Gavin Hazell: "Ik vind het mooi dat we interdisciplinaire, breed geschoolde bètawetenschappers opleiden"

Het klinkt als een uitdaging om midden in de discussie over de internationalisering van het Nederlandse hoger onderwijs van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland te verhuizen. Gavin Hazell deed het omdat hij uitkijkt naar de uitdagingen die hem in zijn nieuwe baan als programmadirecteur bij de Faculty of Science and Engineering te wachten staan. Zijn eerste indrukken van de stad en de universiteit maken het allemaal de moeite waard.

“Thee drinken zonder melk is een misdaad”, zegt Gavin Hazell. Gelukkig voor hem was dit de grootste cultuurschok die zijn na zijn verhuizing vanuit Engeland ervoer. Tot voor kort werkte hij bij de University of Chester, in een stad ongeveer even groot als Maastricht. “We woonden vlakbij Chester, in Liverpool, dat ruim een half miljoen inwoners heeft. Toch, wilden mijn vrouw en ik liever in een kleinere stad als Maastricht wonen.”

Gavin Hazell

Volgende stap

Naast wonen in een kleinere stad, stond ook wonen op het Europese vasteland hoog op het wensenlijstje. “Vanwege de taal, bijna iedereen spreekt er Engels, viel de keuze al snel op Nederland of Scandinavië”, zegt Hazell. Hij solliciteerde vervolgens met succes op de vacature voor programmadirecteur bij de Faculty of Science and Engineering. “Programmadirecteur worden, voelt als een logische volgende stap in mijn carrière. In Maastricht ben ik nu verantwoordelijk voor de masterprogramma’s Systems Biology, Biobased Materials, and Imaging Engineering, allemaal onderwerpen die bij mijn interesses passen. In Chester was ik plaatsvervangend programmadirecteur voor de bacheloropleidingen chemie, chemische technologie en natuurkunde.”

Hazells eerste indruk van de Universiteit Maastricht is best goed. “Ik kreeg een warm welkom en ben verbaasd door de grote diversiteit aan wetenschappen hier. De schaal van de faciliteiten, zoals op de Chemelot Campus, is indrukwekkend. Ik werk graag met mensen dus houd ik van de teamgerichte sfeer hier.”

Het onderwijssysteem van de Universiteit Maastricht is één van de zaken die hem nog het meest boeien, vooral het Project-georiënteerd Leren. “In Chester introduceerde ik deze methode in een paar vakken, maar verder wordt deze niet veel gebruikt in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is de kwaliteit van het onderwijs hier heel hoog. Ik vind het mooi dat we interdisciplinaire, breed geschoolde bètawetenschappers opleiden, in plaats van alleen scheikundigen, ingenieurs of natuurkundigen.”

Meer studenten

Wat wil Hazell in Maastricht bereiken? “Ik wil mijn stempel op de programma’s drukken door meer studenten aan te trekken en, zo mogelijk, de programma’s uit te breiden. Kijk bijvoorbeeld naar Imaging Engineering. Liefst wil ik 25 studenten per jaar werven. Onlangs bezocht ik hun laboratoria. Wat ze daar met hun unieke appratuur doen is verbazingwekkend. Dat moeten we van de daken schreeuwen.”

Hazell verwacht dat het zeker mogelijk is om meer studenten naar zo'n spannende studie te trekken. “Waaronder ook vanuit onze eigen bacheloropleidingen, zoals het Maastricht Science Programme en Circular Engineering.”

Nederlands

Zijn doel, meer Nederlandse studenten werven, raakt natuurlijk aan de discussie rondom de internationalisering van het hoger onderwijs. Wist hij van deze discussie voor hij hierheen kwam? “Om eerlijk te zijn, nee, maar ik werd me er acuut van bewust toen ik hier aan kwam.” Als hij het eerder geweten had, had het dan zijn besluit om hier te solliciteren beïnvloed? “Ik koos voor Maastricht vanwege de mogelijkheden. Ik wil er deel van uitmaken. Binnenkort start ik met een cursus Nederlands en er is natuurlijk geen betere manier om een taal te leren dan je erin onder te dompelen.”

Ontdekken

Sinds een paar weken wonen Hazell en zijn vrouw, “mijn partner in crime bij het ontdekken van zoveel mogelijk van Nederland, België, Duitsland en Frankrijk” in Maastricht. Hun eerste indruk van de stad is goed. “We houden van films en ontdekten Lumière al. Gelukkig worden films in het Nederlands ondertiteld en ook dat is een goede manier om een taal te leren. Het blijkt dat Maastricht de culinaire hoofdstad van Nederland is. We zijn beiden “foodies” en overdonderd door de goede kwaliteit van het eten hier. Maar, de bieren, en dan vooral de Belgische, zijn wat te sterk voor mijn smaak. Een typische Engelse ale heeft maar 3,5% alcohol.”

Op het moment heeft Hazell zijn handen vol aan het vertrouwd raken met de universiteit en zijn collega’s. “Als je bij één van de masterprogramma’s betrokken bent en met me wilt praten, mijn deur staat altijd open."

Lees ook

  • Vaatchirurg en bijzonder hoogleraar Clinical Engineering Lee Bouwman houdt zich bezig met de implementatie van baanbrekende technieken in de gezondheidszorg. Hiervoor is samenwerking tussen technische en klinische deskundigen onontbeerlijk. Met inmiddels een waaier aan gezamenlijke innovaties als...

  • Vier jonge onderzoekers kunnen de komende vier jaar starten met onderzoek op het gebied van biotechnologie en techniek voor gewassen, dankzij de samenwerking tussen de Radboud Universiteit en de Universiteit Maastricht. De onderzoekers gaan aan de slag op de Brightlands Campus Greenport in Venlo...

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...