Nerd met een roeping

Alumnus Cognitieve Neurowetenschappen Job van den Hurk werkt als datascientist en wetenschappelijk manager bij het MRI-centrum Scannexus. En hij is 'de prof' in het jeugdprogramma Brainstorm op NPO Zapp. Zijn passie is de hersenwetenschap toegankelijk te maken. "We moeten kinderen leren dat zij een bullshit detector ontwikkelen."

Waarom psychologie, waarom Maastricht? Nu het openbaar wordt, moet de waarheid worden gezegd, vindt hij na enige aarzeling. "Die keus kwam door een geslaagde Open Dag en... Dr. Phil. Bij Dr. Phil zag ik dat je  je blijkbaar kon verdiepen in gedachten, gevoelens en gedrag. En op de Open Dag in Maastricht ontdekte ik dat je psychologie kunt combineren met andere interessante studies als rechten en geneeskunde. Ik was zo’n typische 6-vwo'er die het nog niet wist. In zijn voordracht vertelde rechtspsycholoog Marko Jelicic toen over de feilbaarheid van het geheugen en de betrouwbaarheid van getuigen in een rechtszaak. Over dat soort coole fenomenen wilde ik leren."

Tijdens zijn studie raakte Van den Hurk meer en meer in de ban van het brein en met name de MRI-techniek waarmee je functioneel hersenonderzoek kunt doen. "Ik vind het waanzinnig fascinerend hoe de materie van het brein: de neuronen, de menselijke geest voortbrengt." Docenten waren zijn voorbeeld. "Ik werd positief geïntimideerd door hun kennis en kunde. Iemand als Federico de Martino heeft me altijd geïnspireerd. Hij is misschien zelfs de reden dat ik in de benadering van hersendata via kunstmatige intelligentie ben terechtgekomen."

Borstreconstructie met gevoel

Na zijn promotie werd Van den Hurk gevraagd om onderzoek te doen bij het MRI-platform Scannexus. Hij geeft sturing aan innovatieve projecten op het gebied van functioneel hersenonderzoek. Vaak zijn het behandelingen van morgen, zoals bijvoorbeeld borstreconstructie met gevoel. "Bij de aanleg van nieuwe borsten na mastectomie worden de belangrijkste zenuwbanen en bloedvaten verbonden met de zenuwbanen en bloedvaten van de getransplanteerde huid, waarmee de borsten geconstrueerd zijn. Zo krijgen zij opnieuw gevoel in hun borsten. Wat wij onderzoeken is of bij vrouwen na zo'n zenuwbesparende borstoperatie het gevoel in een specifiek borstgebied ook neurologisch terug is te zien, net als bij gezonde vrouwen. Kunnen zij de stimulaties in specifieke borstgebieden onderscheiden? Mooi is dat dit niet alleen over het brein gaat, maar vooral ook over de gevolgen voor iemands leven."

Hans van Vinkeveen (text), Harry Heuts (photography)
vd hurk

Enthousiast wordt Van den Hurk vooral van het schrijven van complexe computeralgoritmes, die de informatie uit het onderzoek halen waarnaar hij op zoek is. "Ik ben eerlijk gezegd een echte nerd en krijg een kick van het leren begrijpen van dingen uit complexe patronen van informatie. Dat gebeurt hier met behulp van de nieuwste scanners. Het is spannend om met geavanceerde computertechnieken data te produceren die uit het lichaam komen. Je ontdekt onderdelen van de werkelijkheid, waarvan je niet wist dat ze bestonden."

Superheldachtige krachten

Oké, hij is een nerd, maar dan wel een met een roeping. Van den Hurk wil de hersenwetenschap populariseren. "Als student legde ik al op Open Dagen uit hoe cool het brein is en wat scanners allemaal kunnen. Onderwijs geven is een van mijn passies." Van den Hurk geeft lezingen op scholen, schrijft voor KAF, een online magazine met verdiepende kennis, en is mede-oprichter van de interactieve app en website BrainMatters, waarop het nieuwste hersenonderzoek toegankelijk wordt gemaakt voor leken en scholieren. Het leidde ertoe dat hij gevraagd werd om items te maken voor jeugdprogramma’s als Het Klokhuis en Willem Wever.

Sinds een half jaar is Van den Hurk co-presentator van Brainstorm, een nieuw kinderprogramma over de hersenen. Hij verricht er als 'de prof' allerlei breinexperimenten. Waarom we bij het zien van blauwe spaghetti opeens minder trek hebben? Waarom het brein minder functioneert in een ijskoude of hete omgeving? Een van zijn favoriete experimenten gaat over de vraag of mensen superheldachtige krachten bezitten. "Er zijn verhalen over een dochter die haar vader onder de wielen van een auto ziet liggen en in haar eentje de auto optilt. Kan dat wel? Ja, het zou kunnen. Onder invloed van een boost adrenaline en stresshormonen kun je extra krachten aanboren en boven jezelf uitstijgen."

Lees ook

  • Frans Verhey, hoogleraar Ouderenpsychiatrie en Neuropsychiatrie is trots op wat er met het Alzheimer Centrum Limburg is bereikt en op het team dat werkt vanuit één visie: mensen met Alzheimer perspectief op kwaliteit van leven bieden. “Te vaak wordt Alzheimer gezien als een afschuwelijke, dodelijke...

  • Anne Roefs heeft een Vici-subsidie ​​van € 1,5 miljoen ontvangen . De hoogleraar Psychologie en neurowetenschappen van abnormaal eetgedrag, heeft meerdere malen getwijfeld tussen een carrière als wetenschapper of topkok. Inmiddels is ze gepassioneerd over haar wetenschappelijk onderzoek naar...

  • In het Vidi-project van Ann Meulders, hoofddocent Experimental Health Psychology, ligt de focus op een bewezen voorspeller van chronische pijn: pijnvermijding. Een belangrijk mechanisme achter de generalisering hiervan is onzekerheid over toekomstige pijn. Dit toont haar promovenda Eveliina Glogan...

Meer nieuws