Maatwerkaanbod voor vluchtelingen in de regio
De Universiteit Maastricht wil graag een bijdrage leveren om vluchtelingen te helpen een bestaan op te bouwen in Nederland door het aanbieden van onderwijs of werkervaring. Het College van Bestuur heeft een projectgroep in het leven geroepen die in overleg met Hogeschool Zuyd, de Gemeente Maastricht, het COA en Vluchtelingenwerk de mogelijkheden in kaart heeft gebracht.
Aangezien de vluchtelingenpopulatie zeer divers is, en het verblijf in een AZC vaak tijdelijk, is het nodig om maatwerk te bieden. Afhankelijk van de opleiding, achtergrond en woon- en verblijfsstatus wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn. Na het verkrijgen van een tijdelijke verblijfsstatus moeten vluchtelingen verplicht inburgeren en de taal leren. In eerste instantie wordt nu gekeken naar mogelijkheden voor (ondersteuning bij) taalonderwijs door de UM. Deelname aan het reguliere onderwijsaanbod of het voorbereidende Foundation Programme komt pas later in beeld na het behalen van het inburgeringsexamen. Om praktische redenen gaat het dan waarschijnlijk vooral om vluchtelingen die in de regio wonen. Aangezien veel vluchtelingen al hoger onderwijs hebben genoten in hun thuisland, wordt er naast scholing ook gekeken naar werkervaringsplekken en coaching om de toegang tot de arbeidsmarkt voor vluchtelingen te verbeteren.
De UM zal op korte termijn een contactpersoon aanstellen die in samenwerking met Hogeschool Zuyd, het COA en Vluchtelingenwerk fungeert als een soort studieadviseur voor vluchtelingen.
Lees ook
-
Sid Penders helpt kinderopvangorganisaties in Zuid-Limburg om gezonde praktijken te implementeren. Als alumnus van Gezondheidswetenschappen/Global Health en PhD-kandidaat monitort en evalueert Sid een lerend netwerk van kinderopvangorganisaties. De aangesloten organisaties bundelen hun krachten en leren van elkaar op het gebied van gezonde praktijken en gezond beleid. Deze best practices worden geïmplementeerd in kinderopvangorganisaties om de kwaliteit van de zorg voor kinderen in hun eerste ontwikkelingsjaren te verbeteren.
-
Professor Rob Bauer, hoogleraar Finance van de Maastrichtse School of Business and Economics en houder van de Peter Elverding leerstoel, is de winnaar van de Greening Finance Prijs 2024. Deze prestigieuze prijs is uitgereikt door de Universiteit Oxford.
-
Het totale aantal studenten aan de Universiteit Maastricht zal dit jaar waarschijnlijk nog licht toenemen tot ruim 23.000. Vanwege een daling van het aantal nieuwe studenten – de instroom – met naar schatting 3%, vlakt die groei wel af. Ook de verhouding tussen Nederlandse en internationale studenten stabiliseert: onder de nieuwe lichting neemt het aandeel Nederlandse studenten iets toe. Nog steeds komt een groot deel van de studenten uit de ‘eigen’ Euregio, ruim 50% van de studenten is afkomstig uit het gebied binnen een straal van 100 kilometer van Maastricht.