FSE studenten behalen eerste plek in internationale hackathon

In het weekend van 18 mei vond de VivaTechnology Hackathon plaats in Parijs. Een groep bachelorstudenten van het Maastricht Science Programme (MSP) en Data Science and Knowledge Engineering (DKE) won daarbij de Eramet challenge.

Voor de challenge moesten deelnemers een manier bedenken waarop het Franse mijn- en metaalkundebedrijf Eramet hun distributieketen transparanter kon maken. Deelnemende teams hadden slechts 36 uur om een oplossing te bedenken, alvorens die te presenteren voor een jury.

FSE students place first in international hackathon

Bravo à la team Green Print”, schreef Eramet op Twitter bij een foto waarop het winnende team poseert met het lachende managementteam van de multinational. Inderdaad, bravo!

Duurzaamheid

“De Eramet-jury vond het erg goed dat ons idee zich richtte op duurzaamheid”, legt DKE-student Trevina Litchmore uit. “We ontwierpen een schaalbaar systeem met de nadruk op impact op het milieu en op het sociale en ethische vlak. Wanneer producten door het productieproces gaan, zouden we informatie over het product, de herkomst ervan enzovoort kunnen doorgeven en bijwerken via QR-codes gelinkt aan een cloud database.”

“Daar betrokken we het ethische en sociale domein bij door sentimentanalyse te doen (het geautomatiseerd detecteren van subjectieve informatie) van artikelen op het web en geanonimiseerde informatie over het personeel. Op die manier kunnen andere positieve inspanningen van het bedrijf op het gebied van milieu, ethiek of de maatschappij worden meegenomen in de maatstaven. Die maatstaven worden vervolgens omgezet in scores, die kunnen worden toegewezen aan een bepaalde faciliteit of zelfs een proces binnen de productie. Hoe hoger de score, hoe minder schadelijk de impact.”

FSE students win the VivaTechnology Hackathon

Eerste hackathon, eerste prijs?!

“Voor de meeste van ons was het de eerste hackathon”, zegt Trevina. “We verwachtten niet dat we zouden winnen, dus het was een behoorlijke schok.” Ze deelde de schok van het winnen met DKE-medestudenten Esra Freitag en Spriha Joshi, MSP-studenten Marina Borzova en Zef Wolffs, en de Franse grafisch ontwerper François Mielle.

Winnen leverde het team €5000 op, evenals de mogelijkheid om hun idee verder te ontwikkelen. “Bravo à la team Green Print”, schreef Eramet op Twitter bij een foto waarop het winnende team poseert met het lachende managementteam van de multinational.

Inderdaad, bravo!

Lees ook

  • Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone zijn de winnaars van de publieksprijzen die tijdens de verkiezing van de Ingenieur van het jaar werden uitgereikt. De winst en de nominatie van beiden, door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, laten zien dat de Universiteit Maastricht, en vooral de...

  • Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs nomineerde Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone voor de prijs van beste ingenieur en beste studententeam van 2024. Beiden horen bij de laatste 3 finalisten in hun categorie. Wil jij ook dat de beste ingenieurs winnen, stem dan nu op UM!

  • Hoe repareer je een scheur in kalksteen, zoals mergel? Nou, vraag gewoon een paar bacteriën om het voor je te doen. Dit is in het kort het doel dat 11 studenten van de Universiteit Maastricht zichzelf stelden. Het lukte, ze eindigden in de top 10 van de beste undergraduate-projecten van de iGEM...