Enquête: 60% van de UM-studenten heeft alle coronarichtlijnen gevolgd

Op 26 februari bereikte het COVID-19 virus Nederland en op 23 maart werd de lockdown in werking gesteld. Zes studenten van de bachelor Biomedische Wetenschappen ontwierpen een vragenlijst die gericht was op de perceptie van studenten, het gebruik van informatiebronnen en het voldoen aan de richtlijnen van de overheid. Deze vragenlijst is verstuurd naar studenten van alle faculteiten. In totaal ontvingen ze 491 reacties.

In de nacht van 12 maart, toen de UM de sluiting aankondigde in verband met het COVID-19 virus, zat een groep van zes vrienden, alle 2ejaarsstudenten van de bachelor Biomedische Wetenschappen samen. Beatrice Tavelli: "Toen we de situatie erkenden, had ieder van ons een heel andere reactie; sommigen hadden dit al verwacht, anderen schrokken en waren verrast. Ik stelde toen voor om een onderzoek te doen naar de manier waarop de COVID-19 pandemie door de UM-studenten werd ervaren en aangepakt. We zagen het als een grote kans om onze kennis toe te passen en onze vrije tijd te gebruiken om een bijdrage te leveren aan deze situatie. Door de beperkingen van de COVID-19 wisten we dat het moeilijk zou worden om hier samen aan te werken, maar het is ons gelukt.” 

tavelli
boven v.l.n.r.: Beatrice Tavelli, Kim Al Kayal, Nicolaas Neer van; onder v.l.n.r.: Isabella Martins Ribeiro, Xavier Nauts, Janneke Steeghs

Serieuze bedreiging

Ze analyseerden hun gegevens met behulp van een statistiek, waarbij ze zich richtten op de verschillen tussen de UM-faculteiten. Tavelli: "We zagen dat de meeste studenten zich al snel realiseerden dat COVID-19 een ernstige bedreiging vormde en dat ongeveer de helft van de studenten dacht dat ze waarschijnlijk besmet zouden raken met het nieuwe coronavirus. De studenten voelden zich goed geïnformeerd over de situatie en maakten gebruik van betrouwbare informatiebronnen.”
Ongeveer 60% van de studenten volgde alle richtlijnen die door de overheid werden aanbevolen. Hoewel de studenten van alle faculteiten op dezelfde manier reageerden, sprongen de reacties van de FSE-studenten in het oog. Tavelli: "De meeste FSE-studenten vonden zichzelf relatief goed geïnformeerd over de COVID-19-pandemie, ze zochten actief naar informatie en gebruikten betrouwbare bronnen. Hoewel FSE het hoogste percentage had in naleven van de richtlijnen, dachten de meeste FSE-studenten dat het niet erg waarschijnlijk zou zijn dat ze het virus zouden krijgen. Bovendien waren het vooral de FSE-studenten die minder vertrouwden op de UM-updates. De helft van hen vond de COVID-19-gerelateerde UM-updates niet nuttig. Daarnaast vonden we ook dat significant meer FHML-studenten met meer dan drie mensen tegelijk in contact zijn geweest en dat significant minder FASOS-studenten vertrouwden op betrouwbare informatiebronnen.”  

 

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...