ERC Proof of Concept Grant voor prof. Harald Schmidt
Prof. Harald Schmidt heeft een ERC Proof of Concept grant ontvangen voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn voor beroerten en andere acute neurodegeneratieve aandoeningen. In 2011 ontving Schmidt een ERC Advanced Investigator Grant (2,3 M€) voor zijn onderzoek naar de rol van oxidatieve stress in het ontstaan van cardiovasculaire ziekten. Dit onderzoek heeft inmiddels een mogelijke nieuwe behandeling voor beroerten ontwikkeld. Dankzij de ERC PoC grant ter waarde van 150 k€ kan hij deze behandelmethode verder optimaliseren, preklinisch testen en een business plan opstellen voor de commerciële ontwikkeling van het medicijn. Daarna kan het worden getest bij mensen.
Beroerten (verzamelnaam voor herseninfarcten en -bloedingen) vormen de tweede doodsoorzaak en zijn de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Er is op dit moment maar één geneesmiddel beschikbaar, maar dit medicijn (antistollingsmedicatie) is slechts matig effectief en heeft meer dan 30 contra-indicaties, met een grote kans op fatale hersenbloeding. Daardoor kan maar liefst 85% van de patiënten met een beroerte niet medicamenteus behandeld worden. Wetenschappers zijn daarom op zoek naar een medicijn dat breed toepasbaar is (geen contra-indicaties, direct toepasbaar bij alle vormen van beroerte, zonder risico op secundaire bloedingen) en zoveel mogelijk de overlevingskans verhoogt en de neurologische schade beperkt. Bij zijn onderzoek in het kader van de ERC Advanced Investigator Grant heeft hij een nieuw therapeutisch principe ontdekt dat aan bovenstaande eisen voldoet. Deze behandeling bestaat uit een combinatietherapie die op drie verschillende plekken ingrijpt in het ziektemechanisme en zo de kans op klinisch succes verhoogt.
Het PoC onderzoeksproject, met de titel ‘SAVEBRAIN - Proof of principle for a first in class neuroprotective therapy in stroke and other acute neurodegenerative conditions’, wordt uitgevoerd in samenwerking met het Fraunhofer Gesellschaft zur Foerderung der angewandten Forschung (Lübeck).
Lees ook
-
De Universiteit Maastricht leidt een onderzoeksproject gesteund door het Worldwide Universities Network waarin de verschillende kijk op groen waterstofbeleid vanuit vier continenten wordt bekeken.
-
Op 15 oktober heeft onderwijsminister Bruins de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn plannen om via de Wet Internationalisering in Balans het aantal internationale studenten in Nederland terug te brengen. De Universiteit Maastricht maakt zich ernstige zorgen daarover. De minister lijkt volledig voorbij te gaan aan de noodzaak tot passend beleid waar onderwijs, overheden en bedrijfsleven in Limburg afgelopen tijd voortdurend op hebben gewezen. Passende regels met oog voor regionale verschillen zijn namelijk harde noodzaak om in Limburg kaalslag in het onderwijs te voorkomen en om voldoende professionals op te leiden voor de krappe arbeidsmarkt in de regio en Nederland.
-
De Universiteit Maastricht (UM) loopt voorop bij een grote cultuuromslag in de wetenschap: Open Science. De filosofie erachter streeft naar openheid over gegevens, bronnen en methodologie, om op die manier onderzoek efficiënter en duurzamer te maken en om het algemene publiek meer bij wetenschap te betrekken. De UM heeft een bloeiende Open Science-community. Dennie Hebels en Rianne Fijten in een gesprek over vooruitgang, het Open Science Festival en wat onderzoekers kunnen doen.