24 januari 2019

Liter of Light: wereldwijd het licht verspreiden

Een wereldwijde studentenorganisatie met een Maastrichtse ‘afdeling’ is Liter of Light. Het doel is mensen in arme werelddelen te helpen om met behulp van afvalmateriaal lichtbronnen te creëren, voor in huis, in een bedrijf of op straat. Zo werden al 350.000 lampen gemaakt van petflessen in vijftien verschillende landen. “Veel mensen hebben geen toegang tot licht en elektriciteit, wat een grote impact heeft op hun sociaal leven”, zegt Bianca Seelge Rosario, tweedejaarsstudent Psychologie en voorzitter van Liter of Light Maastricht. “Kinderen kunnen bijvoorbeeld ’s avonds geen huiswerk maken bij gebrek aan licht, en mensen durven de straat niet op ’s avonds.”

Litter of Light

Een kleine familie

Studenten die een duurzame samenleving willen bevorderen zijn meer dan welkom om te helpen, want hoe groter de groep vrijwilligers, hoe meer activiteiten ze kunnen ontplooien om geld te verzamelen en hoe meer bedrijven ze kunnen benaderen met datzelfde doel. Lucia Albericio, secretaris en tweedejaars student Psychologie, kwam via Bianca bij de club en vond het meteen een prettig idee dat je weet dat het geld terecht komt waar het voor bestemd is, via het Liter of Light-netwerk. “De sfeer van de groep sprak me ook meteen aan. Het voelt bijna als een kleine familie en het is een geweldig gevoel als je ziet dat je werk impact heeft.” Ook Bianca benadrukt dat een vermelding op haar cv geen reden is om dit vrijwilligerswerk te doen. “We kunnen echt iets veranderen voor mensen in arme werelddelen. Als je dan foto’s krijgt van lachende mensen met de lampen, omdat jij geld hebt weten te verzamelen, geeft dat een geweldig gevoel.”

Natuurlijk kun je je studententijd voornamelijk in de bibliotheek doorbrengen met een boek, of in het café met een biertje: allebei belangrijk in je studententijd. Maar ik vind het fijn om te zien dat er studenten zijn in Maastricht die ervoor kiezen wat vrije tijd aan de samenleving te besteden. Ik ben ervan overtuigd dat niet alleen de samenleving daar beter van wordt, maar ook de studenten zelf. We kunnen anno 2018 het ‘samen’ in het woord ‘samenleving’ niet genoeg benadrukken. Samen maken we er iets moois van, iets beters. Een groot compliment voor alle studenten die dat al zo jong beseffen.
Rianne Letschert, Rector Universiteit Maastricht
Door: Femke Kools (tekst)