Nieuw ‘Face of Science’ uit Maastricht

Rechtsfilosoof Marieke Hopman van de Universiteit Maastricht (UM) is één van de nieuwe ‘Faces of Science’ die vandaag gepresenteerd werden. Het platform biedt een inkijkje in de wereld van promovendi, vooral voor 5 en 6 VWO-leerlingen. Hopman is de vierde UM-onderzoeker die geselecteerd is voor dit project.

Kijkje achter de schermen van wetenschap

Wat houdt onderzoek doen in? Waarom onderzoek je juist dit onderwerp? Hoe ziet het leven van een wetenschapper eruit? Deze vragen en meer beantwoorden jonge wetenschappers op de website www.facesofscience.nl. Ze maken blogs, foto’s en filmpjes, die een samen een levendig beeld geven achter de schermen van de wetenschap. De site is daardoor ook interessant voor een breder publiek dan scholieren.

"Ik vind het erg belangrijk dat mijn onderzoek naar kinderrechten ook toegankelijk is voor een breder publiek. Ik doe het niet alleen voor mijzelf, of voor een paar geleerden. Daarom ben ik heel blij met deze mooie kans."

Hopman: Onderzoek naar kinderrechten
Marieke Hopman doet onderzoek naar kinderrechten. Dagelijks worden wereldwijd de rechten van miljoenen kinderen geschonden, ondanks het VN Kinderrechtenverdrag. “Om dit aan te pakken is een fundamenteler begrip van kinderrechten nodig”, stelt Hopman. Haar proefschrift draait naast theoretisch-rechtsfilosofisch onderzoek ook om verschillende casussen. Zo publiceerde ze al een rapport over het recht op onderwijs, en hoe dat bijvoorbeeld in de Centraal Afrikaanse Republiek CAR) en Nederland uitgevoerd wordt.

Drie andere UM-‘Faces of Science’
De andere drie UM-‘Faces of Science’ zijn duurzaamheidsonderzoeker Hans Schouwenburg, arts-onderzoeker Marieke Rienks en gedragsbioloog Merel Burgering (ook Tilburg University en Universiteit Leiden). De Universiteit Maastricht vindt het belangrijk te communiceren met een algemeen, breed publiek over onderzoek. Faces of Science is een project van KNAW, De Jonge Akademie en NEMO Kennislink, met medewerking van Fastfacts.

Meer informatie over Marieke Hopmans onderzoek op www.kinderrechtenonderzoek.nl

 

Hopman bij de opening van het academisch jaar 2017/18

Lees ook

  • Drie onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Starting Grant van de European Research Council. Ze krijgen elk 1,5 miljoen euro. Hun financiering is onderdeel van het EU Horizon Europe-programma.

  • UMagazine

    AI en de wet

    Mag AI ons iedere dag manipuleren? Mag het getraind worden met onze gegevens zonder ons medeweten of onze toestemming? Hoe kunnen we wetten rond AI, privacy en concurrentie handhaven? Konrad Kollnig probeert met RegTech4AI antwoorden te krijgen op deze en andere vragen.

  • De Universiteit Maastricht is lid van het Young European Research Universities Network, en ter ere van het 10-jarig bestaan willen we je vragen om een speciaal jubileumlogo te ontwerpen.