ICT-zorgoplossingen voor patiënten met de Ziekte van Alzheimer of Parkinson

Als onderdeel van het Europese consortium ICT4Life ontwikkelden Dr. Stelios Asteriadis en zijn groep gepersonaliseerde zorgoplossingen voor patiënten met dementie.

ICT4Life, een driejarig Horizon 2020 EU-project uitgevoerd door negen Europese onderzoekspartners, presenteerde begin februari zijn resultaten aan vertegenwoordigers van de Europese Commissie in Luxemburg. ICT4Life richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven van senioren met dementie, zoals de Ziekte van Alzheimer en Parkinson. Het doel: het ontwikkelen van geavanceerde ICT-oplossingen, die een onafhankelijke levensstijl bevorderen en assistentie bieden aan zorgverleners en zorgprofessionals.

ICT4Life
Het DKE team betrokken bij ICT4Life, van links naar rechts: Dario Dotti (promovendus), Stelios Asteriadis (hoofddocent) and Mirela Popa (postdoctoraal onderzoeker)

“Onze bijdrage was het creëren van een systeem dat dokters laat weten wanneer de patiënt aandacht nodig heeft, bijvoorbeeld omdat ze zijn gevallen of verward gedrag laten zien,” zegt Dr. Stelios Asteriadis, Associate Professor bij het departement Data Science and Knowledge Engineering (FSE). “Daarvoor moeten we weten wat normaal en abnormaal gedrag is, en dat van elke patiënt apart.

We deden onderzoek naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, door modellen te ontwikkelen op basis van kunstmatige neurale netwerken. Die werkten met gegevens afkomstig van camera’s en sensoren die de patiënt monitoren. Daarnaast hebben we deze analyses gecombineerd met medische gegevens, bijvoorbeeld over medicijnverbruik. Door deze gegevens op een slimme manier samen te brengen, kon ons platform dokters onmiddellijk waarschuwen wanneer hun patiënten zorg nodig hadden.”

De algoritmes voor het detecteren van abnormaal gedrag aan het werk in echte ziekenhuissituaties. Vanwege privacy zijn de patiënten en zorgverleners in het filmpje te zien als stokpoppetjes.

De zorgoplossingen van ICT4Life, die ook andere onderdelen omvatten zoals een sociaal platform, zijn al getest in Hongarije, Spanje en Frankrijk. Dr Asteriadis: “We hebben ICT4Life getest in ziekenhuizen, in verzorgingstehuizen en bij mensen thuis. De voornaamste uitkomst is dat de senioren zich veel veiliger voelden door de bescherming van onze ICT-oplossingen. We merkten ook dat patiënten minder vaak in het ziekenhuis werden opgenomen, maar om zeker te zijn van dat effect moeten we over een langere periode kijken. We hopen dat de mogelijkheden die we met ICT4Life hebben laten zien, ook na afloop van het project worden voortgezet. We hebben daarvoor al contact gelegd met potentiële klanten en andere geïnteresseerde partijen.”

ICT4Life werd gefinancierd door een Horizon 2020 onderzoekssubsidie van de Europese Unie.

Lees ook