Leugens in de misdaad ontrafelen
Op woensdag 7 en donderdag 8 december zendt de Universiteit van Nederland colleges uit van UM-hoogleraar Marko Jelicic en docent/onderzoeker Ewout Meijer. Beide colleges maken onderdeel uit van de collegereeks rondom het thema Leugens?!, en worden om 20.30u uitgezonden op de website van de Universiteit van Nederland .
Wanneer kun je een verdachte met geheugenverlies geloven? Dat is de vraag die in het college van Jelicic op 7 december centraal staat. Verdachten beweren soms zich helemaal niks meer te kunnen herinneren van een daad die ze gepleegd hebben. Is dat mogelijk en hoe werkt dat dan?
Werkt een leugendetector nou wel of niet? Zwetende handen en een verhoogde hartslag: dit zijn dé indicatoren die een leugendetector registreert om leugen van de waarheid kunt onderscheiden. Het apparaat is omstreden, maar wordt tegelijkertijd veel gebruikt. Hoe kan dat? Ewout Meijer legt in de uitzending van 8 december uit hoe het zit.
De overige colleges in deze reeks behandelen de volgende onderwerpen:
- Waarom zijn broodje-aap-verhalen zo hardnekkig? (5 december)
- Hoe probeert een politicus geloofwaardig over te komen? (6 december)
- Hoe bepaalt een rechter wat de waarheid is? (9 december)
Beide sprekers zijn verbonden aan de sectie Forensische Psychologie van de Faculty of Psychology and Neuroscience; Marko Jelicic als bijzonder hoogleraar Neuropsychologie en Recht, en Ewout Meijer als Universitair Docent.
Universiteit van Nederland
De Universiteit van Nederland is een online platform, waar de beste wetenschappers van Nederland gratis college geven. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuw thema.
Lees ook
-
Het akkoord dat de regeringspartijen en een deel van de oppositiepartijen hebben gesloten over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betekent nog steeds een zware opgave voor het hoger onderwijs. In het akkoord is het totale bezuinigingsbedrag voor onderwijs en onderzoek van 2 miljard euro teruggebracht tot ruim 1,2 miljard.
-
Op 10 december ontving Francesco Mauri de Maastricht Consulates Prize on EU Law 2024 voor de beste masterscriptie over EU-recht aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht. Deze prestigieuze prijs, ter waarde van €1.000, bekroont academische uitmuntendheid en innovatie op het gebied van EU-recht.
-
Sharon Anyango kwam zes jaar geleden vanuit Kenia naar Maastricht voor de master Globalisation and Development. De eerste tijd was dat in alle opzichten stevig aanpoten: het onderwijs was totaal anders dan ze gewend was en de eetcultuur ook. Vooral de lunch. “Aan die boterhammen ben ik nog steeds niet gewend.”