4 augustus 2022

"Humanitaire hulp geeft me een doel in het leven"

Alumna Alexandra Nizet stak vanuit de Verenigde Staten de Atlantische Oceaan over, speciaal voor de bachelor Biomedical Sciences aan University College Maastricht. Daar maakte ze kennis met de diverse aspecten van de gezondheidszorg en ontwikkelde een holistische benadering van de mondiale gezondheid. "Ik genoot in Maastricht van de vele activistische studentenorganisaties."

Oekraïense vluchtelingen

Op dit moment zet Alexandra zich voornamelijk in voor Oekraïense vluchtelingen. Er zijn medische teams in Oekraïne en aan de grenzen van de omliggende landen aanwezig. Ze werken samen met de Oekraïense regering om bijvoorbeeld humanitaire corridors te faciliteren. "Ik doe de communicatie en help begrip te kweken vanuit een humanitair perspectief. Een bescheiden rol, maar voor mij maakt zelfs de kleinste bijdrage een verschil. Je kunt niet meer doen dan je zou willen. Maar of je nu doneert, werkt als vertaler of lid bent van het welkomstteam voor vluchtelingen. Alles is beter dan nietsdoen. Ik wil uitdragen dat je humanitair betrokken kunt zijn in deze vreselijke toestand."

Een carrièrepad heeft Alexandra nog niet scherp voor ogen, maar vaststaat wel dat ze verder gaat in de humanitaire hulpverlening. Veel geld verdienen is voor haar geen issue. "Dit werk is waardevoller dan wat ook, ja ook een goedbetaalde baan. Je helpt mensen die door de moeilijkste fasen van hun leven gaan." Het neemt niet weg dat ze een professionele carrière ambieert. "Eerst wil ik kennis opdoen van de hulpverlening in noodsituaties en daarna bij het herstel van zorgsystemen die door crises zijn ingestort of ontregeld. Met de opgedane kennis wil ik bijdragen aan het ontwikkelen en verbeteren van de mondiale en nationale gezondheidspolitiek."

Of je nu doneert, werkt als vertaler of lid bent van het welkomstteam voor vluchtelingen. Alles is beter dan nietsdoen. Ik wil uitdragen dat je humanitair betrokken kunt zijn in deze vreselijke toestand.
Alexandra Nizet

Love Foundation

Alexandra Nizet

Dankbaar is het passend woord dat haar het eerst te binnenschiet als zij terugblikt op het verblijf in Maastricht. "De studietijd gaf me een fundering waarop ik mijn leven verder kon bouwen. Het onderwijs zette mij op het spoor naar een holistische benadering van gezondheid. En buiten dat denk ik terug aan de talrijke vriendschappen. Veel vrienden in Berlijn zijn van toen of een uitbreiding via dat netwerk. Het was een mooie omgeving om mezelf te ontdekken." De studentencultuur droeg hiertoe sterk bij. "Ik genoot van de vele activistische studentenorganisaties zoals Love Foundation. Er heerste een open cultuur, waar je kon discussiëren om een betere kijk op dingen te krijgen. Verbazingwekkend trouwens als je bedenkt dat de regio tamelijk conservatief is."

Denk vooruit, maar op een goede manier, is het advies dat zij de huidige studenten UCM wil meegeven. "Een droombaan is mooi maar niet het allerbelangrijkst. Je moet nadenken over de omgeving waarin je wilt werken. Met wie en voor wie, en van welke onderwerpen raak je enthousiast? Welke doelen zou je willen nastreven in je carrière? Het gaat om het hele plaatje. Denk ook na over de te nemen stappen. Die hoeven helemaal niet vast te staan, het is voldoende als er een richting is. Zelf wist ik lang niet wat ik wilde, maar ik leerde te denken in kleine stapjes. Waar zou ik mezelf willen zien werken en welke invloed wil ik hebben? De stapjes hebben geresulteerd in een duidelijke weg. Start dus klein en bouw je leven steentje voor steentje op."

Tekst: Hans van Vinkeveen
Fotografie: Alexandra Nizet