Fijn wonen in plastic
Van stofzuigers tot plantenpotten, van gordijnen en vloerbedekking tot matrassen en van meubels en keukenkastjes tot verpakkingen. Steeds meer producten in huis zijn verkrijgbaar in gerecycled plastic. En er zijn niet alleen kozijnen van kunststof, maar inmiddels ook gevelbekleding en zelfs een heel huis. Dat is te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven van 16 tot 24 oktober. Daar wordt bij Ykse Expo het Rethinking Plastic House getoond, een project van de Embassy of Rethinking Plastic in samenwerking met diverse partners van Brightlands Chemelot Campus.
In de volledig ingerichte studio van 50 m2 vind je enkel (bouw)materialen en interieurproducten gemaakt van hergebruikt en gerecycled plastic, van bioplastics of van alternatieven voor plastics. En een compleet ingerichte woning met producten van gerecycled plastic, bioplastic en alternatieve, hernieuwbare materialen.
Veelzijdig materiaal
De urgentie van plastic als milieuprobleem is duidelijk, maar tegelijkertijd is een wereld zonder plastic nauwelijks voor te stellen. Zie de nuttige toepassingen in de medische sfeer, op het gebied van elektriciteit, in auto’s en vliegtuigen en in huishoudelijke apparaten. Plastic moet opnieuw worden uitgevonden en duurzaam geproduceerd op een manier dat het ook weer gemakkelijk kan worden hergebruikt.
We moeten dus anders gaan denken over plastic als materiaal en er anders mee omgaan. Bedrijven, kennisinstellingen en ontwerpers dragen hier nu al aan bij. Zij gebruiken bijvoorbeeld bioplastics of andere alternatieven van hernieuwbare materialen, of produceren en te ontwerpen zodanig dat plastic producten langer meegaan, beter te scheiden en dus beter te recyclen zijn. Ook kunnen ontwerpers manieren bedenken om plastic opnieuw te gebruiken en plastic producten met (gevoels)waarde creëren, wat zorgt voor een andere beleving. Upcycling heet dat.
Anders denken over plastic
Onder leiding van curator Leonne Cuppen, richt de Embassy of Rethinking Plastic bij Yksi Expo zich al een jaar volledig op dit thema. De hoofdexpositie wordt voortdurend vernieuwd en daarnaast zijn er wisselende nevenexposities. Binnen de Rethinking Plastic Academy zijn studenten van diverse ontwerpopleidingen en jonge, pas afgestudeerde ontwerpers aan de slag met het thema plastic.
Om consumenten, bedrijven, onderzoekers en ontwerpers te inspireren introduceert Yksi Expo tijdens de Dutch Design Week 2021 het Rethinking Plastic House, een compleet ingerichte studio-ruimte met tal van voorbeelden van (bouw)materialen en (interieur)producten van gerecycled plastic of bioplastic of gemaakt van alternatieve, hernieuwbare materialen.
Dit project komt tot stand in nauwe samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen van Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, hét centrum voor de ontwikkeling van hoogwaardige circulaire materialen en processen en partner in Chemelot Circular Hub.
Embassy of Rethinking Plastic
Het programma Rethinking Plastic (Expo, Academy, House) vormt tevens de Embassy of Rethinking Plastic, onderdeel van de World Design Embassies van de Dutch Design Foundation.
Brightlands Chemelot Campus
Brightlands Chemelot Campus is een van de vier innovatiecampussen in Limburg waar meer dan 100 bedrijven en instituten in een ecosysteem samen innoveren op het gebied van circulaire chemie en materialen. De campus is partner in Chemelot Circular Hub.
Het Rethinking Plastic House wordt ingericht in samenwerking met het Aachen-Maastricht Institute voor Biobased Materials (AMIBM), Brightlands Materials Center (BMC), Maastricht University (UM), Chemelot Innovation & Learning Labs (CHILL) en verschillende bedrijven.
Lees ook
-
-
Naar Pluto in één dag - Middelbare scholieren presenteren hun onderzoek bij UM
Wat als middelbare scholieren academsiche begeleiding krijgen bij hun profielwerkstuk? Leerlingen presenteerden hun indrukwekkende resultaten tijdens een posterfair bij UM. Benieuwd, lees het hele verhaal!
-
NWO beloont drie Maastrichtse onderzoeksvoorstellen
Subsidieverstrekker NWO heeft besloten dat binnen het onderzoeksprogramma ENW Open competitie XS in totaal 28 projecten financiering krijgen. Drie van die projecten kennen een UM-wetenschapper als hoofdaanvrager.