Gegevensbescherming als maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vandaag hebben onderzoekers van het European Centre on Privacy and Cybersecurity (ECPC) van de Universiteit Maastricht het allereerste complete CSR-raamwerk voor gegevensbescherming gepubliceerd, gericht op het verbeteren van privacy en beveiliging voor een duurzame digitale toekomst - het Maastricht University Data Protection as a Corporate Social Responsibility Framework (UM-DPCSR-kader). Bedrijven en andere organisaties worden uitgenodigd om het Framework te gebruiken ter verbetering van hun inzet voor gegevensbescherming en verantwoorde verwerkingsactiviteiten.
Het UM-DPCSR Project vertaalt theoretische ethische principes naar concrete en praktische richtlijnen voor bedrijven en organisaties die persoonsgegevens verwerken. Door de vijf principes en 25 regels die het kader vormen te volgen, kunnen organisaties de transparantie en verantwoordingsplicht verbeteren en zich bezighouden met eerlijke en veilige gegevensverwerkingsactiviteiten. Op deze manier kunnen organisaties een positieve bijdrage leveren aan het grotere belang van een duurzame datagedreven economie en een democratische digitale samenleving.
Bijna vier jaar na de inwerkingtreding van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming is het duidelijk dat de verordening en de loutere naleving van de wet de fundamentele rechten en vrijheden niet voldoende kunnen beschermen en de risico's van nieuwe technologieën en de huidige economische modellen die de neiging hebben om democratische systemen te degraderen, afdoende kunnen beperken bij de exploitatie van gegevens. Het UM-DPCSR Framework is precies bedoeld om deze leemte op te vullen.
“Het UM-DPCSR Framework definieert regels om organisaties te helpen verder te gaan dan de nalevingsvereisten, individuen effectief te beschermen en tegelijkertijd hun doelen op verantwoorde wijze te bevorderen. Het uiteindelijke doel van het onderzoeksproject was om een betere datagerichte toekomst voor iedereen te cultiveren”, aldus prof.dr. Paolo Balboni, die het concept in 2017 voor het eerst op zijn persoonlijke blog voorstelde en in 2019 tijdens zijn inaugurele rede aan de Universiteit Maastricht presenteerde.
In januari 2020 is een tweejarig multistakeholderonderzoeksproject over gegevensbescherming als maatschappelijk verantwoord ondernemen gelanceerd onder leiding van Dr. Balboni bij ECPC binnen de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht. Sindsdien hebben mevrouw Kate Francis (promovendus) en dr. Balboni samengewerkt om het concept te concretiseren en het Framework te creëren.
Het vandaag gepubliceerde document illustreert de belangrijkste bevindingen van het onderzoek. Vanaf 1 april 2022 accepteert ECPC inzendingen van organisaties die zich willen houden aan het Framework. Meer informatie is beschikbaar op de ECPC-website.
Het project is getiteld "Gegevensbescherming als maatschappelijk verantwoord ondernemen is het nieuwe concurrentievoordeel: het ontwikkelen van een nieuwe dimensie van gegevensbescherming als maatschappelijk verantwoord ondernemen".
Er werden regelmatig bijeenkomsten gehouden met een groep van belanghebbenden op het gebied van gegevensbescherming, intergouvernementele belanghebbenden en belanghebbenden uit het bedrijfsleven, waarin open discussies plaatsvonden om zowel de vastgestelde regels te bespreken als te valideren. Deze dialoog met Europese autoriteiten, instanties en de industrie wordt geacht de volledigheid, robuustheid en haalbaarheid van het raamwerk te hebben vergroot vanuit ethisch, wetgevend en zakelijk oogpunt. Belanghebbenden uit het bedrijfsleven mochten weliswaar hun visie op de UM-DPCSR-regels geven, maar mochten hun mening over de uitkomst van het onderzoek niet opleggen.
Lees ook
-
Een maaltijd met vlees zorgt voor een snellere spieraanmaak dan een vegan maaltijd met dezelfde hoeveelheid eiwitten. Dat blijkt uit het onderzoek van Philippe Pinckaers van onderzoeksinstituut NUTRIM van het Maastricht UMC+. Pinckaers vergeleek als eerste de spieraanmaak na het eten van een...
-
Vorige week werden we geïnformeerd over de benoeming van onze allereerste Maastricht University alumnus tot CEO van een beursgenoteerd bedrijf aan de New York Stock Exchange. Op 15 november werd Robbert Rietbroek aangekondigd als CEO van Primo Water Corporation vanaf begin 2024. Dit bedrijf uit...
-
Klachten door glutengevoeligheid hebben voor een deel te maken met de verwachting van mensen. Het gaat daarbij om mensen bij wie coeliakie en tarweallergie als oorzaak zijn uitgesloten. Uit recent onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds blijkt dat de verwachting dat gluten...
- in UM news