Embassy of Rethinking Plastic op Dutch Design Week 2021

Fijn wonen in plastic

Van stofzuigers tot plantenpotten, van gordijnen en vloerbedekking tot matrassen en van meubels en keukenkastjes tot verpakkingen. Steeds meer producten in huis zijn verkrijgbaar in gerecycled plastic. En er zijn niet alleen kozijnen van kunststof, maar inmiddels ook gevelbekleding en zelfs een heel huis. Dat is te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven van 16 tot 24 oktober. Daar wordt bij Ykse Expo het Rethinking Plastic House getoond, een project van de Embassy of Rethinking Plastic in samenwerking met diverse partners van Brightlands Chemelot Campus.

In de volledig ingerichte studio van 50 m2 vind je enkel (bouw)materialen en interieurproducten gemaakt van hergebruikt en gerecycled plastic, van bioplastics of van alternatieven voor plastics. En een compleet ingerichte woning met producten van gerecycled plastic, bioplastic en alternatieve, hernieuwbare materialen.

Veelzijdig materiaal

De urgentie van plastic als milieuprobleem is duidelijk, maar tegelijkertijd is een wereld zonder plastic nauwelijks voor te stellen. Zie de nuttige toepassingen in de medische sfeer, op het gebied van elektriciteit, in auto’s en vliegtuigen en in huishoudelijke apparaten. Plastic moet opnieuw worden uitgevonden en duurzaam geproduceerd op een manier dat het ook weer gemakkelijk kan worden hergebruikt.

We moeten dus anders gaan denken over plastic als materiaal en er anders mee omgaan. Bedrijven, kennisinstellingen en ontwerpers dragen hier nu al aan bij. Zij gebruiken bijvoorbeeld bioplastics of andere alternatieven van hernieuwbare materialen, of produceren en te ontwerpen zodanig dat plastic producten langer meegaan, beter te scheiden en dus beter te recyclen zijn. Ook kunnen ontwerpers manieren bedenken om plastic opnieuw te gebruiken en plastic producten met (gevoels)waarde creëren, wat zorgt voor een andere beleving. Upcycling heet dat.

Anders denken over plastic

Rethinking plastic

Onder leiding van curator Leonne Cuppen, richt de Embassy of Rethinking Plastic bij Yksi Expo zich al een jaar volledig op dit thema. De hoofdexpositie wordt voortdurend vernieuwd en daarnaast zijn er wisselende nevenexposities. Binnen de Rethinking Plastic Academy zijn studenten van diverse ontwerpopleidingen en jonge, pas afgestudeerde ontwerpers aan de slag met het thema plastic.

Om consumenten, bedrijven, onderzoekers en ontwerpers te inspireren introduceert Yksi Expo tijdens de Dutch Design Week 2021 het Rethinking Plastic House, een compleet ingerichte studio-ruimte met tal van voorbeelden van (bouw)materialen en (interieur)producten van gerecycled plastic of bioplastic of gemaakt van alternatieve, hernieuwbare materialen.

Dit project komt tot stand in nauwe samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen van Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, hét centrum voor de ontwikkeling van hoogwaardige circulaire materialen en processen en partner in Chemelot Circular Hub.

Embassy of Rethinking Plastic

Het programma Rethinking Plastic (Expo, Academy, House) vormt tevens de Embassy of Rethinking Plastic, onderdeel van de World Design Embassies van de Dutch Design Foundation.

Brightlands Chemelot Campus

Brightlands Chemelot Campus is een van de vier innovatiecampussen in Limburg waar meer dan 100 bedrijven en instituten in een ecosysteem samen innoveren op het gebied van circulaire chemie en materialen. De campus is partner in Chemelot Circular Hub.

Het Rethinking Plastic House wordt ingericht in samenwerking met het  Aachen-Maastricht Institute voor Biobased Materials (AMIBM), Brightlands Materials Center (BMC), Maastricht University (UM), Chemelot Innovation & Learning Labs (CHILL) en verschillende bedrijven.

Lees ook

  • Quantum Computers

    Wat is Kwantum?

    Atomen en de kleinere elementaire deeltjes gedragen zich op vreemde, soms onvoorspelbare manieren. Het klinkt vreemd, maar juist die onvoorspelbaarheid geeft een kwantumcomputer zijn kracht. Exacte berekeningen maken, met ongekende mogelijkheden en op een manier die natuurkundigen nog steeds niet...

  • Gerco Onderwater onderzoekt hij de smaak van het heelal en bewaakt hij de smaak van het Maastricht Science Programme. Tijdens zijn oratie, 31 mei, gaf hij een voorproefje van zijn werk voor beiden. 

  • De perfecte recycling van kunststoffen uit huishoudelijk afval komt een stap dichterbij dankzij onderzoek naar de monitoring van de kwaliteit tijdens alle fasen van de recycling. De Universiteit Maastricht, het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics en hun partners, krijgen een overheidssubsidie...