Landelijke Strafrechtsdag 2024
Zijn de inzet van heimelijke onderzoeksmethoden binnen het strafprocesrecht rechtmatig en betrouwbaar? Hoe ga je om met de toepassing van artificial intelligence (AI) in het strafrecht? En zijn sommige uitgangspunten van het straf(proces)recht nog wel van deze tijd? Tijdens de Landelijke Strafrechtsdag op vrijdag 31 mei gaan onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit samen met collega’s uit het hele land op zoek naar antwoorden.
Binnen het thema ‘Heilige huisjes in het strafrecht’ presenteren beide universiteiten een deel van hun onderzoek middels interactieve workshops en lezingen. Namens de Universiteit Maastricht zullen Suzan van der Aa, prof. mr. dr. David Roef, prof. dr. Hans Nelen, mr. dr. Jacques Claessen en prof. dr. mr. Wilma Duijst een bijdrage leveren.
Kijk hier voor meer informatie over het evenement.
Dit event wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Universiteitsfonds Limburg (SWOL).
Lees ook
-
PhD thesis door Cécile Woudenberg-van den Broek
Recente rapporten over de forensische geneeskunde in Nederland tonen aan dat er aanzienlijke verbeteringen nodig zijn in postmortaal onderzoek. Deze scriptie stelt de toereikendheid van het Nederlandse systeem ter discussie en suggereert dat het mogelijk niet voldoet aan de criteria die door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zijn vastgesteld voor een effectief postmortaal onderzoek.
-
Drie onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Starting Grant van de European Research Council. Ze krijgen elk 1,5 miljoen euro. Hun financiering is onderdeel van het EU Horizon Europe-programma.
-
‘Am AI Right?' is project dat is opgezet door een interdisciplenair team van onderzoekers van het Law and Tech Lab en het Brightlands Institute for Smart Society (BISS). Met het project willen de onderzoekers de manier waarop iemand toegang krijgt tot juridische expertise transformeren.