Europese Commissie kiest YUFE-alliantie om een van de allereerste 'Europese universiteiten' te creëren
YUFE (Young Universities for the Future of Europe) is een van de slechts 17 allianties van universiteiten in Europa die door de Europese Commissie zijn geselecteerd om de eerste modellen voor een Europese universiteit te ontwikkelen en te implementeren. De YUFE-alliantie presenteerde eerder dit jaar haar visie aan de Europese Commissie en heeft nu toestemming gekregen om dit plan uit te voeren. Het ambitieuze project wordt gecoördineerd door de Universiteit Maastricht (UM). “Al sinds onze oprichting in 1976 zit Europa in ons DNA”, aldus Martin Paul, bestuursvoorzitter van de UM. “Onze alliantie zal de eerste Europese universiteit van de toekomst bouwen die voor iedereen toegankelijk is. Op die manier zal de YUFE European University onze collectieve identiteit versterken en bijdragen aan een meer samenhangende Europese samenleving." De fundamenten voor deze Europese universiteit zullen in de komende drie jaar worden gelegd.
Beeld: www.wearekace.studio
Studeren in heel Europa
Toekomstige studenten van de YUFE European University mogen hun eigen studie samenstellen, waarbij ze kunnen kiezen uit het opleidingsaanbod van elk van de acht YUFE-universiteiten. Om toegang te hebben tot alle systemen en voorzieningen van deze universiteiten ontwikkelt de alliantie een speciale YUFE-studentenkaart, geldig bij alle deelnemende universiteiten. Officiële taal van het YUFE-studieprogramma is het Engels, maar studenten die een periode aan een universiteit in een ander land doorbrengen worden aangemoedigd en ondersteund om de taal van het gastland te leren. Als ze hun studie succesvol hebben afgerond, krijgen studenten een Europees diploma dat overal in Europa geldig is. Het diploma erkent niet alleen de academische prestaties van studenten, maar ook hun inspanningen op het gebied van mobiliteit, het aanleren van een nieuwe taal, professionele training en vrijwilligerswerk.
Voel je thuis in Europa
Om de toegankelijkheid voor zoveel mogelijk studenten te garanderen, zal YUFE ook een virtuele campus oprichten. Deeltijdstudenten of geïnteresseerde burgers die een virtuele of fysieke cursus willen volgen, kunnen eveneens van het YUFE-aanbod gebruik maken. Voor voltijdstudenten die aan een van de partneruniversiteiten elders in Europa studeren, voorziet YUFE in huisvesting die culturele uitwisseling en integratie met de lokale gemeenschap mogelijk maakt. Een optie die YUFE bijvoorbeeld serieus overweegt, is het inrichten van speciale huizen waar studenten gratis kunnen wonen tijdens hun verblijf, gewoon tussen de lokale bevolking. Ze krijgen bovendien de kans om via vrijwilligerswerk bij te dragen aan de gemeenschap in hun buurt en zo een cultuur van wederzijdse ondersteuning te bevorderen in alle YUFE-steden. Op die manier worden studenten snel ondergedompeld in de lokale en regionale samenleving, als een soort van katalysator voor verdere Europese integratie.
Regionale focus en impact
In het opleidingsprogramma zelf is veel aandacht voor de specifieke regio’s waarin de acht YUFE-universiteiten liggen. Elke universiteit werkt voor het aanbieden van bijvoorbeeld stages samen met lokale overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. In Limburg vormt het ecosysteem Brightlands een uitstekende omgeving om de YUFE-aanpak te implementeren. Dit soort samenwerkingen zijn gebaseerd op vraagstukken die van groot belang zijn voor de YUFE-regio’s. Op Cyprus bijvoorbeeld zullen studenten bijdragen aan het ontwikkelen van efficiënter openbaar vervoer in de hoofdstad Nicosia. En in Essex (Verenigd Koninkrijk) zullen YUFE-projecten een bijdrage leveren aan het oplossen van sociaaleconomische achterstanden in een postindustriële regio. “Op deze manier biedt YUFE-onderwijs studenten een Europese mentaliteit, waardoor ze zaken vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken”, aldus Dr. Daniela Trani en Jan Hupkens, coördinatoren van de YUFE-alliantie. “Bovendien profiteren ook de verschillende regio’s en hun inwoners van deze Europese kennisuitwisseling.”
Europese integratie
"De uitverkiezing van het YUFE-plan betekent een belangrijke mijlpaal voor onze alliantie”, zegt Martin Paul, naast bestuursvoorzitter van de UM ook voorzitter van de YUFE-alliantie. “We kijken ernaar uit om een wezenlijke bijdrage te leveren aan deze unieke ontwikkeling in het Europese hoger onderwijs.” Samen met de Gemeente Maastricht en de Provincie Limburg werkt de UM al enige tijd aan de presentatie van Maastricht als stad waar inwoners, beleidsmakers en wetenschappers uit heel Europa werken aan oplossingen voor Europese problemen. “Samen met onze YUFE-partners zal de UM een gedeelde visie ontwikkelen voor het Europese hoger onderwijs. Ik ben er trots op dat wij op deze manier kunnen bijdragen aan het creëren van een mooie toekomst voor alle Europese burgers, regio's en landen."
Leden
De YUFE-alliantie is geografisch divers en omvat universiteiten, steden en bedrijven.
YUFE-partners:
- Universiteit Maastricht (coördinator) - Nederland
- Carlos III Universiteit van Madrid - Spanje
- Universiteit van Antwerpen - België
- Universiteit van Bremen - Duitsland
- Universiteit van Cyprus
- Universiteit van Oost-Finland
- University of Essex - Verenigd Koninkrijk
- Universiteit van Rome Tor Vergata - Italië
YUFE associated partners:
- European Entrepreneurs CMA-PME
- Kiron Open Higher Education
- Nicolaus Copernicus Universiteit van Torún - Polen
- Adecco Group Frankrijk
- The Educational Testing Service Global
- Universiteit van Rijeka - Kroatië
Over YUFE
De YUFE-alliantie (Young Universities for the Future of Europe) is een belangrijk strategisch partnerschap tussen acht jonge onderzoeksuniversiteiten uit evenveel Europese landen. De YUFE-alliantie wil een radicale verandering in het Europese hoger onderwijs teweegbrengen door het leidende model van een jonge, studentgerichte, niet-elitaire, open en inclusieve Europese universiteit te ontwikkelen. De YUFE-aanpak is gebaseerd op samenwerking tussen instellingen voor hoger onderwijs, de publieke en private sector en burgers. Daarmee creëren we een uniek ecosysteem dat universiteiten met gemeenschappen in heel Europa verbindt.
Kijk voor meer informatie op:
www.yufe.eu
Twitter: @AllianceYufe
Instagram: @yufe_alliance
Facebook: www.facebook.com/YUFEalliance
Lees ook
-
Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics and impact of inpatient aggression in forensic mental health care’
-
Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.
-
Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt uit onverwachte hoek: rillen van de kou!