Lancering van ITEM's cross-border portal in september
Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM ondersteunt en bevordert - vanuit de wetenschap - het euregionaal en transnationaal functioneren van de samenleving. De samenleving kan door middel van een grensoverschrijdend portaal, dat in september 2018 gelanceerd zal worden, gebruik maken van ITEM's onderzoek.
ITEM's "cross border portal" heeft een tweeledige functie: het biedt een kennisbank voor grensoverschrijdende kwesties en een databank voor de ITEM-casuïstiek (real life cases).
De ITEM-kennisbank heeft een hoogwaardige en unieke inhoud op het gebied van diploma-erkenning, pensioenen, sociale zekerheid en belastingen in grensoverschrijdend verband.
Een nieuw thuis voor de ITEM casuïstiek (real life cases): Ervaart u problemen die uw mobiliteit over de grens belemmeren of die grensoverschrijdende samenwerking hinderen, bijvoorbeeld op het gebied van sociale zekerheid, toegang tot onderwijs, migratiewetgeving of belastingen? Dien dan uw casus in via het ITEM "cross border portal" voor analyse door de ITEM-onderzoekers! Het inzendformulier vindt u aan de rechterkant van uw scherm. Indien u geïnteresseerd bent in eerdere analyses van ITEM kunt u geanonimiseerde casussen vinden in de databank voor casuïstiek binnen de ITEM kennisbank.
ITEM casuïstiek onderzoek
Dient u real life cases in bij ITEM? Of bent u geïnteresseerd in de antwoorden van ITEM op real life cases? Het ITEM cross-border portal, dat in september 2018 zal worden gelanceerd, zal de centrale plaats zijn om casuïstiek in te dienen en te lezen over oplossingsrichtingen voor zaken in grensoverschrijdende verband. Bent u al geïnteresseerd?
Een voorproefje van enkele praktijkzaken kunt u bekijken via https://itemcrossborderportal.maastrichtuniversity.nl/p/publiccases
Leest u bijvoorbeeld meer over:
derdelanders (met een niet-EU-nationaliteit) die als grensarbeider werkzaam zijn;
de erkenning van kwalificaties van gymleraren in Nederland en België;
de duur van de erkenning van kwalificaties.
Lees ook
-
Als gevolg van de Coronacrisis zijn ook veel grensarbeiders gedwongen in hun eigen land te werken. Hun is gevraagd de grens niet over te steken om naar hun kantoor in het buurland te komen. Op dit moment is dat alleen mogelijk omdat de Nederlandse, Belgische en Duitse regering speciale vrijstellingen van bepaalde regels zijn overeengekomen tot de rest van dit jaar. Anders zouden deze grensarbeiders te maken krijgen met ingrijpende veranderingen met betrekking tot hun socialezekerheidsbijdragen, belastingen en gezondheidszorg. Maar wat als regeringen en werkgevers voortaan permanent gaan stimuleren dat werknemers meer dagen thuis werken? ITEM is erachter gekomen dat dit enorme gevolgen zou hebben voor grensoverschrijdende arbeid als de wetgeving niet dienovereenkomstig verandert. Dit is een van de vier cases van het onderzoek naar grenseffecten van dit jaar.
-
Bij de complexe procedures van regels en formaliteiten die in de wereld van vastgoedtransacties gelden, kan men zich afvragen: welke hindernissen kan ik ondervinden? In haar proefschrift onderzocht Katja Zimmermann de werking en obstakels van verschillende landregistratiesystemen. Haar onderzoek resulteerde in weloverwogen voorstellen ten behoeve van de facilitering van grensoverschrijdende vastgoedtransacties.
-
Het Nederlandse ministerie van Financiën heeft de richtlijn omtrent het fiscale kwalificatiebeleid van buitenlandse socialezekerheidsregelingen geactualiseerd. Onder meer de aanvulling betreffende bepaalde Duitse sociale verzekeringen is volgens expertisecentrum ITEM een positieve ontwikkeling, welke in lijn ligt met haar visie en inspanningen omtrent grensoverschrijdende pensioenregelgeving. De fiscale behandeling van onder meer vrije beroepen en beroepsmilitairen komt hierbij aan bod.