Van de regio, voor de regio

Maastrichtenaar Stefan Vrancken: ‘‘Als de universiteit er niet was, zou Maastricht er heel anders uitzien’’

Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Maastrichtenaar Stefan Vrancken (50). Stefan werkt als toegevoegd notaris, maar duikt in de tijd die hij daarnaast overhoudt graag als amateurhistoricus en stamboom-onderzoeker de archieven in om zoveel mogelijk te weten te komen over de geschiedenis van zijn stad. 

Vrancken: “Hoe zou de stad eruitzien als de universiteit er niet was? Het is misschien goed als we onszelf die vraag zo nu en dan eens stellen. En ons realiseren dat we dan in een heel ander soort stad zouden wonen. Een stad die in ieder geval niet de ontwikkelingen had doorgemaakt zoals Maastricht dat in de afgelopen jaren heeft gedaan. Dat we niet waren uitgegroeid tot stad met internationale allure en ook: dat alle historische en monumentale panden die we als stad rijk zijn, er niet zo goed verzorgd bij zouden liggen.’’

Tekst loopt verder onder de foto.

Stefan Vrancken

Verleden, heden en toekomst levend houden

‘‘De universiteit levert naar mijn idee echt een essentiële bijdrage aan het gezicht van de stad doordat ze gevestigd is in historische panden verspreid over stad. Daarmee neemt ze de verantwoordelijkheid voor behoud en onderhoud voor haar rekening. Dat is nogal wat. Wie zou dat anders doen? Het is niet iets wat de gemeente kan betalen. Een schat aan historisch en cultureel erfgoed blijft op die manier bewaard, op bijna elke straathoek vind je hier iets moois. Voor iemand als ik met een passie voor historie iets om heel blij van te worden. Een schat aan informatie blijft zo bewaard, we houden de geschiedenis levend.’’

‘‘Ik kan mijn hart ophalen hier,’’ vervolgt Vrancken. ‘‘Van mij mogen de verhalen die schuilen achter al dat erfgoed nog veel meer verteld en gedeeld worden. Op de plek waar je nu als student college volgt of studeert, is vaak al heel wat gebeurd. Daar hebben we geen idee van. En het gaat uiteraard ook nog veel verder dan dat. Zonder universiteit hadden we bijvoorbeeld ook geen academisch ziekenhuis, geen bruisende horeca en geen plek op de kaart als congresstad.’’

Tekst loopt verder onder de foto.

Een schat aan historisch en cultureel erfgoed blijft dankzij de UM bewaard, op bijna elke straathoek vind je hier iets moois. Voor iemand als ik met een passie voor historie iets om heel blij van te worden.
Stefan Vrancken
Stefan Vrancken

Charme

‘‘Ik heb begrip voor mensen die overlast ondervinden van studenten in de stad. In mijn straat in Wyck struikel ik zo nu en dan ook over de fietsen. Ook ik moet er soms aan wennen dat de voertaal niet meer altijd Nederlands of ‘Mestreechs’ is in winkels en horecagelegenheden. Ik denk dat het goed is dat we daarover met elkaar in gesprek blijven en samen blijven uitkijken naar een goede balans. Tegelijkertijd heeft het wat mij betreft ook zo zijn charme. Het zorgt ervoor dat de stad leeft en bruist. Ik word er heel blij van als je in de stad al die talen om je heen hoort. Met zo’n centrale ligging kent Maastricht een heel rijke geschiedenis met veel buitenlandse invloeden. Het past en hoort hier dus ook. Het geeft de stad een werelds karakter terwijl het er toch ook veilig en overzichtelijk voelt. Een voorrecht om er te wonen als je het mij vraagt.”

Tekst: Sanne Tummers
Foto's: Harry Heuts

Zonder universiteit hadden we bijvoorbeeld ook geen academisch ziekenhuis, geen bruisende horeca en geen plek op de kaart als congresstad.
Stefan Vrancken

Lees ook

  • UMagazine

    AI en de wet

    Mag AI ons iedere dag manipuleren? Mag het getraind worden met onze gegevens zonder ons medeweten of onze toestemming? Hoe kunnen we wetten rond AI, privacy en concurrentie handhaven? Konrad Kollnig probeert met RegTech4AI antwoorden te krijgen op deze en andere vragen.

  • Wie A zegt, moet ook B zeggen. Daarom ging bijzonder hoogleraar herstelrecht en universitair hoofddocent straf(proces)recht Jacques Claessen vrijwillig aan de enkelband.

  • Komt de Einstein Telescoop naar de Euregio? Niemand die het nog weet. Maar als de telescoop er komt, biedt dit vele valorisatiekansen, denkt Han Dols. Hij is hoofd business development van de technologie van CERN, het Europese laboratorium voor deeltjesfysica in Genève, en keynote spreker op de...