Mireille Sthijns wint Impact Course prijs 2018-2019
UM-onderzoeker Mireille Sthijns heeft met haar onderzoek naar de behandeling van diabetes type I de Impact Course prijs 2018-2019 én € 1.000,- gewonnen. De onderzoeker van het MERLN instituut heeft de jury tijdens de finale meegenomen in haar onderzoek en duidelijk gemaakt hoe ze hiermee impact gaat creëren. In de Impact Course leren onderzoekers hoe ze hun resultaten kunnen vertalen naar concrete economische of maatschappelijke waarde.
Het onderzoek van Mireille Sthijns
Mireille Sthijns werkt bij het Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine (MERLN) aan het verbeteren van een behandeling voor mensen met diabetes type 1. Hierbij worden uit donoralvleesklieren zogenaamde eilandjes van Langerhans gehaald en ingespoten in de lever van de patiënt. Tijdens dit proces zijn ze echter niet verbonden met bloedvaten, waardoor ze zuurstof en voedingsstoffen tekort komen. Sthijns werkt aan technieken om de eilandjes te helpen beter met deze ‘stress’ om te gaan en dus de overlevingskans te vergroten.
Over de Impact Course
In de Impact Course leren onderzoekers hoe ze hun onderzoeksresultaten kunnen vertalen naar concrete economische of maatschappelijke waarde. De cursus bestaat uit zes modules die zowel theoretisch als praktisch zijn. Cursisten doen onder andere kennis op over intellectueel eigendom, samenwerken en ondernemerschap, maar ook over de inzet van wetenschapscommunicatie en het ontwikkelen van een visie voor het toepassen van hun onderzoek.
Aan de Impact Course namen 22 onderzoekers van de UM en 2 onderzoekers van Zuyd Hogeschool deel. De jury bestond uit John Marugg, senior business developer Brightlands Maastricht Health Campus, Bouwien Janssen, directeur Development & Alumni Relations en directeur Universiteits Fonds Limburg (SWOL) en Margot Krijnen, persvoorlichter Universiteit Maastricht.
Lees ook
-
Het bouwen van complexe in-vitro modellen
Paul Wieringa (MERLN) ontwikkelt innovatieve modellen om eileiders en endometriose te onderzoeken.
-
Het Societal Impact Project
Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.
-
“Het is geen kwestie van overtuigen.” Maar hoe kan de vaccinatiebereidheid wél worden verhoogd?
Vorig jaar overleden er in ons land tenminste acht personen - het merendeel baby’s - aan kinkhoest, het hoogste aantal sinds de jaren zestig. De trend achter deze tragische statistiek is al jaren aan de gang; steeds minder ouders laten hun kind inenten tegen ernstige infectieziekten, waardoor de...