Robert Horselenberg over zijn studenten-coldcaseteam

Hoe los je een moord op?

Stel je voor: vijftien jaar geleden is een vrouw vermoord, en de zaak wordt opnieuw onderzocht door een zogenaamd coldcaseteam. De rechercheurs komen erachter dat men indertijd geen samples onder de nagels en van de lippen van het slachtoffer heeft genomen. Heeft het zin om het stoffelijk overschot op te graven? Het zijn dit soort vraagstukken waar een select groepje masterstudenten zich tijdens het project Cold Cases mee bezighoudt.  

“Het antwoord is, in dit geval, nee,” zegt rechtspsycholoog en universitair hoofddocent Robert Horselenberg. Hij heeft het Maastrichtse coldcaseteam sinds de oprichting, nu zo’n tien jaar geleden, onder zijn hoede. “Het ging in deze zaak om een joodse vrouw, die volgens de joodse traditie is begraven. Dat betekent dat ze volledig is schoongewassen. Dan heeft het geen enkel nut om de stoffelijke resten opnieuw te onderzoeken.”
Het voorbeeld toont volgens Horselenberg aan dat cold case rechercheurs breed georiënteerd moeten zijn en van nature in het bezit van een grote nieuwsgierigheid. Dat is ook waar hij zijn eigen mensen op selecteert. Tien studenten, veelal afkomstig uit de master Forensica, Criminologie en Rechtspleging, krijgen zo’n half jaar de tijd om een bestaande cold case te bestuderen en met aanbevelingen te komen voor het Openbaar Ministerie (OM) en het coldcaseteam van de Politie Limburg. De animo is groot, en de lat ligt hoog. “Ik heb geen behoefte aan tien mensen die de neus dezelfde kant op hebben staan; ik ben op zoek naar tien mensen die het met respect en argumenten met elkaar oneens durven zijn.”

Kritisch denken

Mondige studenten dus, met uiteenlopende achtergronden; technisch, biologisch, juridisch en psychologisch. Zij worden door Horselenberg en zijn collega’s voornamelijk getraind in kritisch denken. Want een cold case is een puzzel die vooral heel veel nadenkwerk vereist.
“Er bestaan heel wat misvattingen over hoe je zaken oplost,” legt hij uit. “Eén zo’n misvatting is dat je alles oplost met forensisch DNA onderzoek. Dat hebben we onlangs nog gezien in de zaak Nicky Verstappen, waar toch nog heel veel vragen onbeantwoord blijven en beide partijen in hoger beroep gaan. Zowel voor hete als koude zaken geldt dat DNA in nog geen drie procent van de gevallen tot een echte doorbraak leidt.”

 

Jolien Linssen (text), Arjen Schmitz (photography)
horselenberg

Feiten

horselenberg

Forensische techniek is geen tovermiddel. Als er al iets is wat daarvoor in aanmerking zou kunnen komen, dan zijn het droge feiten; de pijlers waarop scenario’s kunnen worden gebouwd. Horselenbergs team besteedt daarom een groot deel van zijn tijd aan het bestuderen van het dossier en het vaststellen van die feiten. Wie is het slachtoffer, wie is de omgeving, wat is de doodsoorzaak, en - vooral - wat weten we allemaal niet? Vervolgens wordt er bekeken wat er mogelijk is gebeurd. De uitkomst is immers bekend: iemand is dood. De route daarnaartoe moet worden uitgeplozen.
Horselenberg: “Studenten krijgen in duo’s de opdracht om een bepaald scenario zo sterk mogelijk te krijgen. Zo kan het bijvoorbeeld best aannemelijk zijn dat het slachtoffer een geheime minnaar of minnares had die de dader is. Dan ga je dus bekijken welke feiten deze aanname ondersteunen, en ook wat voor informatie je nog zou moeten vinden om dat hard te maken. Het zou in dit geval een goed idee zijn om gesprekken aan te gaan met de vriendengroep van het slachtoffer. Zeker als je bedenkt dat getuigen, familie, (ex)partners en (ex)buren bijdragen aan driekwart van de cold cases die worden opgelost.”

Frisse blik

Hoewel de studenten fake social media accounts mogen aanmaken en deskundigen raadplegen, is het niet toegestaan om contact op te nemen met betrokkenen uit het dossier. Hun onderzoek resulteert in een uitgebreid rapport met aanbevelingen dat naar het OM en de politie wordt gestuurd. Helaas blijven deze rapporten daar jarenlang op de plank liggen. Horselenberg is ervan overtuigd dat dit te wijten is aan de chronische onderbezetting van de coldcaseteams, die zich naast onopgeloste moordzaken ook met vermissingszaken moeten bezighouden.
 

Lees ook

  • Frans Verhey, hoogleraar Ouderenpsychiatrie en Neuropsychiatrie is trots op wat er met het Alzheimer Centrum Limburg is bereikt en op het team dat werkt vanuit één visie: mensen met Alzheimer perspectief op kwaliteit van leven bieden. “Te vaak wordt Alzheimer gezien als een afschuwelijke, dodelijke...

  • Anne Roefs heeft een Vici-subsidie ​​van € 1,5 miljoen ontvangen . De hoogleraar Psychologie en neurowetenschappen van abnormaal eetgedrag, heeft meerdere malen getwijfeld tussen een carrière als wetenschapper of topkok. Inmiddels is ze gepassioneerd over haar wetenschappelijk onderzoek naar...

  • In het Vidi-project van Ann Meulders, hoofddocent Experimental Health Psychology, ligt de focus op een bewezen voorspeller van chronische pijn: pijnvermijding. Een belangrijk mechanisme achter de generalisering hiervan is onzekerheid over toekomstige pijn. Dit toont haar promovenda Eveliina Glogan...