Jaarfondscampagne 'Voor Elkaar' 23/24
De Jaarfondscampagne Voor Elkaar 23/24: Duurzame innovaties voor een betere maatschappij is live! Via deze bijzondere actie vraagt het Universiteitsfonds Limburg de brede UM-gemeenschap om een financiële bijdrage voor vier unieke projecten, waarbij de wens voor gelijke kansen en een gezonde toekomst als rode draad door de campagne loopt.
De vier projecten
- Vitaliteits- en beweegprogramma’s voor ouderen;
- Studiebeurzen voor minderbedeelde jongeren;
- Een kunstzinnige therapie voor hartpatiënten;
Energiearmoedebestrijding in de regio.
In de afgelopen jaren ziet het Fonds een toenemende interesse vanuit de community, waaronder haar alumni, om ‘terug te geven’ aan UM-projecten. Door de Jaarfondscampagne is het inmiddels een traditie geworden om aan het einde van het jaar samen de schouders te zetten onder belangrijke maatschappelijke thema’s. Bent u er ook Voor Elkaar?
Geef voor… vitaliteits- en beweegprogramma’s voor ouderen
Dankzij vooruitgang in de gezondheidszorg worden we ouder. De levensverwachting neemt wereldwijd toe, maar wel met meer chronische aandoeningen. Denk aan bijvoorbeeld suiker- en hart- en vaatziekten. Het hebben van meerdere chronische aandoeningen tegelijkertijd is tegenwoordig bij ouderen meer regel dan uitzondering. Deze multimorbiditeit heeft gevolgen voor vitaliteit en de kwaliteit van leven. Lees meer.
Geef voor… studiebeurzen voor minderbedeelde jongeren
Studeren is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend en de kansenkloof lijkt door huidige crises alleen maar groter te worden. Een onderwijsdiploma bepaalt in grote mate de kansen op de arbeidsmarkt en heeft vaak effect op iemands gezondheid en huisvesting. Om te kunnen studeren lopen bepaalde jongeren tegen financiële en sociale barrières aan. Dit speelt zeker ook in Limburg. Het nieuwe Gelijke Kansen Programma biedt studiebeurzen aan jongeren uit de regio Limburg, omdat toegang tot onderwijs voor iedereen mogelijk moet zijn. Lees meer.
Geef voor… een kunstzinnige therapie voor hartpatiënten
Wist u dat er in Nederland per jaar 15.000 mensen een hartstilstand krijgen? En dat ICD plotse hartdood kan voorkomen door een shock toe te dienen? Helaas krijgt na de ICD-shock 33% te maken met ernstige psychische klachten zoals angst en stress en daarmee weer meer kans op ernstige hartritmestoornissen. Kunsttherapie is goed voor het psychologisch welzijn en zou wel eens het perfecte wapen kunnen zijn tegen stress. Lees meer.
Geef voor… energiearmoedebestrijding in de regio
In Nederland lijden meer dan 600.000 huishoudens onder energiearmoede. Steeds meer kwetsbare gezinnen kampen met torenhoge energierekeningen, onder andere omdat hun woning slecht geïsoleerd is. Vaak missen ze de kennis en financiële middelen om het probleem op te lossen. Ook in Limburg speelt energiearmoede een grote rol. Lees meer.
Lees ook
-
The YUFE Entrepreneurship & Innovation (E&I) programme invites students, staff, and external learners to dive into the world of innovation and new ventures. Participants can develop crucial transversal skills that will drive both their personal and professional growth.
-
Drie onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Starting Grant van de European Research Council. Ze krijgen elk 1,5 miljoen euro. Hun financiering is onderdeel van het EU Horizon Europe-programma.
-
De Universiteit Maastricht is lid van het Young European Research Universities Network, en ter ere van het 10-jarig bestaan willen we je vragen om een speciaal jubileumlogo te ontwerpen.