ITEM evalueert eerste vijf jaar
Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) in Maastricht keek vrijdag 23 augustus terug op haar eerste vijf jaar. Gesteund door een rapport van een externe evaluatiecommissie, kijkt het instituut met vertrouwen naar de volgende vijf jaar, waarin de samenwerking met andere grensregio’s nadrukkelijk vorm zal krijgen. Bij de feestelijke bijeenkomst waren behalve gedeputeerde Joost van den Akker ook vertegenwoordigers van andere belangrijke partners, zoals het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Sociale Verzekeringsbank en de gemeente Maastricht.
Wat ITEM doet en voor wie
ITEM is een expertisecentrum dat grensoverschrijdende samenwerking en mobiliteit onderzoekt, maar hier ook advies over geeft, kennis over uitwisselt en trainingen over geeft. De onafhankelijke evaluatiecommissie concludeert dat er een brede belangstelling bestaat voor de kennis en expertise van ITEM, zowel bij grensinfopunten, regionale instellingen en overheden, als bij ministeries in Nederland en Duitsland en Europese instellingen en kennisinstituten.
De externe evaluatiecommissie is onder de indruk
“ITEM raakt meer en meer betrokken bij de voorbereiding van nieuwe wet- en regelgeving”, constateert de commissie. “De commissie is onder de indruk van de betrokkenheid van de onderzoekers van ITEM bij het formuleren en helpen oplossen van problemen rond grensoverschrijdende aangelegenheden. Kennelijk beschouwt ITEM zichzelf niet enkel als een kennisinstituut, maar tevens als een instelling met een sterke maatschappelijke opdracht”, aldus het rapport. (tekst gaat verder onder foto's)
Ontvangst op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.
Het netwerk dat ITEM in de afgelopen vijf jaar opbouwde was even zichtbaar.
De onafhankelijke, externe evaluatiecommissie: prof. dr. Huub Spoormans, Peter van der Hijden, prof. dr. Herwig Verschueren en Nathalie Verschelde.
Op het programma stonden ook presentaties van vijf ITEM-onderzoekers die aan verschillende maatschappelijke vraagstukken werken.
Gedeputeerde Joost van den Akker prees de resultaten tot zover.
Op naar de komende vijf jaar
Dat er waardering is voor het werk van ITEM bleek ook al in 2017, toen de Europese Commissie de jaarlijkse ITEM Grenseffectenrapportage aanmerkte als ‘good practise’. Nathalie Verschelde, plaatsvervangend hoofd van de unit ‘Interreg, Cross-Border Cooperation’ van de Europese Commissie, zat in de externe beoordelingscommissie. Zij riep het instituut tijdens de feestelijkheden in Maastricht op om haar methodologie vooral met andere Europese grensregio’s te delen én de samenwerking met Europese instituten verder uit te breiden. Dat is precies wat ITEM gaat doen. Wordt vervolgd de komende vijf jaar…
Lees ook
-
De belangstelling voor de UM Brightlands Talent Scholarship groeit aanzienlijk: sinds de eerste toekenning van de beurs twee jaar geleden zijn de aanvragen meer dan verdubbeld.
-
Het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft voor de ontwikkeling van een slim operatiemes voor hersenchirurgen ruim 2 miljoen euro beschikbaar gesteld.
-
Om ondersteunend personeel aan te moedigen hun horizon te verbreden, zichzelf te ontwikkelen en innovatieve oplossingen voor relevante problemen van partners in heel Europa te ervaren, heeft de Universiteit Maastricht een initiatief gelanceerd om haar medewerkers te stimuleren deel te nemen aan een...