FHML-decanen schitteren in kunstwerk ‘Herinneringen in goud’
Het 50-jarig bestaan van de opleiding Geneeskunde (Faculty of Health, Medicine and Life Sciences) was voor decaan Annemie Schols de aanleiding om de fotoportretten van oud-decanen en haarzelf in de Co Greep zaal (UNS 60) een nieuwe setting en modernere uitstraling te geven.
Het kunstwerk ‘Herinneringen in goud’, ook wel de decanenmuur genoemd, werd in september feestelijk ‘geopend’ door de maker, kunstenaar Arjen van Prooijen. Daarbij waren natuurlijk oud-decanen van FHML aanwezig die in het werk vereeuwigd zijn
Tijd rijp voor een update
Het kunstwerk is de nieuwe versie van de zwart-witportretten die al in de Co Greep zaal aan de muur hingen. Voorheen was er wel eens wat gemor in de vergaderzaal te horen over ‘dat het alleen mannen waren die in wel erg formele sfeer – ouderwets zwart-wit – aan de muur hingen‘, had de kunstenaar vernomen. Anno 2024 was de tijd rijp voor een iets minder formele en speelsere weergave van het stukje 50-jarige historie aan de muur.
Meer dan een reeks portretten
Het kunstwerk bestaat uit geschilderde portretten van negentien decanen (zowel van de voormalig faculteiten Geneeskunde als Gezondheidswetenschappen als FHML) en drie bouwdecanen*. ‘De decanen met baarden schilderen was het moeilijkst’, volgens de kunstenaar. De portretten zijn gepositioneerd in een blauwe achtergrond die matcht met het meubilair van de vergaderlocatie, maar ook de beweging van de Maas, de sinus en pulse weergeeft en daarmee staat voor beweging en vooruitgang.
Uitlichten van een tijdslijn
De muur is een tijdslijn van 50 jaar onderwijs aan FHML. Hoever de portretten van de muur afstaan staat in verband met het aantal jaren dat de decaan is aangesteld. De decanen die meer termijnen hebben gehad komen iets meer naar voren en dat zorgt voor diepte en reliëf in het wandkunstwerk. Schijnt de zon dan lichten de portretten in de middag mooi op door de laag zijdeglans vernis die is aangebracht en dat geeft een prachtig effect.
* De ‘bouwdecanen’ hebben opleidingen meegebouwd en vormgegeven zonder de decanenfunctie officieel te hebben vervuld. Ze zijn bovenin links afgebeeld in het kunstwerk.
Lees ook
-
Twee onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Consolidator Grant van de European Research Council. Daarmee kunnen zij de komende jaren een wetenschappelijk onderzoeksteam opzetten voor studies naar 3D-geprinte modellen van een menselijke nier en naar vrouwelijke gastarbeiders uit Zuid-Europa die in de tweede helft van de 20e eeuw richting Noordwest-Europa kwamen.
-
Een nieuw academisch samenwerkingsverband tussen de Universiteit Maastricht (UM) en Arbo Unie (AU) versterkt de inzet voor gezonde werkplekken en een gezondere levensstijl onder werknemers.
-
Twee wetenschappers van Universiteit Maastricht (UM) krijgen een Vidi-beurs van €850.000,- voor hun onderzoeksprojecten. Dat heeft subsidieverstrekker NWO donderdag bekendgemaakt.