NWO beloont drie Maastrichtse onderzoeksvoorstellen
Subsidieverstrekker NWO heeft besloten dat binnen het onderzoeksprogramma ENW Open competitie XS in totaal 28 projecten financiering krijgen. Drie van die projecten kennen een UM-wetenschapper als hoofdaanvrager. Een kort overzicht:
Bert Smeets (FHML, MHeNs)
LAMA2-spierdystrofie (LAMA2-MD) is een zeldzame ongeneeslijke, erfelijke aandoening die meestal wordt veroorzaakt door het volledig ontbreken van het LAMA2-eiwit, dat zorgt voor de verankering van spiervezels in het omringende bindweefsel. Het gevolg hiervan zijn steeds slappere en minder krachtige spieren. LAMA2-patiënten zullen meestal niet zelfstandig kunnen lopen en hebben ernstige ademhalingsproblemen. Bert Smeets onderzoekt een nieuwe behandeling, waarin het toedienen van het LAMA2-mRNA m.b.v. gekweekte stamcellen aan de aangedane spieren centraal staat. Dit mRNA wordt dan in de spiervezels vertaald in het ontbrekende LAMA2-eiwit.
Een probleem hierbij is dat het mRNA instabiel is, terwijl een langdurige aanmaak van het LAMA2-eiwit gewenst is. In het project wordt het mRNA daarom ingepakt in nanodeeltjes, waardoor het mRNA beschermd is tegen afbraak. Omdat deze nanodeeltjes geleidelijk het mRNA afgeven naar de spiervezels is een langdurige aanmaak van het LAMA2-eiwit mogelijk. Indien succesvol, is deze methode ook toepaspaar voor andere spierziektes waarin een essentieel eiwit ontbreekt.
Dylan Mostert (FHML, CARIM)
Met de Open Science XS-beurs ga ik onderzoeken hoe het ontwikkelingsstadium van hartspiercellen uit menselijke stamcellen van invloed is op hun vermogen om contact te maken met hun omgeving en te reageren op mechanische stimulatie. Omdat hartcellen van nature in een constant bewegende omgeving leven door het kloppen van het hart, is het cruciaal om te begrijpen hoe ze reageren op mechanische stimulatie. Door zowel platte (2D) als driedimensionale (3D) laboratoriummodellen van het menselijk hart te gebruiken, wil ik beter begrijpen hoe hartcellen mechanische signalen opvangen en erop reageren. Dit onderzoek kan ons helpen nieuwe manieren te vinden om beschadigd hartweefsel in de toekomst te repareren.
Monica Salvioli (FSE, DACS)
Er zijn verschillende technologieën beschikbaar voor het maken van ‘foto's’ van genexpressie in menselijk weefsel onder een biologische conditie van belang, bijvoorbeeld kanker. Maar omdat verschillende groepen genen leiden tot verschillende uitkomsten bij verschillende patiënten, is het identificeren van relevante genen een flinke opgave. Coöperatieve speltheorie stelt ons in staat om zowel de bijdrage van afzonderlijke genen als hun interacties te overwegen en genen te rangschikken op basis van hun belang voor de prognose. In dit project zullen we bovendien de resultaten van onze speltheoretische aanpak vergelijken met de uit andere methoden verkregen uitkomsten, en ze valideren met behulp van openbaar beschikbare datasets.