Nieuws
-
In aanloop naar de Europese verkiezingen zijn er zorgen over de staat van democratie en rechtsstaat in Europa. In Nederland is het een zorg die rond de formatietafel hangt. Polen leek lange tijd dezelfde kant op te gaan als Hongarije, maar sinds de verkiezingen van afgelopen oktober lijkt daar het tij gekeerd. De belangrijkste les die we van Polen kunnen leren? Democratie wordt niet gemaakt in het stemhokje, maar op straat.
-
Al met al zullen maar weinig mensen bij het lezen over de boerenprotesten gedacht hebben ‘dit is goed nieuws voor de EU.’ En toch zouden de boerenprotesten dat best eens kunnen zijn.
-
De Europese verkiezingen staan voor de deur. Democratie in de EU heeft tekortkomingen, maar het ontbrak de afgelopen decennia in de EU vooral aan politiek debat. Het is goed dat dit aan het veranderen is.
-
Klimaat, oorlog en oplevend nationalisme: mondiale samenwerking rammelt aan alle kanten. Toch pleit hoogleraar Mathieu Segers nog voor Europees leiderschap: ‘Als dood en verderf om zich heen grijpen, en er eigenlijk geen licht meer lijkt te zijn, ontstaan vaak de meest briljante plannen.’
-
Onder de naam ‘Terra’ heeft Albert Heijn een 100 procent plantaardige productenlijn geïntroduceerd, met zo’n tweehonderd verschillende voedingswaren, variërend van dranken tot broodbeleg en vleesvervangers. Hoe duurzaam en gezond zijn die producten?
-
Als je minder gaat werken, heeft dit ook gevolgen voor de pensioenopbouw. Je hebt dan minder te besteden na jouw pensionering. Werknemers staan hier onvoldoende bij stil.
-
Met het door Marlies Gijs opgezette traanvochtonderzoek verricht zij baanbrekend werk.
-
“Wie als slachtoffer zijn recht zoekt, verdwaalt gemakkelijk in juristerij en een wereld waarin veel onbestraft blijft”, aldus Steven van de Put, promovendus aan de universiteit Maastricht. “Dit moet én kan anders. Het kan niet zo zijn dat individuen of groepen van individuen die iets ergs is overkomen, nog veel langer bezig zijn om te ontdekken waar ze hun recht kunnen halen”.
-
Fossiele subsidies ondermijnen het klimaatbeleid, aldus Patrick Huntjens en collega's in hun opinie artikel
-
Smaak en mondgevoel beter begrijpen