ITEM stelt kritische vragen aan overheden

ITEM investigates obstacles that occur with cross-border mobility. ITEM explores border issues both through PhD research and through case studies supplied by primary supporters such as border information points. ITEM is also responsible for raising governments’ awareness of certain obstacles and for putting critical questions to the legislator. The aim is to present specific directions for solutions based on research and expertise.

ITEM onderzoekt belemmeringen die aan de orde zijn bij grensoverschrijdende mobiliteit. Enerzijds via promotieonderzoek anderzijds via casuïstiek aangedragen door eerstelijns ondersteuners zoals (grensinformatiepunten), onderzoekt ITEM grenskwesties. Daarbij is het ook een taak van ITEM om bepaalde belemmeringen zichtbaar te maken bij overheden en kritische vragen te stellen aan de wetgever. Dit is alles met als doel om op basis van onderzoek en expertise concrete oplossingsrichtingen aan te dragen.

In 2016 heeft ITEM een aantal kritische vragen gesteld aan diverse binnenlandse en buitenlandse wetgevers (en bereidt zij vragen voor het Nederlands en het Europees Parlement voor):
 

 

Onderwerp Effect voor grensregio ITEM vraag
1 Verplicht onder de Nederlandse volksverzekeringswetten?

Ook in gevallen dat een medewerker buiten Nederland werkt en werkgever in Nederland gevestigd is?

Is regelgeving van de Nederlandse wetgever juist in Europeesrechtelijk perspectief?
ITEM heeft vraag voor Europees Parlement in voorbereiding.
2 Sociale zekerheid. In bepaalde landen financiering van sociale zekerheid via algemene middelen. Betalen (ex-)grensarbeiders een dubbele heffing voor sociale zekerheid? ITEM heeft vraag voor Europees Parlement in voorbereiding.
3 DIGI-D voor niet-Nederlandse grensarbeiders in Nederland. Niet-Nederlanders woonachtig buiten Nederland die in Nederland werken kunnen geen DIGI-D krijgen.

-Belgische vakbond heeft in 2015 al klacht ingediend bij Europese commissie.
-ITEM heeft in het najaar 2015 via de internetconsultatie van overheid.nl met betrekking tot het besluit Persoonsgegevens elektronische diensten duidelijk gemaakt dat niet-ingezetenen recht zouden moeten hebben op een DIGI-D.
-Thans is een brief gestuurd naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
- ITEM heeft vraag voor Europees parlement in voorbereiding.

4 Legeskosten Nederlands paspoort. Voor Nederlanders woonachtig buiten Nederland is het aanvragen van een paspoort in een Nederlandse grensgemeente vele malen duurder dan voor Nederlandse ingezetenen. -ITEM heeft in voorjaar 2016 vraag voorgelegd aan Nederlands Ministerie van Binnenlandse Zaken of het verschil in kosten niet in strijd is met het EU-recht, meer in het bijzonder met het vrij verkeer van personen. De hogere kosten zijn ook in strijd met artikel 7, lid 4 van Vo. 492/2011, dat bepaalt dat grensarbeiders aanspraak hebben op dezelfde sociale voordelen als ingezetenen.
5

90%-regeling: buitenlands belastingplichtigen. (On)mogelijkheid om te worden aangemerkt als kwalificerende buitenlands belastingplichtige in de zin van art. 7.8 Wet IB 2001.

Hiervoor moet een inkomensverklaring, ondertekend door de belastingdienst van de woonstaat, worden overlegd. Het blijkt dat onderdelen van de Duitse belastingdienst, Finanzamt, de verklaringen niet altijd ondertekenen, daar zij van mening zijn dat het formulier niet juist is, omdat het woord beschränkt' in het formulier staat en de belastingplichtigen voor de Duitse wetgeving binnenlands belastingplichtigen en daarmee onbeperkt belastingplichtig zijn.

-ITEM heeft in voorjaar 2016 vragen voorgelegd aan Nederlandse belastingdienst.
6 In Nederland woonachtige gepensioneerden die pensioen uit Duitsland ontvangen.

Onduidelijk hoe Duitse tegemoetkoming (Beitragszuschuss) voor kosten AWBZ en ZvW berekend worden. Daarnaast wordt de Zuschuss in Nederland belast. Terecht?

-ITEM heeft in het voorjaar 2016 vraag voorgelegd aan Deutsche Rentenversicherung Bund en Belastingdienst. Er is inmiddels een reactie ontvangen.
7 Wetsvoorstel flexibilisering ingangsdatum AOW Ten aanzien van dit wetsvoorstel vraagt ITEM aandacht voor werknemers die zowel een Nederlandse AOW alsook een buitenlands wettelijk pensioen hebben opgebouwd. Denk hierbij aan migrerende werknemers, arbeidsmigranten en grensarbeiders. De wettelijke pensioenleeftijd in België, Duitsland en Nederland lopen namelijk uiteen. Voor een grensarbeider, die zowel in Nederland alsook in een van deze twee buurlanden 

wettelijk pensioen heeft opgebouwd, heeft dit tot gevolg dat hij op het moment van ontvangen van dit buitenlandse wettelijke pensioen, nog enige tijd 'moet wachten' op zijn AOW-uitkering. Dit kan zijn weerslag hebben op de inkomenspositie van deze (ex-)grensarbeider.

-ITEM heeft begin juni 2016 brief voorgelegd aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal, vaste commissie voor sociale zaken en werkgelegenheid.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen, volg ITEM via Twitter (@ITEM_UM) of raadpleeg de ITEM website.

Lees ook