Eerste twee TEFAF Fellowships toegekend

Dit jaar zijn voor het eerst twee TEFAF Fellowships toegekend aan PhD studenten van GROW (School voor Oncologie en Ontwikkelingsbiologie in Maastricht UMC+). Femke Ehlers en Nicky Beelen krijgen de kans om een deel van hun onderzoek uit te voeren in het gerenommeerde lab van de TEFAF Honorary Chair, Professor dr. Lisa Coussens in Oregon Health and Science University Knight Cancer Center.

Femke Ehlers gaat zes maanden naar OHSU Knight Cancer Center voor de karakterisering van natural killer (NK) cel-borstkankercellen interactie met behulp van state-of-the-art beeldvormingstechnieken om klinisch effectieve NK-celtherapie voor borstkanker te ontwikkelen.

Nicky Beelen bezoekt de groep van prof. Coussens gedurende 12 maanden om het immuuncelrepertoire bij borstkanker te profileren en de cytotoxische versus pro-tumorfuncties van NK-cellen en de interacties met extracellulaire blaasjes te bestuderen.

Femke vertrekt in september 2019 naar Oregan, Nicky volgt januari 2020. Zij zullen hun ervaringen delen tijdens de jaarlijkse GROW Science Day.

Sinds 2006 ondersteunt de European Fine Art Fair (TEFAF) internationale samenwerking in kankeronderzoek door een speciale leerstoel Oncologie te financieren voor gasthoogleraren van GROW. Dit is het eerste jaar dat er ook Fellowships gekoppeld worden aan deze leerstoel. TEFAF Chair prof. Lisa Coussens en prof. Manon van Engeland (GROW) hebben de twee Fellowships begin mei bekend gemaakt.

Lees ook

  • Wetenschappers van het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht en van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd om een embryostructuur van een menselijke eeneiige tweeling te kweken uit louter stamcellen, zonder een eicel of spermacel te gebruiken. Dankzij deze kweek zien wetenschappers nu voor het...

  • Wetenschappers van het Maastricht MultiModal Molecular Institute (M4I) ontwikkelden de afgelopen jaren hun ‘intelligente operatiemes’, oftewel iKnife. Het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft nu voor de verdere ontwikkeling van deze techniek ruim 2 miljoen euro beschikbaar...

  • Levende hersenen in een laboratorium en onderzoek naar internetvrijheid. Maar liefst twee wetenschappers van Universiteit Maastricht zijn dit jaar genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Breng jij ook je stem uit?