4 juni 2019

FSE studenten behalen eerste plek in internationale hackathon

In het weekend van 18 mei vond de VivaTechnology Hackathon plaats in Parijs. Een groep bachelorstudenten van het Maastricht Science Programme (MSP) en Data Science and Knowledge Engineering (DKE) won daarbij de Eramet challenge.

Duurzaamheid

“De Eramet-jury vond het erg goed dat ons idee zich richtte op duurzaamheid”, legt DKE-student Trevina Litchmore uit. “We ontwierpen een schaalbaar systeem met de nadruk op impact op het milieu en op het sociale en ethische vlak. Wanneer producten door het productieproces gaan, zouden we informatie over het product, de herkomst ervan enzovoort kunnen doorgeven en bijwerken via QR-codes gelinkt aan een cloud database.”

“Daar betrokken we het ethische en sociale domein bij door sentimentanalyse te doen (het geautomatiseerd detecteren van subjectieve informatie) van artikelen op het web en geanonimiseerde informatie over het personeel. Op die manier kunnen andere positieve inspanningen van het bedrijf op het gebied van milieu, ethiek of de maatschappij worden meegenomen in de maatstaven. Die maatstaven worden vervolgens omgezet in scores, die kunnen worden toegewezen aan een bepaalde faciliteit of zelfs een proces binnen de productie. Hoe hoger de score, hoe minder schadelijk de impact.”

FSE students place first in international hackathon

Bravo à la team Green Print”, schreef Eramet op Twitter bij een foto waarop het winnende team poseert met het lachende managementteam van de multinational. Inderdaad, bravo!

Eerste hackathon, eerste prijs?!

“Voor de meeste van ons was het de eerste hackathon”, zegt Trevina. “We verwachtten niet dat we zouden winnen, dus het was een behoorlijke schok.” Ze deelde de schok van het winnen met DKE-medestudenten Esra Freitag en Spriha Joshi, MSP-studenten Marina Borzova en Zef Wolffs, en de Franse grafisch ontwerper François Mielle.

Winnen leverde het team €5000 op, evenals de mogelijkheid om hun idee verder te ontwikkelen. “Bravo à la team Green Print”, schreef Eramet op Twitter bij een foto waarop het winnende team poseert met het lachende managementteam van de multinational.

Inderdaad, bravo!

FSE students win the VivaTechnology Hackathon