ERC Proof of Concept Grant voor prof. Harald Schmidt
Prof. Harald Schmidt heeft een ERC Proof of Concept grant ontvangen voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn voor beroerten en andere acute neurodegeneratieve aandoeningen. In 2011 ontving Schmidt een ERC Advanced Investigator Grant (2,3 M€) voor zijn onderzoek naar de rol van oxidatieve stress in het ontstaan van cardiovasculaire ziekten. Dit onderzoek heeft inmiddels een mogelijke nieuwe behandeling voor beroerten ontwikkeld. Dankzij de ERC PoC grant ter waarde van 150 k€ kan hij deze behandelmethode verder optimaliseren, preklinisch testen en een business plan opstellen voor de commerciële ontwikkeling van het medicijn. Daarna kan het worden getest bij mensen.
Beroerten (verzamelnaam voor herseninfarcten en -bloedingen) vormen de tweede doodsoorzaak en zijn de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Er is op dit moment maar één geneesmiddel beschikbaar, maar dit medicijn (antistollingsmedicatie) is slechts matig effectief en heeft meer dan 30 contra-indicaties, met een grote kans op fatale hersenbloeding. Daardoor kan maar liefst 85% van de patiënten met een beroerte niet medicamenteus behandeld worden. Wetenschappers zijn daarom op zoek naar een medicijn dat breed toepasbaar is (geen contra-indicaties, direct toepasbaar bij alle vormen van beroerte, zonder risico op secundaire bloedingen) en zoveel mogelijk de overlevingskans verhoogt en de neurologische schade beperkt. Bij zijn onderzoek in het kader van de ERC Advanced Investigator Grant heeft hij een nieuw therapeutisch principe ontdekt dat aan bovenstaande eisen voldoet. Deze behandeling bestaat uit een combinatietherapie die op drie verschillende plekken ingrijpt in het ziektemechanisme en zo de kans op klinisch succes verhoogt.
Het PoC onderzoeksproject, met de titel ‘SAVEBRAIN - Proof of principle for a first in class neuroprotective therapy in stroke and other acute neurodegenerative conditions’, wordt uitgevoerd in samenwerking met het Fraunhofer Gesellschaft zur Foerderung der angewandten Forschung (Lübeck).
Lees ook
-
Het bouwen van complexe in-vitro modellen
Paul Wieringa (MERLN) ontwikkelt innovatieve modellen om eileiders en endometriose te onderzoeken.
-
Het Societal Impact Project
Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.
-
“Het is geen kwestie van overtuigen.” Maar hoe kan de vaccinatiebereidheid wél worden verhoogd?
Vorig jaar overleden er in ons land tenminste acht personen - het merendeel baby’s - aan kinkhoest, het hoogste aantal sinds de jaren zestig. De trend achter deze tragische statistiek is al jaren aan de gang; steeds minder ouders laten hun kind inenten tegen ernstige infectieziekten, waardoor de...