Ook universitair docenten kunnen promotierecht krijgen
College van Decanen benadrukt mogelijkheden in reglement
Het College van Decanen van de UM wil, mede naar aanleiding van de discussie rond het initiatief ‘Iedereen Professor’ van De Jonge Akademie, extra aandacht voor het promotierecht voor Universitair Docenten (UD’s). UD’s kunnen aan de UM op aanvraag het ius promovendi krijgen, het recht om een wetenschapper de graad van doctor te verlenen. Daarmee kunnen ze optreden als promotor voor promovendi die ze begeleiden. Ofschoon deze mogelijkheid voor UD’s al langer geregeld is in het promotiereglement van de UM, was het promotierecht in de praktijk tot nu toe voorbehouden aan hoogleraren en universitair hoofddocenten (UHD’s), op een enkele uitzondering na.
UD’s die het promotierecht willen verkrijgen, kunnen een aanvraag indienen bij de decaan van hun eigen faculteit. Dat recht wordt verleend per promotietraject. Bij de beoordeling van de aanvraag wordt onder meer gekeken naar de ervaring van de UD in het begeleiden van promovendi en naar de samenstelling van het gehele promotieteam. Op voordracht van de decaan neemt Het College van Decanen een besluit over aanvragen.
Toga’s bij promoties
Het College van Decanen heeft in het verlengde hiervan het recht om een toga te dragen uitgebreid. Voortaan kunnen tijdens promoties het promotieteam en alle promotiecommissieleden, dus ook UHD’s en UD’s een toga dragen. Verplicht is dat overigens niet. Bij andere academische zittingen dan de promotieplechtigheden blijft het recht om een toga te dragen voorbehouden aan hoogleraren.
Aanspreektitel professor
De aanspreektitel professor blijft in de regel voorbehouden aan hoogleraren, zoals dat in Nederland gebruikelijk is. In een internationale context zijn uitzonderingen mogelijk, als daarmee de (gelijkwaardige) positie van onze wetenschappers beter wordt uitgedrukt. Het is aan de wetenschapper zelf om verantwoord met de gepaste terminologie om te gaan.
Erkennen en Waarderen
Deze ontwikkelingen sluiten goed aan bij Erkennen & Waarderen, het universitaire programma dat onder andere beoogt om meer diversiteit mogelijk maken in de loopbaantrajecten en profielen van wetenschappers. Zo krijgen de UD’s met ervaring in het begeleiden van promovendi hier een zichtbare erkenning voor.
Wie meer wil weten over het aanvragen van het promotierecht, kan terecht bij de beleidsmedewerker onderzoek of de decaan van de eigen faculteit.
Het actuele promotiereglement vind je hier.
Lees ook
-
Nieuwe technologieën: Helden of schurken?
Dani Shanley onderzoekt verantwoorde innovatie, ethiek en de rol van de samenleving.
-
Emma Goslin - gezondheid gaat verder dan medisch onderzoek
Emma heeft altijd al interesse gehad in gezondheid in de breedste zin van het woord. “Gezondheid gaat verder dan alleen medisch onderzoek en zorg. Het wordt beïnvloed door politiek, internationale gezondheidsorganisaties, grensoverschrijdende bedreigingen zoals klimaatverandering en nog veel meer.
-
Maastricht verwelkomt 2026 World Conference on Computational Intelligence
In 2026 komen drie grote congressen over computational intelligence samen in Maastricht. De IEEE World Conference on Computational Intelligence (IEEE WCCI) is ‘s werelds grootste technische event gericht op onder meer kunstmatige intelligentie.