ITEM in nieuwe fase: Samen voor grensoverschrijdende samenwerking en impact
In de afgelopen 10 jaar heeft het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) onderzoek naar grensoverschrijdende samenwerking sterk op de politieke en academische agenda gezet. In 2015 gestart als Kennis-As Project vanuit een samenwerking tussen de Provincie Limburg en de Universiteit Maastricht, is ITEM thans niet meer weg te denken als succesvolle partner van overheden en andere organisaties.
Met het aflopen van de Kennis-As blijft ITEM vanaf 2025 een instituut dat, als deel van de Universiteit Maastricht, is ingebed in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. ITEM zet daarbij onverminderd in op waar het sterk in is: het samen met anderen creëren van maatschappelijke impact op het terrein van grensbelemmeringen. De unieke methoden van ITEM, zoals de ‘grenstoets’ – nu een integraal onderdeel van de Nederlandse impact assessment – en de recente samenwerking met Nederlandse en Vlaamse overheden binnen het Schakelpunt Grensbelemmeringen, laten zien hoe ITEM bijdraagt aan structurele oplossingen. Bovendien werkt ITEM nauw samen met Europese partners zoals de Benelux Unie, de Europese Commissie en het Comité van de Regio’s, wat de positie van ITEM als een waardevolle partner binnen Europa onderstreept.
Samenwerking versterken
Het team van ITEM is enthousiast en toegewijd om, in samenwerking met het opgebouwde en uitgebreide netwerk, grensbarrières te identificeren, kennis te valoriseren en praktische oplossingen te bieden. ITEM kijkt er zeer naar uit om, samen met de interne en externe partners, de grensoverschrijdende samenwerking verder te versterken, grenseffecten te adresseren en grensbelemmeringen te slechten en zo bij te dragen aan de positionering van de UM in de Euregio. ITEM wordt daarin ondersteund door de vernieuwde Europa-agenda van de Universiteit Maastricht.
Toekomstige leiding ITEM
Prof. Anouk Bollen-Vandenboorn zal per 15 oktober 2025 terugtreden als directeur. Zij heeft ITEM in de afgelopen tien jaar met enorm veel daadkracht en enthousiasme en samen met het ITEM-team opgebouwd. De Universiteit Maastricht en de Provincie Limburg zijn haar daar buitengewoon dankbaar voor. Met het ingaan van deze nieuwe fase blijft zij zich vanuit haar leerstoel inzetten voor grensoverschrijdende samenwerking.
Na de zomer volgt communicatie over de toekomstige leiding van ITEM.
Lees ook
-
Oratie Jan Willem van Prooijen
Wat drijft mensen ertoe om radicale complottheorieën te omarmen, met soms verregaande gevolgen voor de samenleving? Tijdens zijn oratie op vrijdag 27 juni gaat prof. dr. Jan Willem van Prooijen (radicalisering, extremisme, en complotdenken) in op deze urgente vraag.
-
Wie bepaalt wat online zichtbaar blijft? Valentina Golunova over vrijheid van meningsuiting en algoritmen
Hoe beïnvloedt het gebruik van algoritmen voor het detecteren van illegale of schadelijke content op online platforms de vrijheid van meningsuiting van EU-burgers? Deze brandende vraag hield Valentina Golunova bezig tijdens haar promotietraject. In 2024 verdedigde ze haar proefschrift met succes en...
-
Geen ruimte meer achter de tralies. Hoe lossen we dat op?
Volle gevangenissen, personeelstekorten, en politieke onenigheid over oplossingen – het Nederlandse gevangeniswezen staat onder druk. Jacques Claessen (Bijzonder hoogleraar herstelrecht en universitair hoofddocent straf(proces)recht) legt uit hoe een reeks politieke keuzes en wetswijzigingen de...