MUMC+-penning voor professor Piet van den Brandt
Op 15 oktober ontving professor Piet van den Brandt de MUMC+-penning. Deze penning wordt uitgereikt aan functionarissen die een belangrijke betekenis voor het Maastricht UMC+ hebben gehad, dan wel met bijzondere verdiensten buiten het eigen vakgebied.
De erepenning werd uitgereikt door Annemie Schols, decaan van FHML, “als blijk van grote waardering voor zijn verdiensten als toonaangevend wetenschapper, docent en academisch leider voor de universiteit en het academisch ziekenhuis gedurende bijna 40 jaar”. De uitreiking vond plaats tijdens de afscheidsreceptie ter gelegenheid van zijn aanstaande emeritaat.
Een pionier
Piet van den Brandt is één van de Nederlandse pioniers in de voedingsepidemiologie. Zo was hij in de jaren tachtig medeoprichter van de Netherlands Cohort Studie (NLCS), waaraan ruim 120.000 Nederlanders deelnamen. Anno 2024 loopt deze studie nog steeds door en draagt deze nog altijd bij aan nieuwe wetenschappelijke inzichten en leefstijlaanbevelingen. De NLCS-studie is tevens onderdeel van het International Pooling Project. Het is Piets visionaire initiatief geweest om dertig jaar geleden onderzoek naar de moleculaire epidemiologie van kanker te starten in samenwerking met de vakgroep Pathologie van het MUMC+. In het onderwijs heeft hij aan de basis gestaan van de master Epidemiologie en is hij opleider geweest voor de opleidingen Epidemioloog A en B. Hij heeft daarnaast tien jaar lang de vakgroep Epidemiologie voorgezeten en als niet-clinicus tijdelijk de directie van het Oncologiecentrum op zich genomen. Ook is hij wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut GROW geweest, een functie die uitstekend past bij zijn profiel, maar waarvan hij helaas eerder dan voorzien vanwege gezondheidsredenen terugtrad.
We feliciteren Piet met deze bijzondere onderscheiding en wensen hem heel veel succes, in goede gezondheid en samen met zijn naasten, in zijn volgende levensfase.
Lees ook
-
Een nieuw academisch samenwerkingsverband tussen de Universiteit Maastricht (UM) en Arbo Unie (AU) versterkt de inzet voor gezonde werkplekken en een gezondere levensstijl onder werknemers.
-
Het 50-jarig bestaan van de opleiding Geneeskunde was voor decaan Annemie Schols de aanleiding om de fotoportretten van oud-decanen en haarzelf in de Co Greep zaal (UNS 60) een nieuwe setting en modernere uitstraling te geven.
-
Twee wetenschappers van Universiteit Maastricht (UM) krijgen een Vidi-beurs van €850.000,- voor hun onderzoeksprojecten. Dat heeft subsidieverstrekker NWO donderdag bekendgemaakt.