Nieuw ‘Face of Science’ uit Maastricht

Rechtsfilosoof Marieke Hopman van de Universiteit Maastricht (UM) is één van de nieuwe ‘Faces of Science’ die vandaag gepresenteerd werden. Het platform biedt een inkijkje in de wereld van promovendi, vooral voor 5 en 6 VWO-leerlingen. Hopman is de vierde UM-onderzoeker die geselecteerd is voor dit project.

Kijkje achter de schermen van wetenschap

Wat houdt onderzoek doen in? Waarom onderzoek je juist dit onderwerp? Hoe ziet het leven van een wetenschapper eruit? Deze vragen en meer beantwoorden jonge wetenschappers op de website www.facesofscience.nl. Ze maken blogs, foto’s en filmpjes, die een samen een levendig beeld geven achter de schermen van de wetenschap. De site is daardoor ook interessant voor een breder publiek dan scholieren.

"Ik vind het erg belangrijk dat mijn onderzoek naar kinderrechten ook toegankelijk is voor een breder publiek. Ik doe het niet alleen voor mijzelf, of voor een paar geleerden. Daarom ben ik heel blij met deze mooie kans."

Hopman: Onderzoek naar kinderrechten
Marieke Hopman doet onderzoek naar kinderrechten. Dagelijks worden wereldwijd de rechten van miljoenen kinderen geschonden, ondanks het VN Kinderrechtenverdrag. “Om dit aan te pakken is een fundamenteler begrip van kinderrechten nodig”, stelt Hopman. Haar proefschrift draait naast theoretisch-rechtsfilosofisch onderzoek ook om verschillende casussen. Zo publiceerde ze al een rapport over het recht op onderwijs, en hoe dat bijvoorbeeld in de Centraal Afrikaanse Republiek CAR) en Nederland uitgevoerd wordt.

Drie andere UM-‘Faces of Science’
De andere drie UM-‘Faces of Science’ zijn duurzaamheidsonderzoeker Hans Schouwenburg, arts-onderzoeker Marieke Rienks en gedragsbioloog Merel Burgering (ook Tilburg University en Universiteit Leiden). De Universiteit Maastricht vindt het belangrijk te communiceren met een algemeen, breed publiek over onderzoek. Faces of Science is een project van KNAW, De Jonge Akademie en NEMO Kennislink, met medewerking van Fastfacts.

Meer informatie over Marieke Hopmans onderzoek op www.kinderrechtenonderzoek.nl

 

Hopman bij de opening van het academisch jaar 2017/18

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Het Children’s Rights Research team werkte aan een rapport dat laat zien hoe de Verenigde Naties de rechten van deze groep kinderen kan opnemen in haar monitoring- en rapportagecycli.