14 december 2020

Groente en fruit zijn gezond. En dat gaan we bewijzen.

Hidde van Steenwijk, afgestudeerd in de farmacie, raakte gefascineerd door de gezondheidseffecten van groente en fruit en werd promovendus aan het Food Claims Centre Venlo (FCCV) van Campus Venlo. Binnen het topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’ werkt hij de komende vier jaar aan een innovatief challenge model waarmee hij de gezondheidseffecten van groente en fruit wetenschappelijk hoopt te kunnen aantonen. En dat is nodig. We weten namelijk allemaal dat groente en fruit gezond zijn, maar tegelijkertijd haalt maar een kwart van alle kinderen en 16% van de volwassenen de dagelijkse behoefte. Als de gezondheidseffecten daadwerkelijk te bewijzen zijn, valt daar enorm veel winst te behalen. Wist je trouwens dat je broccoli beter kunt stomen dan koken? En dat je regelmatig tomaten moet eten omdat daarin een stof zit die de ontwikkeling van welvaartsziekten kan tegengaan?