Eerste Imaging Engineers zien hun diploma
Deze zomer haalden de eerste studenten de finish van de masteropleiding Imaging Engineering. Ze zijn blij met de kans die ze kregen om als één van de eersten mee te doen met deze wereldwijd unieke opleiding die de wetenschap en technologie achter imaging combineert. Hun formule voor succes: chocola.
Theo Visvikis en Stefanos Zoidis wisten allebei vooraf dat ze bij de eerste lichting studenten van de master Imaging Engineering hoorden. Theo haalde zijn bachelordiploma in 2021 en was zelfs bereid een jaar te wachten voor hij in 2022 aan de master kon beginnen. “Het combineren van verschillende imagingtechnieken trok me altijd al aan. Daarom was ik bijzonder geïnteresseerd in Imaging Engineering. Omdat er zoveel meer aan bod kwam dan alleen chemie, overtrof de opleiding mijn verwachtingen." Stefanos vult aan: “Ik wil de interactie tussen moleculen en moleculaire structuren bestuderen, iets wat niet lukt met klassieke chemie, maar wel met imagingtechnieken”.
Uniek
"Met biochemie kun je de functie van biologische moleculen verklaren, imaging engineering gaat een stap verder", zegt Theo. "We kunnen de herkomst van een molecuul achterhalen en ook zien hoe zijn functie verandert, bijvoorbeeld bij ziekte.” Stefanos heeft een tip voor aanstaande masterstudenten: "Als je het leuk vindt om met apparaten te werken en je met eigen ogen het resultaat van je werk wilt kunnen zien, dan zou ik de carrière als imaging engineer overwegen. Er is, volgens mij, geen enkele andere opleiding zoals deze in de wereld.”
Hoe zit het nu met de chocola? Theo: "Stephanos en ik deelden elke dag, na onze lessen een reep chocola terwijl we onze opdrachten zo snel mogelijk probeerden te maken."
Summer School
Hoewel alles aan de opleiding nieuw was, vond Theo dat deze best vlot verliep. Zijn docenten zien echter ruimte voor verbetering. Één van hen is Sebastiaan van Nuffel, wetenschapper bij het Maastricht MultiModal Molecular Imaging Institute (M4i). "Vanwege het multidisciplinaire karakter van de master is het bijna niet mogelijk de perfecte bachelor te vinden. Ze hebben een vooropleiding met een focus op de techniek of de (bio)chemie. Ze hebben daarom onze hulp nodig om ontbrekende kennis bij te spijkeren. Omdat de eerste cohorten klein waren, lukte dat tijdens het reguliere programma. Voor toekomstige cohorten werken we aan een summer school, zodat alle studenten vooraf hun kennis op peil kunnen brengen.”
Lichaam en Ruimte
Programmadirecteur Gavin Hazell is blij met het programma en de eerste afstudeerders. "De meerderheid van onze studenten vertelt me dat ze daadwerkelijk in het vakgebied van imaging engineering aan de slag willen, bijvoorbeeld in de moleculaire levenswetenschappen of de ontwikkeling van nieuwe microscopen of zelfs telescopen." (De allereerste praktijkopdracht die de studenten kregen was het bouwen van een telescoop.)
Hazell wil de master verbeteren aan de hand van de feedback die hij van studenten kreeg. De opleiding heeft als het ware meer body en ruimte nodig. “Het curriculum gaat meer aandacht besteden aan biomedische imaging en meer, ook nieuwe, imagingtechnieken.” Daarnaast denk ik dat kunstmatige intelligentie van waarde is bij het aanpakken van wetenschappelijke vraagstukken binnen imaging engineering.”
Imaging Engineering
Imagingtechnieken brengen microscopische processen in beeld. De microscoop is het bekendste voorbeeld, maar ook MRI-scanners, röntgenapparatuur, elektronenmicroscopen en massaspectrometers zijn instrumenten die materialen tot op de schaal van atomen in beeld brengen.
Imaging Engineers rekken het gebruik van technieken op zodat deze meer kunnen dan hun gebruikelijke toepassingen. Een dokter, bijvoorbeeld maakt met een MRI-scanner foto’s van een tumor, terwijl een imaging engineer met dezelfde techniek de chemische samenstelling van structuren in de tumor kan achterhalen. Nog een voorbeeld, scheikundigen gebruiken massaspectrometers voor chemische analyses, imaging engineers gebruiken de techniek voor in beeld brengen van een tumor en tegelijkertijd de biochemische processen daarin.
De ontwikkeling en verbetering van imagingtechnieken horen tot de taken van imaging engineers, net als het bedenken en perfectioneren van experimenten die wetenschappers met de apparatuur kunnen doen. De unieke masteropleiding Imaging Engineering leidt engineers op die met innovatieve methoden onze blik op de wereld steeds gedetailleerder maken.
Gelukkig doen zich twee kansen voor waarmee Hazell zijn plannen kan uitvoeren. “Onze collega’s in het Department of Advanced Computer Sciences hebben een wereld aan kennis over kunstmatige intelligentie, zowel op het gebied van onderzoek als onderwijs. Dankzij de aanstaande fusie tussen het MUMC+ en de universiteit, kunnen we nog intensiever samenwerken met de medische staf van het ziekenhuis.”
Hazell streeft naar meer aandacht voor toegepaste vakken. "Onze opleiding geeft les in echt zeer geavanceerde imagingtechnieken, we lopen hierin voorop. Onze studenten zullen dus moeten leren om over deze nieuwe technieken te communiceren met hun toekomstige niet-technische collega’s, zoals artsen. Alleen zo kunnen ze de wensen van onderzoekers omzetten in innovatieve oplossingen. Daarom wil ik wat meer aandacht voor toegepaste imaging engineering.”
Van Nuffel is blij met de recent afgestudeerde studenten. “Het lukte ons om hun interesse in zowel het vakgebied Imaging Engineering als de wetenschap te behouden. Theo en Stefanos, bijvoorbeeld, starten beiden een carrière als promovendus. Los hiervan is het fantastisch om te zien hoe de studenten de afgelopen jaren groeiden. Terwijl je gewoon je dagelijkse werk doet als docent, realiseer je je niet hoe je werk het leven van de studenten beïnvloedt. Het raakte me daarom toen de studenten en hun ouders ons tijdens de diploma-uitreiking bedankten. Pas toen besefte ik de impact die we op hun levens hebben.”
Lees ook
-
Vanaf 1 september is het Innovation Center for Artificial Intelligence officieel een samenwerkingsverband tussen 18 Nederlandse kennisinstellingen, waaronder de Universiteit Maastricht
-
“We zijn pioniers van een nieuwe tak van engineeringwetenschappen, niet alleen voor Maastricht, maar voor de wereld.” Zegt Francesco Ferrari over de groep van dertien studenten, waaronder hijzelf, die in juli als eerste het bachelordiploma Circular Engineering kreeg.
-
De Universiteit Maastricht ontving subsidies voor drie van de tien onderzoeksprojecten die van start gaan in het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL.