De Universiteit Maastricht en Europa

Aan de vooravond van de viering van het 25 jaar Verdrag van Maastricht nam de UM alvast een voorproefje met drie ‘Europa events’.  Een fotoverslag van deze events vindt u onder aan de pagina.

Europese topconferentie

Europe calling

Onder de titel Europe Calling worden door de Provincie Limburg en de gemeente Maastricht diverse bijeenkomsten georganiseerd, waaronder de EU topconferentie EU & ME afgelopen vrijdag 9 december. Onder andere Jean Claude Juncker (Voorzitter van de Europese Commissie), Martin Schulz (Voorzitter van het Europees Parlement), Jeroen Dijsselbloem (Minister van Financiën van Nederland en voorzitter van de Eurogroep) en Herman van Rompuy (Oud-EC-voorzitter) namen deel. Ook de UM was vertegenwoordigd. Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis en Europese integratie en Bruno de Witte, hoogleraar Europees recht namen deel aan paneldiscussies.

Jeroen Dijsselbloem in gesprek met UM-studenten

Na afloop van de conferentie bracht Jeroen Dijsselbloem een bezoek aan de UM om met studenten in discussie te gaan over wat de uitdagingen en de kansen voor de EU zijn. Ook de gevolgen van de Brexit op de economische en politieke processen in Nederland kwam aan de orde.

Kijk naar het video-verslag van de discussie tussen Jeroen Dijsselbloem en de UM-studenten.

Frans Timmermans over de toekomst van Europa

Een dag eerder op 8 december was de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans op uitnodiging van de Europese Commissie en University College Maastricht te gast voor de Citizen's Dialogue. In de Maastrichtse Bonbonnière ging hij met de zaal een dialoog aan over het belang van Europa en hield hij een pleidooi voor solidariteit en vertrouwen.

Bekijk hier  het video-verslag van de Citizen's Dialogue met Frans Timmermans.

U kunt ook een video-reportage van de hele avond bekijken.

Lees ook