Energiezuinige gebouwen door rekening te houden met stofwisseling van vrouwen
Door beter rekening te houden met de warmtevraag van vrouwen, kan een cruciale stap gezet worden naar energiezuinig gebouwenbeheer én meer werkcomfort voor vrouwen. Dat concluderen dr. Boris Kingma en prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt in hun ‘letter’ in Nature Climate Change. Hun pleidooi is onderbouwd door een nieuw biofysisch computermodel, dat niet alleen rekening kan houden met man-vrouw-verschillen, maar ook met bijvoorbeeld slanke of zwaardere individuen. De letter wordt op 3 augustus gepubliceerd.
Het is al langer bekend dat de stofwisseling (lees: warmteproductie) van vrouwen gemiddeld 20-35% lager ligt dan die van mannen. De standaard die het binnenklimaat in openbare en andere gebouwen bepaalt, is echter sinds oudsher gebaseerd op de stofwisseling van een “gemiddelde” man. Het gevolg is dat gebouwen anders gebruikt worden dan verwacht; men zet bijvoorbeeld de thermostaat hoger, drinkt meer thee of koffie, of zet kacheltjes aan. Dit zorgt allemaal voor een hoger energiegebruik.
De huidige standaard rust op berekeningen die de warmtebalans tussen lichaam en omgeving bepalen. Deze is vervolgens gekoppeld aan gemeten thermische comfort van mannen en vrouwen. Op deze manier is de huidige standaard gecorrigeerd naar een gemiddelde comfortabele omgevingsconditie voor mannen en vrouwen.
Het nieuwe biofysische computermodel dat de onderzoekers gebruikten, heeft die correctie niet nodig. Het model berekent de warmtebalans binnen in het lichaam. Door zowel de warmtebalans binnen in het lichaam als tussen het lichaam en omgeving te vergelijken, kan de warmtevraag specifiek voorspeld worden voor subpopulaties zoals mannen en vrouwen, maar ook slanke en zwaarlijvige personen, of individuen. Cruciaal hierbij is dat de juiste stofwisseling gebruikt wordt.
De onderzoeksgroep van prof. Wouter van Marken Lichtenbelt richt zich naast comfort ook op de vraag hoe blootstelling aan temperatuurvariaties de gezondheid kan verbeteren. Zo heeft promovendus Mark Hanssen onlangs aangetoond dat koudeblootstelling zeer gunstige effecten heeft voor mensen met diabetes type 2. Met het nieuwe biofysische model denken de onderzoekers beter in kaart te kunnen brengen welke temperatuurvariaties gunstige gezondheidseffecten kunnen bieden.
Lees ook
-
Sid Penders helpt kinderopvangorganisaties in Zuid-Limburg om gezonde praktijken te implementeren. Als alumnus van Gezondheidswetenschappen/Global Health en PhD-kandidaat monitort en evalueert Sid een lerend netwerk van kinderopvangorganisaties. De aangesloten organisaties bundelen hun krachten en leren van elkaar op het gebied van gezonde praktijken en gezond beleid. Deze best practices worden geïmplementeerd in kinderopvangorganisaties om de kwaliteit van de zorg voor kinderen in hun eerste ontwikkelingsjaren te verbeteren.
-
Professor Rob Bauer, hoogleraar Finance van de Maastrichtse School of Business and Economics en houder van de Peter Elverding leerstoel, is de winnaar van de Greening Finance Prijs 2024. Deze prestigieuze prijs is uitgereikt door de Universiteit Oxford.
-
Het totale aantal studenten aan de Universiteit Maastricht zal dit jaar waarschijnlijk nog licht toenemen tot ruim 23.000. Vanwege een daling van het aantal nieuwe studenten – de instroom – met naar schatting 3%, vlakt die groei wel af. Ook de verhouding tussen Nederlandse en internationale studenten stabiliseert: onder de nieuwe lichting neemt het aandeel Nederlandse studenten iets toe. Nog steeds komt een groot deel van de studenten uit de ‘eigen’ Euregio, ruim 50% van de studenten is afkomstig uit het gebied binnen een straal van 100 kilometer van Maastricht.