Online expositie: de jezuïeten tussen oost en west
Culturele angsten en verdenkingen verhinderen mogelijk de ontwikkeling van meer realistische denkbeelden van elkaar. Daarom is het leerzaam om een relevante periode in het verleden nader te bekijken: de avonturen van de jezuïeten in China in de 17de en 18de eeuw.
Deze zendelingen kregen het voor elkaar een echt dialoog over religie, filosofie en wetenschap tot stand te brengen met de vaak hoogopgeleide echelons in de Chinese samenleving.
In deze online expositie staan de vaak overdadig geïllustreerde boeken over China centraal die te vinden zijn in de jezuïetencollectie van de Universiteit Maastricht. Veel jezuïeten startten een riskante reis naar het oosten, gedreven door missionaire ijver. Verschillende zendelingen overleefden de gevaarlijke reis over de oceaan niet.
De nieuwe expositie is gewijd aan de rol van de jezuïeten als bemiddelaars tussen oost en west, een thema dat goed past binnen het interdisciplinaire Global Studies bachelor programma van de Universiteit Maastricht. De jezuïeten waren vanaf het begin bekend om het belang dat zij hechtten aan niet alleen spiritualiteit, maar ook aan onderwijs. Velen van hen waren – en zijn – kritische intellectuelen met een wetenschappelijke manier van denken, een open houding tegenover culturele contacten en een wereldse, internationale kijk op het leven.
Dit is de eerste online expositie van de Universiteit Maastricht. Klik hier om de expositie in het Nederlands te bekijken.
Het is aan te raden Google Chrome als internetbrowser te gebruiken in plaats van Internet Explorer.
Lees ook
-
“Het gemak waarmee politici journalisten aanvallen is zorgwekkend”: Kan de EU persvrijheid beschermen?
Op 9 mei is het Europadag, een dag waarop vrede en eenheid in Europa worden gevierd. Studio Europa ging in gesprek met de bekroonde politieke cartoonist Emanuele Del Rosso over de uitdagingen waar journalisten in Europa en daarbuiten mee te maken hebben.
-
Het bouwen van complexe in-vitro modellen
Paul Wieringa (MERLN) ontwikkelt innovatieve modellen om eileiders en endometriose te onderzoeken.
-
Het Societal Impact Project
Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.