankzij nieuwe robot van TU/e'.
Lees ook
-
Caroline Coeckelbergh - nooit te oud voor zonbescherming
Ondanks de bekende preventiemethodes en nationale infocampagnes blijft het aantal gevallen van huidkanker toenemen en is het inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, vooral bij 65-plussers. Volgens Caroline Coeckelbergh, alumna van de master Health Education and Promotion...
-
UM op zoek naar nieuwe verhouding universiteit-verenigingen
De Universiteit Maastricht schort de relatie met studentenverenigingen Tragos en Circumflex tot nader order op. Uit gesprekken met de besturen van de verenigingen is gebleken dat gemaakte afspraken uit de Gedragscode niet zijn nagekomen. De ervaring van afgelopen jaren leert dat die afspraken...
-
Discriminatie zorgt ervoor dat vrouwen minder willen werken
Recent onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Aarhus in Denemarken werpt nieuw licht op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Discriminatie zorgt er namelijk voor dat vrouwen minder uren willen werken.