Limburgse bodem stabiel genoeg voor Einstein Telescoop
De komst van de Einstein Telescoop naar Zuid-Limburg is weer een stapje dichterbij gekomen nu uit onderzoek is gebleken dat de grond onder het Heuvelland stabiel genoeg is voor de kilometerslange detectoren van zwaartekrachtsgolven. De UM, een van de deelnemers aan het project, is verheugd met de resultaten.
Door meting van zwaartekrachtsgolven kunnen we een beter begrip krijgen van de aard van de zwaartekracht, en daarmee meer informatie over het ontstaan van het heelal. Volgens Einstein ontstaan door botsingen van hemellichamen vervormingen van de ruimtetijd. Zware, energierijke objecten verplaatsen zich dan met een hogere snelheid door de ruimte en de ruimtetijd gaat ‘rimpelen’. De zwaartekrachtsgolf die hierdoor ontstaat raast vervolgens met de lichtsnelheid door het heelal en verliest heel langzaam haar energie.
Om deze golven te meten is er een kolossale laserdetector nodig. Het bouwwerk, genaamd Einstein Telescoop, zal bestaan uit drie tunnels van elk tien kilometer lang, aangelegd een paar honderd meter onder de grond. Die grond moet uiterst stabiel zijn. Twee locaties zijn nog in de race voor plaatsing van de detector: Limburg en Sardinië. Uit bodemonderzoek is nu gebleken dat de beoogde locatie in Zuid-Limburg geschikt is voor de gevoelige telescoop. De rotsachtige grond in het relatief dunbevolkte gebied is stil en hard, en daarmee lijkt een goede demping van de trillingen gegarandeerd.
Impuls aan economie en wetenschap
Zowel de provincie als de Universiteit Maastricht zijn blij met de resultaten van het onderzoek. De komst van de Einstein Telescoop zou een grote impuls geven aan de economie van de regio, en ook de wetenschap kijkt ernaar uit. Sinds 2014 is het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef bezig met zwaartekrachtsgolven, die een jaar later voor het eerst werden waargenomen.
De UM is toegetreden tot het instituut en haalde begin dit jaar Prof. dr. Stefan Hild in huis om te werken aan de bouw van de ‘ET Pathfinder’, een prototype van de Einstein Telescope. De bouw van dit ‘testcentrum’ kan de kans op uitverkiezing van Limburg vergroten. Een beslissing wordt pas over enkele jaren verwacht. In het gunstigste geval wordt in 2025 begonnen met de aanleg van de Einstein Telescoop.


Een delegatie UM studenten en alumni die zich bezig hebben gehouden met het Einstein Telescoopproject, was aanwezig in het perscentrum Nieuwspoort om de persconferentie over het bodemonderzoek bij te wonen.
UM alumnus Lizzy Rieth betrad het podium voor een interview over fundamentele natuurkunde aan het Maastricht Science Programme waar ze samen met docent Gideon Koekoek onderzoek doet naar zwaartekrachtsgolven.

Impressie van de Einstein Telescoop: een immense diepgekoelde ondergrondse laserdetector die zeer ver het heelal in kan 'kijken', in theorie tot de oerknal.
De Universiteit Maastricht zal begin volgend jaar starten met de bouw van de ET Pathfinder, de testfaciliteit voor de Einstein Telescoop.
Afbeelding: Nikhef
Lees ook
-
Vaatchirurg Lee Bouwman stort zich als onderzoeker op de implementatie van nieuwe technieken in de zorg. Als bijzonder hoogleraar Clinical Engineering bij de Faculty of Science and Engineering (FSE) en vanuit het Zuyderland Medisch Centrum, zoekt hij samenwerking tussen engineers en artsen om zo de...
-
Hoogleraar Neural Engineering and Computation, Renaud Jolivet, hield op 15 september zijn inaugurele rede. Jolivet onderzoekt de fundamentele vragen rondom de werking van ons brein bij het Maastricht Centre for Systems Biology van de Faculty of Science and Engineering.
-
Smaak en mondgevoel beter begrijpen