Met cijfers en verhalen is het oppassen

Na haar studie Public Policy and Human Development aan de Universiteit Maastricht werd Georgina Sturge bibliothecaris bij het House of Commons, het Lagerhuis van het Britse parlement. Ze legt uit wat cijfers wel en niet betekenen voor beleidsmakers en het publiek.

Haar beslissing om aan de UM te gaan studeren had deels te maken met cijfers: het collegegeld in het Verenigd Koninkrijk was net verdrievoudigd, dus besloot ze in het buitenland te gaan studeren. Sturge had Engelse literatuur gestudeerd aan de Universiteit van Oxford en was altijd al geïnteresseerd in politiek. Haar werk voor liefdadigheidsinstellingen had haar ervan overtuigd dat beleidsvorming een positieve invloed op de samenleving kon hebben. De master Public Policy and Human Development leek haar om die reden ideaal.

"De opleiding is gericht op ontwikkelingslanden en beleidsinterventies, en niet alleen op 'westerse' politiek. Ik studeerde met 120 mensen van over de hele wereld en we hebben veel van elkaar geleerd. Ik vond het in één woord geweldig." Schaapachtig voegt ze eraan toe: "Ik had niet gedacht dat er zoveel wiskunde aan te pas zou komen, maar het is tenslotte een MSc."

Vrienden voor het leven

Sturge ontwikkelde een voorliefde voor econometrie en statistiek en ging na haar studie aan de slag bij de onderzoeksgroep naar migratie. "Ik was dag in dag uit bezig met het opschonen van data en het maken van statistische analyses. Dat heeft er eigenlijk toe geleid dat ik fulltime statisticus ben geworden. Als ik niet naar Maastricht zou zijn gekomen, zou ik nu iets heel anders doen."

Ze kijkt met plezier terug op haar tijd in Maastricht. Hoewel ze nieuw was in Nederland, integreerde ze relatief gemakkelijk. "Op de eerste dag droeg ik een fietshelm en merkte dat iedereen naar me zat te staren. Ik heb hem daarna nooit meer op gehad." Ze maakte vrienden voor het leven en ontmoette hier zelfs haar toekomstige vrouw. "Ik vond het hier allemaal geweldig. De mensen waren open en vriendelijk en ik was dol op het rijke culturele leven in de Maastrichtse kraakpanden."

(Niet zo'n heel) common werkplek

Sturge werkte enkele jaren als onderzoeker bij het Overseas Development Institute in Londen, een denktank op het gebied van mondiale zaken. Maar al snel raakte ze gedesillusioneerd. "Ik begon me af te vragen of ik eigenlijk wel een verschil kon maken. Ik wilde meer bij het beleidsvormingsproces betrokken zijn." Toen zag ze een vacature voor een statisticus bij de 200 jaar oude bibliotheek van het Lagerhuis.

De Houses of Parliament in Londen is een prestigieuze werkplek. "Elke keer als ik er binnenkom, word ik overdonderd door het idee dat ik in dit geweldige paleis in het hart van de Britse politiek werk." Pracht en praal in overvloed: de met een omineuze titel getooide Lady Usher of the Black Rod loopt er rond met een zilveren scepter – want hoe kun je anders een wet aannemen? "Voor het grootste deel is het gewoon een normale werkplek waar duizenden mensen hun werk doen," zegt Sturge – ook al zijn er meer toeristen en gewapende bewakers dan in de meeste kantoren.

De House of Commons Library is een overheidsdienst die informatie verstrekt aan alle parlementsleden. De bibliotheek hoeft het regeringsbeleid niet te verdedigen. In de praktijk behandelt Sturge meestal verzoeken van parlementariërs van partijen die op dat moment in de oppositie zitten, op zoek naar gegevens waarmee ze de regering kritische vragen kunnen stellen.

UMagazine

Goed boek, slechte data

Vorig jaar publiceerde Sturge Bad data: How governments, politicians and the rest of us get misled by numbers. Het is een boek vol politiek onpartijdige casestudies die de oorsprong (en mogelijk misleidende aard) illustreren van de data, cijfers en statistieken die door overheden worden gebruikt. "Het is eigenlijk een verzameling voorbeelden van hoe het mis kan gaan met beleid en besluitvorming als een en ander gebaseerd is op onbetrouwbare data." Sturge vermijdt bewust grafieken en tabellen en maakt in plaats daarvan gebruik van anekdotes over onderwerpen variërend van misdaad en gokken tot armoede. Communicatie is een ondergewaardeerd onderdeel van haar werk, zegt ze. "Ik ben niet iedere dag bezig met ongelooflijk geavanceerde statistische berekeningen. Het gaat meer om het begrijpen van de context, de betekenis en het onzekere karakter van deze cijfers, en om dit over te brengen aan de drukbezette mensen die ze gaan gebruiken."

Ter illustratie legt Sturge uit dat het Verenigd Koninkrijk geen bevolkingsregister heeft, maar zijn migratiestatistieken baseert op reizigersonderzoek aan de grens. "Het werkte goed genoeg tot de jaren 2000, toen er meer migranten uit de nieuwe EU-landen arriveerden dan waarop was gerekend. De schattingen zaten er honderdduizenden naast. Een volkstelling in 2011 bracht een half miljoen meer mensen aan het licht dan waar men vanuit ging."

Dit wekte de indruk dat de overheid migratie en de grenzen niet onder controle had, wat weer een impuls gaf aan Brexit en het idee om 'de controle terug te nemen'. "Er was een gebrek aan vertrouwen in cijfers, statistieken en manieren om data te verzamelen – wantrouwen jegens het hele systeem."

Geen sexy onderwerp

Politici moeten meer doen om overtuigend en daadkrachtig over te komen dan alleen maar data aanvoeren om hun betoog te ondersteunen. "Vaak hebben ze gewoon geen tijd en missen ze de bandbreedte voor de nuance. Antwoorden als 'we weten het niet zeker' en 'het hangt ervan af': dat is niet wat we willen." De pandemie en Brexit hebben ervoor gezorgd dat het electoraat cijfers wantrouwt. "We moeten erkennen dat er inherente beperkingen zijn aan wat we kunnen meten. Ik hoop dat mensen daardoor een sceptische houding ontwikkelen met betrekking tot soundbites waarin van alles wordt beweerd, zonder dat ze daarbij vervallen in cynisme."

Wat betreft rekenvaardigheid zitten parlementsleden en journalisten grotendeels op één lijn met het publiek – en dat is prima, zegt Sturge. "Iedereen vertrouwt op de input van experts en instellingen, dus het verzamelen van data moet goed worden gefinancierd." Ze voegt eraan toe: "Maar het is geen sexy onderwerp om voor te lobbyen."

Hoewel Sturge hoopt in de toekomst meer te kunnen publiceren, toont ze zich bescheiden en omschrijft het schrijven als een bijbaantje. Ze houdt van haar werk en zwaait de UM daar alle lof voor toe. "De UM gaf me niet alleen de wetenschappelijke vaardigheden om dit geweldige carrièrepad te volgen, maar ook zelfvertrouwen en veerkracht."


Tekst: Florian Raith
Fotografie: Georgina Sturge

Lees ook

Meer nieuws