Grote steden steeds groener dankzij duurzaamheidslabels
Het aantal gebouwen met een duurzaamheidscertificaat is in grote steden fors gegroeid. Aldus de jaarlijkse U.S. Green Building Adoption Index, vandaag uitgebracht door CBRE, ’s werelds grootste vastgoed service provider, en Universiteit Maastricht op initiatief van Nils Kok, universitair hoofddocent en specialist op het gebied van financiële impact van duurzaam vastgoed. “Deze trend is niet alleen gunstig voor de leefbaarheid van inwoners van grote steden, maar heeft ook een positief effect op de financiering van vastgoed.” aldus Kok.
Groene certificering loont
Duurzaamheidslabels zoals LEED en BREEAM gaan een stap verder dan energielabels, omdat naast energieverbuik, ook watergebruik, afvalvoorzieningen, gezondheidsaspecten zoals luchtkwaliteit en bereikbaarheidsmaatregelen worden meegenomen. Nils Kok: “Investeerders als APG, PGGM en andere Nederlandse pensioenfondsen waarderen duurzaamheidscertificering en nemen dit mee bij investeringen in vastgoed. Belangrijker nog, banken als ING, Rabo en ABN AMRO wegen certificering mee bij het verstrekken van financiering. Ook groene obligaties worden steeds populairder, en vaak wordt hiervoor groene certificering als bestedingsdoel gebruikt. ABN AMRO heeft al meerdere groene obligaties uitgegeven, direct gelinkt aan groene certificering. Het Nederlands klimaatakkoord heeft de vastgoedsector nodig voor het bereiken van haar doelen. Duurzaam vastgoed, zowel in nieuwbouw als in bestaande bouw, is dus ook hierbij van groot belang.”
Universiteit Maastricht zet eerste stap
De Green Building Adoption Index verkent ook de opkomst van nieuwe certificeringen voor gebouwen, bijvoorbeeld de WELL Building Standard, gericht op gezondheid in gebouwen. De UM registreerde recent de Tapijnkazerne bij voor WELL certificering, met als doel om dit gebouw als eerste gecertificeerd te krijgen en de nieuwe kennis vervolgens mee te kunnen nemen in al haar vastgoed activiteiten. “Deze registratie is een mooie aanvulling is op het eerder ingezette traject om de Tapijngebouwen duurzaam te ontwikkelen, met als streven een BREEAM certificering. Daarbij wordt gekeken naar de duurzaamheidswaarde van het gebouw via management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling,” aldus UM vastgoedontwikkelaar Ralph Herben.
Lees ook
-
In aanloop naar de Europese verkiezingen zijn er zorgen over de staat van democratie en rechtsstaat in Europa. In Nederland is het een zorg die rond de formatietafel hangt. Polen leek lange tijd dezelfde kant op te gaan als Hongarije, maar sinds de verkiezingen van afgelopen oktober lijkt daar het tij gekeerd. De belangrijkste les die we van Polen kunnen leren? Democratie wordt niet gemaakt in het stemhokje, maar op straat.
-
Al met al zullen maar weinig mensen bij het lezen over de boerenprotesten gedacht hebben ‘dit is goed nieuws voor de EU.’ En toch zouden de boerenprotesten dat best eens kunnen zijn.
-
De Europese verkiezingen staan voor de deur. Democratie in de EU heeft tekortkomingen, maar het ontbrak de afgelopen decennia in de EU vooral aan politiek debat. Het is goed dat dit aan het veranderen is.