Alumna story Governance and Leadership in European Public Health

Kira Jürgens, Pharma Assurance & Regulatory Affairs Manager bij Redcare Pharmacy

Kira verhuisde van Noord-Duitsland naar Maastricht voor een 'Double Degree' Programma tussen de Universiteit Maastricht en Bremen. Ze combineerde haar master 'Healthcare Provision, Management, and Economics' met onze internationale kijk op gezondheid in de master 'Governance and Leadership in European Public Health'. 

Volksgezondheid: van vrijwilliger tot student

Kira: "Na mijn middelbare school deed ik vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika als gezondheidsconsulent. Die ervaring wekte mijn interesse om de verschillende gezondheidszorgstelsels wereldwijd te verkennen, mij te verdiepen in hoe gezondheidsorganisaties worden bestuurd en de fijne kneepjes van de besluitvorming over het gezondheidsbeleid en de gevolgen ervan te begrijpen." Na haar vrijwilligerswerk begon Kira aan haar bacheloropleiding Public Health aan de Universiteit van Bremen.

Tijdens haar masterstudie, ook in Bremen, maakte Kira de overstap naar het internationale perspectief op volksgezondheid aan de Universiteit Maastricht. "Ik was gefascineerd door de verschillende modules zoals 'Public Health Law' of 'Diffusion, Implementation and Quality Assurance of Health Innovations', en natuurlijk door de levendige gesprekken met medestudenten van over de hele wereld."

Interesses omzetten in academisch werk

De leerstof van elke module, kan direct worden toegepast in dagdagelijkse praktijken. Bijvoorbeeld door beleidsnota's of opiniestukken te leren maken. Studenten krijgen hier veel vrijheid in, omdat ze gestimuleerd worden om de kennis toe te passen op gebieden van volksgezondheid die zij interessant vinden.
Hetzelfde geldt voor de thesis. "Ik was een werkstudent bij Baxter International, dus ik heb mijn thesis gericht op markttoegang voor digitale medische hulpmiddelen. Er zijn veel verschillen in normen en beleid tussen landen, één uniforme Europese aanpak voor de implementatie van medische hulpmiddelen zou kostenefficiënt zijn voor fabrikanten."

Kwaliteit van zorg

Kira is Pharma Assurance/ Regulatory Affairs Manager voor Redcare Pharmacy - de grootste online apotheek van Europa. "Ik houd toezicht op de naleving van hun regelgeving en zorg ervoor dat Redcare zich houdt aan strenge nationale en internationale normen.

Haar verantwoordelijkheden gaan ook over het garanderen van de hoogste farmaceutische kwaliteit en veiligheid voor klanten en patiënten door het beoordelen en implementeren van richtlijnen en regelgeving. "Door GLEPH te studeren heb ik geleerd om mijn werk vanuit een perspectief van volksgezondheid te bekijken. Zelfs als we voldoen aan nationale normen, kan ik Redcare adviseren over de behoeften van patiënten."

Een dankbaar jaar

Universiteit Maastricht legt de nadruk op de praktijk. Daardoor heeft Kira de vaardigheden ontwikkeld die ze nodig heeft om in haar huidige functie door de regelgeving te navigeren. Bovendien heeft de uitgebreide leiderschapstraining van het programma haar in staat gesteld om effectief leiding te geven aan teams en projecten te managen, kwaliteiten die zeer gewaardeerd worden door haar werkgever. "Niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk was dit een van mijn meest leerzame en lonende jaren. Ik heb vrienden voor het leven gemaakt van over de hele wereld en heb een duidelijk zich op mijn doelen, die grotendeels zijn gevormd door mijn tijd in Maastricht.

Lees ook

  • Kan urine worden gebruikt om niercelcarcinoom op te sporen? De huidige aanpak bij kleine niermassa's is in de meeste gevallen een preventieve gedeeltelijke of volledige verwijdering van de nier, waarbij niet altijd duidelijk is of de massa goedaardig of kwaadaardig is. Moleculair epidemioloog Kim...

  • Neurowetenschapper Dennis Hernaus onderzoekt het beloningssysteem in ons brein. Hoe zorgt dit “breinnetwerk” ervoor dat wij gemotiveerd raken? 

  • Met een bachelordiploma Biomedical Sciences heb je ruime keuze waar je je gedetailleerde kennis over ziekte en gezondheid wilt toepassen. Of je nu in het lab of daarbuiten wilt werken. Lobke Meels is een inspirerend voorbeeld van een carrière buiten het lab. Ze combineerde haar bacheloropleiding...