20 september 2021
Embassy of Rethinking Plastic op Dutch Design Week 2021

Fijn wonen in plastic

Van stofzuigers tot plantenpotten, van gordijnen en vloerbedekking tot matrassen en van meubels en keukenkastjes tot verpakkingen. Steeds meer producten in huis zijn verkrijgbaar in gerecycled plastic. En er zijn niet alleen kozijnen van kunststof, maar inmiddels ook gevelbekleding en zelfs een heel huis. Dat is te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven van 16 tot 24 oktober. Daar wordt bij Ykse Expo het Rethinking Plastic House getoond, een project van de Embassy of Rethinking Plastic in samenwerking met diverse partners van Brightlands Chemelot Campus.

Anders denken over plastic

Onder leiding van curator Leonne Cuppen, richt de Embassy of Rethinking Plastic bij Yksi Expo zich al een jaar volledig op dit thema. De hoofdexpositie wordt voortdurend vernieuwd en daarnaast zijn er wisselende nevenexposities. Binnen de Rethinking Plastic Academy zijn studenten van diverse ontwerpopleidingen en jonge, pas afgestudeerde ontwerpers aan de slag met het thema plastic.

Om consumenten, bedrijven, onderzoekers en ontwerpers te inspireren introduceert Yksi Expo tijdens de Dutch Design Week 2021 het Rethinking Plastic House, een compleet ingerichte studio-ruimte met tal van voorbeelden van (bouw)materialen en (interieur)producten van gerecycled plastic of bioplastic of gemaakt van alternatieve, hernieuwbare materialen.

Dit project komt tot stand in nauwe samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen van Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, hét centrum voor de ontwikkeling van hoogwaardige circulaire materialen en processen en partner in Chemelot Circular Hub.

Rethinking plastic

Embassy of Rethinking Plastic

Het programma Rethinking Plastic (Expo, Academy, House) vormt tevens de Embassy of Rethinking Plastic, onderdeel van de World Design Embassies van de Dutch Design Foundation.

Brightlands Chemelot Campus

Brightlands Chemelot Campus is een van de vier innovatiecampussen in Limburg waar meer dan 100 bedrijven en instituten in een ecosysteem samen innoveren op het gebied van circulaire chemie en materialen. De campus is partner in Chemelot Circular Hub.

Het Rethinking Plastic House wordt ingericht in samenwerking met het  Aachen-Maastricht Institute voor Biobased Materials (AMIBM), Brightlands Materials Center (BMC), Maastricht University (UM), Chemelot Innovation & Learning Labs (CHILL) en verschillende bedrijven.