"Humanitaire hulp geeft me een doel in het leven"

Alumna Alexandra Nizet stak vanuit de Verenigde Staten de Atlantische Oceaan over, speciaal voor de bachelor Biomedical Sciences aan University College Maastricht. Daar maakte ze kennis met de diverse aspecten van de gezondheidszorg en ontwikkelde een holistische benadering van de mondiale gezondheid. "Ik genoot in Maastricht van de vele activistische studentenorganisaties."

Dat Alexandra, opgegroeid in de Verenigde Staten, over het University College (UCM) hoorde, was een gelukje. "Ik wilde colleges gaan volgen, maar bij ons zijn er alleen massaal bezochte cursussen met wel vijfhonderd studenten. Ook liggen de programma's vaak van tevoren vast. Mijn moeder, die evenals mijn vader uit België komt, hoorde toevallig over het bestaan van het UCM. Dat je daar in kleine klassen van maximaal elf mensen zit en de vrijheid krijgt om je eigen programma samen te stellen. Er was gelijk een klik."

Ze koos voor biomedische wetenschappen, al wist ze niet of zij hierin wel verder wilde. "Maar dat zag ik als een voordeel. De bachelor was spannend omdat het deuren openliet. Die flexibiliteit en de nadruk op het ontdekken van je mogelijkheden vond ik fantastisch. Je leerde interdisciplinair denken, problemen oplossen, onderzoek opzetten en met eigen conclusies te komen. Het zijn vaardigheden die je nodig hebt om iets nieuws aan te pakken, waar ik tot de dag van vandaag profijt van heb. Ik houd van nieuwe uitdagingen."

Netwerken

Dankzij de keuzevrijheid aan het UCM leerde zij dat er meerdere invalshoeken op de gezondheidszorg mogelijk zijn. De focus kan bijvoorbeeld ook economisch, sociologisch, maar ook politiek en bestuurlijk zijn. Ze besloot eerst te gaan werken in een vluchtelingencentrum in Servië en later voor een milieuorganisatie in Brussel. Vervolgens koos Alexandra voor de master Global Health and Development aan het University College London. "Ik volgde daar onder meer cursussen politicologie, antropologie en volksgezondheid en ontwikkelde zo een holistische benadering van welzijn en gezondheid."

Sinds begin van dit jaar werkt zij voor Doctors Of The World, een humanitaire organisatie die wereldwijd medische zorg biedt aan kwetsbare mensen. Haar standplaats is Berlijn. De aanstelling is volgens haar een mooi voorbeeld hoe cruciaal netwerken kan zijn. "Ik had weinig succes met sollicitaties. Mijn moeder zit in een WhatsAppgroep van Franstalige vrouwen in New York. Een van hen zocht iemand om Doctors Of The World te komen helpen. Het is een soort organisatie waarvan ik droomde om bij te kunnen werken."

Love Foundation

Alexandra Nizet

Dankbaar is het passend woord dat haar het eerst te binnenschiet als zij terugblikt op het verblijf in Maastricht. "De studietijd gaf me een fundering waarop ik mijn leven verder kon bouwen. Het onderwijs zette mij op het spoor naar een holistische benadering van gezondheid. En buiten dat denk ik terug aan de talrijke vriendschappen. Veel vrienden in Berlijn zijn van toen of een uitbreiding via dat netwerk. Het was een mooie omgeving om mezelf te ontdekken." De studentencultuur droeg hiertoe sterk bij. "Ik genoot van de vele activistische studentenorganisaties zoals Love Foundation. Er heerste een open cultuur, waar je kon discussiëren om een betere kijk op dingen te krijgen. Verbazingwekkend trouwens als je bedenkt dat de regio tamelijk conservatief is."

Denk vooruit, maar op een goede manier, is het advies dat zij de huidige studenten UCM wil meegeven. "Een droombaan is mooi maar niet het allerbelangrijkst. Je moet nadenken over de omgeving waarin je wilt werken. Met wie en voor wie, en van welke onderwerpen raak je enthousiast? Welke doelen zou je willen nastreven in je carrière? Het gaat om het hele plaatje. Denk ook na over de te nemen stappen. Die hoeven helemaal niet vast te staan, het is voldoende als er een richting is. Zelf wist ik lang niet wat ik wilde, maar ik leerde te denken in kleine stapjes. Waar zou ik mezelf willen zien werken en welke invloed wil ik hebben? De stapjes hebben geresulteerd in een duidelijke weg. Start dus klein en bouw je leven steentje voor steentje op."

Tekst: Hans van Vinkeveen
Fotografie: Alexandra Nizet

Lees ook

  • Met de dit jaar gestarte bachelor Computer Science versterkt de Universiteit Maastricht zijn positie verder als bèta-universiteit. De belangstelling voor de nieuwe opleiding was boven alle verwachting: zo’n 300 studenten uit alle hoeken van de wereld gingen in september aan de slag. “De...

  • De gezondheidszorg wordt geconfronteerd met beperkte middelen. Zonder slimme innovatie komt de kwaliteit van zorg voor alle patiëntengroepen in gevaar. Jessica Storm, alumna van de masteropleiding Healthcare Policy Innovation and Management, deed onderzoek naar de kosteneffectiviteit van...

  • Waren je examens voor jou echt een fluitje van een cent? Was je goed voorbereid en had je genoeg tijd over? Dan zal het werk van Anique de Bruin je leven niet veranderen. Maar voor alle anderen biedt de hoogleraar Self-regulation in Higher Education nuttige inzichten en hulpmiddelen. Samen met een...

Meer nieuws