Nederland viert de wetenschap en de UM viert mee!
Op zondag 29 november vindt het EUREKA! Festival plaats op de Westergasfabriek in Amsterdam. Heel Nederland is uitgenodigd om kennis te maken met de wetenschap en te ervaren hoe relevant, interessant en veelzijdig de wetenschap is. Op het EUREKA! festival komen de antwoorden op de vragen over wetenschap tot leven in spannende live experimenten, proeven, mini-colleges en films. Bijna 12.000 Nederlanders hebben deze vragen ingestuurd voor de Nationale Wetenschapsagenda.
UM op EUREKA!
Ook wetenschappers van de UM leveren een bijdrage aan het festival. Er zijn minicolleges van Stefaan de Wildeman (Survival of the fittest plastic), Gwen Noteborn & Catalina Goanta (Wearables in de collegebanken), een doorlopende presentatie over bruin vet door Wouter van Marken Lichtenbelt en een gesprek over invloed van voedingsstoffen/additieven op je gezondheid met o.a. Ellen Vos. In het Ketelhuis geven Yasin Temel & Alexander Sack een kijkje in de wereld van hersenstimulatie en het festival wordt afgesloten met een debat over de toekomst van de wetenschap, met Sally Wyatt, Tsjalling Swierstra en Harro van Lente.
Bekijk het volledige programma op www.eurekafestival.nl. Voor een overzicht van alle UM-bijdragen, klik hier.
Kortingsactie voor universiteiten
Studenten en medewerkers van deelnemende universiteiten kunnen gebruik maken van een speciale actie. Kortingskaarten zijn hier te bestellen (12,50 ipv 15,00 euro in v.v.k./17,50 aan de deur (kinderkaarten zijn 7,50 en alleen via de algemene website te bestellen).
Over de Nationale Wetenschapsagenda
De Nationale Wetenschapsagenda wordt opgesteld door een Kenniscoalitie van kennis- en onderzoeksinstellingen, ondernemersorganisaties en overheden. De Nationale Wetenschapsagenda is een initiatief van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken.
Lees ook
-
Sid Penders helpt kinderopvangorganisaties in Zuid-Limburg om gezonde praktijken te implementeren. Als alumnus van Gezondheidswetenschappen/Global Health en PhD-kandidaat monitort en evalueert Sid een lerend netwerk van kinderopvangorganisaties. De aangesloten organisaties bundelen hun krachten en leren van elkaar op het gebied van gezonde praktijken en gezond beleid. Deze best practices worden geïmplementeerd in kinderopvangorganisaties om de kwaliteit van de zorg voor kinderen in hun eerste ontwikkelingsjaren te verbeteren.
-
Professor Rob Bauer, hoogleraar Finance van de Maastrichtse School of Business and Economics en houder van de Peter Elverding leerstoel, is de winnaar van de Greening Finance Prijs 2024. Deze prestigieuze prijs is uitgereikt door de Universiteit Oxford.
-
Het totale aantal studenten aan de Universiteit Maastricht zal dit jaar waarschijnlijk nog licht toenemen tot ruim 23.000. Vanwege een daling van het aantal nieuwe studenten – de instroom – met naar schatting 3%, vlakt die groei wel af. Ook de verhouding tussen Nederlandse en internationale studenten stabiliseert: onder de nieuwe lichting neemt het aandeel Nederlandse studenten iets toe. Nog steeds komt een groot deel van de studenten uit de ‘eigen’ Euregio, ruim 50% van de studenten is afkomstig uit het gebied binnen een straal van 100 kilometer van Maastricht.