Nederlandse Onderwijspremie voor UM-project Study Smart

Het interfacultaire onderwijsinnovatieproject Study Smart van Universiteit Maastricht (UM) is één van de drie winnaars van de Nederlandse Onderwijspremie 2025. Dat is dinsdag bekend gemaakt tijdens het Comenius festival in Den Haag. Officieel heet het winnende project ‘Study Smart: Studenten Leren Slim te Studeren’ en die vlag dekt ook precies de lading. Study Smart biedt een aanpak voor een probleem waar ruim driekwart van de studenten mee worstelt: hoe leer ik effectief?

Erkenning en waardering

Projectleider Anique de Bruin, hoogleraar Zelfregulatie in het Hoger Onderwijs en per 1 juli 2025 ook de nieuwe wetenschappelijk directeur van de Maastrichtse School of Health Professions Education (SHE), is in haar nopjes met de toekenning van de Onderwijspremie. “Dit is een prachtige erkenning voor de enorme teaminspanning die we geleverd hebben de afgelopen jaren. Daarmee hebben we laten zien hoe interfacultaire samenwerking, met EDLAB als spil, tot onderwijsinnovatie met wereldwijde impact kan leiden.” EDLAB is het Maastricht University Centre for Teaching & Learning.

“Wat Study Smart voor mij zo bijzonder maakt, is dat we een duidelijke blinde vlek, namelijk de zelfstudiestrategieën van studenten, zo op de kaart hebben weten te zetten de afgelopen jaren”, zegt De Bruin. “Effectief studeren is één van de meest bepalende factoren voor studentsucces in het hoger onderwijs. Onze aanpak via Study Smart blijkt implementeerbaar, schaalbaar en, zoals ons onderzoek laat zien, vooral ook succesvol.” 
 

Nederlandse Onderwijspremie

Tijdens het Comenius festival in Den Haag wordt de Nederlandse Onderwijspremie uitgereikt: de hoogste onderscheiding in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs. De premie wordt uitgereikt aan onderwijsteams ter waardering van, en als impuls voor, onderwijsvernieuwing en -verbetering binnen het mbo, hbo en wo. Op het Comenius festival horen de onderwijsteams of ze op de eerste, tweede of derde plaats zijn geëindigd. Daaraan is een premie van respectievelijk 1,2 miljoen euro, 800 duizend euro en 500 duizend euro gekoppeld. Daarnaast ontvangen de teams een onderscheiding uit handen van een vertegenwoordiger van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).