Middelbare scholieren ontvangen certificaat na afronding TeenzCollege
Afgelopen januari startten 39 scholieren van vijf Limburgse en een Akense middelbare school aan TeenzCollege, een programma voor leerlingen van 4 VWO, die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog én een extra uitdaging. Dinsdag 28 maart presenteerden de leerlingen hun onderzoeksresultaten in de vorm van een posterpresentatie en ontvingen zij in het bijzijn van ouders, familie, docenten en tutoren op officiële en feestelijke wijze een certificaat uit handen van Rector Magnificus Rianne Letschert.
Thema was het Struikelsteentjes project. Struikelsteentjes zijn kleine, vierkante gedenkstenen die ons herinneren aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog werden zo’n 350 inwoners van Maastricht gedeporteerd en vermoord door het nazi-regime. Het Struikelsteentjes Comité wil hen gedenken door een gedenksteen plaatsen voor iedereen die is gedeporteerd.
Het thema werd in zeven colleges vanuit diverse invalshoeken belicht. Zo leerden de leerlingen bij de School of Business and Economics meer over de economische crisis die aan de oorlog voorafging, bij de Faculty of Arts and Social Sciences over het anti-joodse propagandabeleid en leidde Prof. Klip van de Faculty of Law een groepsbijeenkomst over het straffen van oorlogsmisdadigers.
Een foto-impressie van de officiële en feestelijke afsluiting van Teenzcollege.
Lees ook
-
Manon Weusten is de 100.000-ste alumnus van Universiteit Maastricht. De geboren Zuid-Limburgse heeft een internationale blik, houdt van haar regio en wil graag een leven lang blijven leren. Ze vertelt wat de UM voor haar carrière heeft betekend – en waarom ze niet graag in de belangstelling staat.
-
Op 8 oktober 2024 opende de Universiteit Maastricht op de Brightlands Campus Greenport Venlo haar nieuwe, duurzame onderzoekskas. De opening markeert een belangrijke stap in het onderzoek naar duurzame voedselproductie. De universiteit heeft de kas vernoemd naar Nick Bos, de dit jaar afgezwaaide vicevoorzitter van haar College van Bestuur.
-
‘Door erfgoed verbonden’, een project waarin de Radboud Universiteit en de Universiteit Maastricht samenwerken, moet komend jaar zorgen voor meer aandacht voor de topstukken uit de erfgoedcollecties van beide universiteiten. Daarnaast worden bibliotheekmedewerkers getraind in het duurzaam digitaal ontsluiten van erfgoed. En er komt een fellowship voor een onderzoeker en artist in residence. Het hele project wordt gefinancierd vanuit de samenwerking van de Radboud Universiteit en de Universiteit Maastricht.