Kennis delen en verbindingen leggen

MUMC+ Wetenschapsdag

Op woensdag 13 juni 2018 vond de allereerste Maastricht UMC+ Wetenschapsdag plaats. Onder de noemer Beter door meer kennis werd er gediscussierd overonderwerpen uit de praktijk en over de vraag hoe de verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek en gezondheidszorg nog sterker kan worden gemaakt.

"Een universitair medisch centrum kan nu eenmaal niet zonder wetenschappelijk onderzoek en onderwijs", zegt bestuursvoorzitter Marja van Dieijen-Visser bij de aftrap van de allereerste Maastricht UMC+ Wetenschapsdag. "Om tot nieuwe innovaties te komen tussen laboratorium en kliniek is samenwerking natuurlijk wel essentieel."

De dag was er dan ook helemaal op gericht om nieuwe verbindingen te leggen tussen clinici, onderzoekers en andere (zorg)professionals, kennis met elkaar te delen en nieuwe inzichten op te doen.

Het ochtendprogramma bestond uit verschillende presentaties met diverse inspirerende voorbeelden uit de praktijk. Zo zoeken Maastrichtse orthopeden bijvoorbeeld de samenwerking met wetenschappers van onderzoeksinstituut M4I. Op die manier kan met behulp van geavanceerde beeldvormingstechnieken in het laboratorium betere behandelingen in de kliniek worden ontwikkeld voor patiënten met de aandoening osteoartritis. Ook De Maastricht Studie, COACH (Centre for Overweight Adolescent and Children's Healthcare) en het thema neuromodulatie passeerden de revue.

Na de lezingen deelden maar liefst 60 onderzoeksgroepen tijdens de lunch-informatiemarkt hun kennis met de aanwezigen door middel van posters en gesprekken. Bij diverse rondleidingen kon er in de middag vervolgens een kijkje worden genomen in de wetenschappelijke keuken van het Maastricht UMC+. Van de hightech laboratoria van instituten als Scannexus en MERLN tot een blik achter de schermen van de Vaatkamers van het Hart+Vaat Centrum en een bezoek aan bestralingskliniek MAASTRO.

Lees ook

  • Hoogleraar Machteld Marcelis kan haar werk aan de Universiteit Maastricht voortzetten. Onafhankelijk onderzoek door bureau BING in opdracht van het universiteitsbestuur laat zien dat er geen aanwijzingen zijn van sociale onveiligheid binnen sectie Psychiatrie van de vakgroep Psychiatrie &...

  • Jérôme Lock-Wah-Hoon, een alumnus uit 2018 van het masterprogramma Global Health (GH), begon het programma als bachelor Biomedical Sciences met hands-on ervaring in mondiale gezondheid. Tussen zijn bachelor- en masteropleiding was Jérôme actief als medisch laboratoriumtechnicus in Sierra Leone, waar...

  • De masteropleiding Work, Health and Career (WHC) sloeg de handen ineen met het Nederlandse initiatief 'NL werkt aan werk' om een mini-hackathon te organiseren. Het doel van de hackathon was om studenten, werkgevers, werklozen en arbeidsmarktprofessionals samen te brengen om te brainstormen over...