Maastricht wil stad van de Europese burger worden

Wat Den Haag is voor recht en vrede, kan Maastricht worden voor de Europese burger. Een stad waar inwoners, beleidsmakers en wetenschappers uit heel Europa werken aan oplossingen voor actuele problemen. Een werkplaats voor de toekomst van Europa. Maastricht stroopt de mouwen op. Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit Maastricht, heeft er zin in.

Het idee ontstond in het najaar van 2016. De ‘jongste rector van Nederland’ was net aangetreden toen ze Europe Calling! bezocht, een succesvolle campagne  gevoerd door provincie en gemeente in het kader van het 25-jarig jubileum van het Verdrag van Maastricht.  

Maastricht city of europa

“Er waren allerlei evenementen door de hele stad, met jongeren, burgers, toppolitici uit Brussel. En ik dacht: ‘waarom doen we dit niet structureel? Waarom gaan we niet samen met de gemeente en de provincie Maastricht presenteren als stad waarin continu wordt nagedacht over de toekomst van Europa, vanuit alle perspectieven? Daarmee geven we invulling aan een van onze kernthema’s, Europe and the Globalising World. En we leggen een duidelijk wetenschappelijk fundament onder de claim dat Maastricht een Europese stad is, hoofdstad van de Europese burger.”

Theo Tamis (text), Ted Struwer (illustrations)

Letschert maakte direct de koppeling met Den Haag. “Ik heb vanuit mijn vakgebied (internationaal strafrecht) veel in Den Haag gewerkt, en die stad heeft zich op een gegeven moment als stad van Vrede en Recht op de kaart gezet. Ze hebben er een succesvol brand van gemaakt. Dat deden ze op basis van een doordacht inhoudelijk verhaal in samenwerking met kennisinstellingen en gerenommeerde instellingen die al in Den Haag aanwezig waren. Denk aan het Vredespaleis en het Joegoslavië Tribunaal. Maar ook door er flink geld in te investeren en grote evenementen binnen te halen. Daardoor zijn er in de loop der jaren instituties, NGO’s, noem het maar op, naar Den Haag gekomen.”

Europese ambitie

De rector is meteen gaan praten met burgemeester Annemarie Penn-te Strake en gouverneur Theo Bovens. Zo ontstond een hecht partnerschap dat werk wil maken van Europa:  Maastricht, Working on Europe. Een stad die zich ontpopt tot internationaal centre of excellence, met een toonaangevende Europese onderzoeksagenda en een zichtbare brug naar de inwoners. 

Aan de interdisciplinaire onderzoeksagenda wordt momenteel de laatste hand gelegd. De onderzoekskracht van de betrokken instituten en faculteiten binnen de gehele UM wordt erin gebundeld. “De Europese onderzoeksagenda zit in mijn portefeuille en dat is hartstikke leuk, want daarmee kun je alle faculteiten verbinden,” zegt Letschert.

Er zijn vier overkoepelende thema’s gekozen op basis van een advies van prof. André Knottnerus die een UM-brede inventarisatie heeft verricht naar het Europa gerelateerde onderzoek door interviews met tientallen betrokken wetenschappers.  Deze thema’s behelzen democratie en veiligheid, welzijn en welvaart, identiteit en cultuur en kennis en innovatie. Binnen de thema’s worden onderzoeksvragen geformuleerd waar burgers iets van vinden en ook wat aan hebben.

Burgers laten meetellen

“Want er wordt vaak gesproken over de enorme kloof tussen Brussel en de burger, maar dan denk ik: als wetenschappers zijn wij eigenlijk geen haar beter, want ook wij doen ons onderzoek nog te vaak los van enige burgerparticipatie of consultatie. Dat willen we in het project gaan brengen: citizen science-initiatieven, waarmee we burgers betrekken bij het academische werk. Dat is misschien voor een aantal van ons geen dagelijkse kost, maar we kunnen bijvoorbeeld ons licht opsteken bij de collega’s van Gezondheidswetenschappen die ervaring hebben met burgerparticipatie.”

Daarnaast komt er een burgertop, een denktank (of work-tank) en een EU-breed jongerenpanel dat onder andere via sociale media geraadpleegd kan worden over actuele thema’s. “Als die in het verlengde liggen van wat er door Europese regeringsleiders wordt besproken, dan kan de jonge generatie op deze manier politieke invloed uitoefenen. Vooral als hun mening wordt onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.”

Verbinding met Studio Europa…

Met al deze initiatieven grijpen provincie, gemeente en universiteit terug op het Verdrag van Maastricht, dat het begrip Europees burgerschap introduceerde. En ze blazen er daadwerkelijk leven in.

Ondertussen heeft het verdrag het label Europees erfgoed gekregen. Dat brengt educatieve verplichtingen met zich mee. Gesneden koek voor de universiteit. En een schone taak voor de nieuwe Europese leerstoel die door de gemeente is aangeboden. Of voor een nieuw ‘loket’ dat de beschikbare kennis toegankelijk maakt voor burgers, bedrijven, politiek, bestuur en media. “Vanuit Studio Europa in Maastricht heeft Nieuwsuur contact met…”.

De UM wil maatschappelijke impact hebben, in dit geval voor de Europese burger. Daaronder valt ook steun aan start-ups, bijvoorbeeld van gedreven studenten (zie kader), alumni of andere jongeren die zich richten op sociaal ondernemerschap rondom relevante thema’s die vallen binnen het project.

Overtuigend verhaal

De UM rector staat vierkant achter de plannen. “Ik geloof echt in deze stad, waar je de legitimatie hebt om dit te gaan doen.” Ze is ervan overtuigd dat de UM de wetenschappelijke fundering kan leggen voor Maastricht als Europese stad van de burger, naast het Verdrag van Maastricht en de ligging in de Euregio.

“We gaan uit van onze bestaande kracht aan wetenschappelijk onderzoek en wie weet is de binnenstad over vijf jaar wel Campus Europe. Als dat dan EU agentschappen en activiteiten naar onze stad of regio trekt, dan zou dat natuurlijk geweldig zijn voor onze werkgelegenheid en economische kracht. Ja, ik kan dit verhaal overtuigend brengen, want ik voel het ook zo.”

Theo bovens

Gouverneur Theo Bovens:
"Europa past bij Maastricht en bij Limburg. Met de Universiteit Maastricht, de gemeente en de Provincie positioneren wij de stad als centrum van de toekomstgerichte dialoog over Europa: ‘Working on Europe’. Iedereen is welkom: wetenschappers, politici, jongeren en burgers, voor- en tegenstanders. Onze inzet is bij de Europese Commissie en de Nederlandse regering niet onopgemerkt gebleven. In het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed heb ik op 26 maart in Plovdiv-Bulgarije het Europees Erfgoedlabel voor het Verdrag van Maastricht in ontvangst mogen nemen. Het geeft ons de energie om het belang van verbinding in Europa te blijven uitdragen. Over vijf jaar kan iedereen lezen en zien hoe het Verdrag tot stand is gekomen, heeft de Europese leerstoel bij de UM zijn waarde bewezen, hebben we prestigieuze Europese events en voeren jongeren en studenten in Maastricht het debat over Europa. Europa is immers hun toekomst.”

CUBE geeft Europese jongeren een stem

Cube

CUBE (Verena Riedmiller in het midden)

CUBE. Your take on Europe is een van de startups die jongeren warm willen maken voor Europa. En die de Europese werkplaats kan voorzien van waardevolle data. CUBE verzamelt en analyseert de meningen van jongeren. Alle jongeren welteverstaan. Want CUBE biedt een inclusief participatiekanaal. Het is in 2016 opgericht door Verena Riedmiller en drie andere UM-alumni en is momenteel voornamelijk actief in Leipzig.

Maastricht, working on Europe komt op het juiste moment, zegt Riedmiller. “Het is nu de tijd om de strijd aan te gaan met het rechtse populisme en het anti-EU sentiment dat steeds meer aan kracht wint. We moeten toe naar een meer inclusieve samenleving en vooral naar een meer inclusieve politiek. Daarom ben ik erg blij dat er in Maastricht voor een interdisciplinaire en innovatieve benadering wordt gekozen om naar oplossingen voor Europese problemen te zoeken. En dat jongeren daarbij betrokken worden.”

Peilen wat jongeren willen

Het groeiende netwerk van CUBE zou aan het European Youth Panel gekoppeld kunnen worden. Bovendien kan CUBE onderzoeken in welke mate er behoefte is aan zo’n panel en welke vorm dit moet krijgen.
Door middel van kwalitatieve opiniepeilingen brengt CUBE de wensen en ideeën van jongeren in kaart. Daarmee kan dan gelobbyd worden bij de Europese instellingen. Riedmiller en haar partners begeleiden dit proces. Ze geven workshops en verzamelen de meningen van jongeren in scholen, jeugdcentra en achterstandswijken.

“We zien dat slechts een zeer kleine groep jongeren daadwerkelijk in staat is om hun stem te laten horen en zelfs deze stem is erg zwak. Wij helpen deze jonge mensen en versterken hun stem. Met de ideeën en eisen die we verzamelen, gaan we campagne voeren tijdens de Europese verkiezingen van 2019. Op die manier willen we jongeren betrekken bij de politiek.”

illustratie Cube

Academische luchtbel

illustratie europe

Elke steun is daarbij welkom, zeker die van de Universiteit Maastricht. CUBE kan goed gebruik maken van de expertise binnen het project Working on Europe. “Vooral met betrekking tot data en analyse. We hebben een paar stevige schouders nodig.”

Volgens Riedmiller is het een goede zaak dat niet alleen Europa en de landelijke politiek, maar ook de stad en de wetenschap dichter bij de burger komt te staan. “Als we echt een meer inclusieve samenleving willen bereiken, is het essentieel dat de luchtbellen waarin zowel de academische wereld als de burgers leven, uiteenspatten.”

Meer verbinding, meer democratie

Er moet sowieso meer verbinding komen, zegt Riedmiller. “Wetenschappelijk onderzoek moet meer gericht zijn op wat burgers willen en nodig hebben. Als we een meer democratisch Europa willen, dan hebben we de 'demos' nodig om de krachten te bundelen zodat ze kunnen werken aan de 'cratie', inclusief de bureaucratie van Brussel. Als we echt naar een post-nationale politieke orde toe willen, dan moeten we van onderaf beginnen, vanuit de basis.”

Lees ook

  • Karlien Strijbosch deed promotieonderzoek naar Senegalese migranten die onvrijwillig terugkeerden na een verblijf in Europa. Ze liep aan tegen muren van zwijgzaamheid, wantrouwen en schaamte. Een gesprek met Karlien Strijbosch en haar promotor Valentina Mazzucato over een onderzoek dat noodzakelijke...

  • Na jaren van turbulentie, heeft het leven van alumna Lea Vink een vlucht genomen in Wenen. Ze kan er nieuwe stappen zetten in haar loopbaan op het kruispunt van luchtvaart en organisatiepsychologie. Ook op persoonlijk gebied lacht het geluk haar toe sinds haar transitie van man naar vrouw.

  • Sinds afgelopen september is Cengiz Akbulut het hoofd van het laboratorium van het nieuwe Stem Cell Research University Maastricht (SCRUM).  Een gesprek over minderheden, het ontstaan van leven en Swingdansen.

Meer nieuws