Diversiteit in beeldverhaal op de Tapijnkazerne

Een intrigerende serie fotoportretten siert de gevel van de gerenoveerde Tapijnkazerne, de nieuwe aanwinst van de Universiteit Maastricht. De foto’s, waaronder die van UM-studenten, zijn afgedrukt onder de dertig meter lange luifel bij de hoofdingang en tonen een belangrijk thema van de universiteit: diversiteit.  

‘Screening diversity' is de naam die de Nederlandse fotograaf Robin de Puy aan het kunstwerk gegeven heeft. Haar doel was "diversiteit zichtbaar en tastbaar te maken, niet door te focussen op verschillen tussen mensen, maar door het vieren van hun overeenkomsten".

De foto's benadrukken "aspecten van het mens-zijn waar iedereen - waar je ook vandaan komt – weet van heeft. Denk aan liefde, angst, focus, puberteit, vergrijzing, talent, durf, etc. Studenten nemen een centrale plaats in dit verhaal in".

De schermen met fotoportretten zijn aangebracht in opdracht van de Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC), opgericht om de werk- en studieomgeving in de UM-gebouwen te verrijken met kunstwerken. De commissie heeft de renovatie van de Tapijnkazerne, en met name de toevoeging van een souterrain over de gehele lengte van het hoofdgebouw, aangegrepen om "spannende beelden" te laten zien van wat de UM wil zijn: “inclusief, innovatief, internationaal en stevig verankerd in de stad Maastricht.”

De Tapijnkazerne, met het beeldverhaal van Robin de Puy, was het decor van de Opening Academisch Jaar 2020/21.

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Maastrichtenaar Stefan Vrancken (50). Stefan werkt als toegevoegd notaris, maar duikt in de tijd die hij daarnaast...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...