De Universiteit Maastricht en Europa
Aan de vooravond van de viering van het 25 jaar Verdrag van Maastricht nam de UM alvast een voorproefje met drie ‘Europa events’. Een fotoverslag van deze events vindt u onder aan de pagina.
Europese topconferentie

Onder de titel Europe Calling worden door de Provincie Limburg en de gemeente Maastricht diverse bijeenkomsten georganiseerd, waaronder de EU topconferentie EU & ME afgelopen vrijdag 9 december. Onder andere Jean Claude Juncker (Voorzitter van de Europese Commissie), Martin Schulz (Voorzitter van het Europees Parlement), Jeroen Dijsselbloem (Minister van Financiën van Nederland en voorzitter van de Eurogroep) en Herman van Rompuy (Oud-EC-voorzitter) namen deel. Ook de UM was vertegenwoordigd. Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis en Europese integratie en Bruno de Witte, hoogleraar Europees recht namen deel aan paneldiscussies.
Jeroen Dijsselbloem in gesprek met UM-studenten
Na afloop van de conferentie bracht Jeroen Dijsselbloem een bezoek aan de UM om met studenten in discussie te gaan over wat de uitdagingen en de kansen voor de EU zijn. Ook de gevolgen van de Brexit op de economische en politieke processen in Nederland kwam aan de orde.
Kijk naar het video-verslag van de discussie tussen Jeroen Dijsselbloem en de UM-studenten.
Frans Timmermans over de toekomst van Europa
Een dag eerder op 8 december was de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans op uitnodiging van de Europese Commissie en University College Maastricht te gast voor de Citizen's Dialogue. In de Maastrichtse Bonbonnière ging hij met de zaal een dialoog aan over het belang van Europa en hield hij een pleidooi voor solidariteit en vertrouwen.
Bekijk hier het video-verslag van de Citizen's Dialogue met Frans Timmermans.
U kunt ook een video-reportage van de hele avond bekijken.
Een foto-impressie van de gebeurtenissen
















Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, tijdens de Citizen's Dialogue op 8 december.
Het publiek in dialoog met Frans Timmermans over het belang van Europa.
Het debat met Frans Timmermans werd gemodereerd door Mathieu Segers, hoogleraar Contemporary European History and European Integration en decaan van University College Maastricht.
De Citizen's Dialogue vond plaats in La Bonbonnière, Maastricht.
Vragen die tijdens de avond speelden: waar willen we heen? Wat is het nut van grenzen, en het gevaar van muren? Waarom zijn solidariteit, verbinding en vertrouwen zo belangrijk en hoe gaan we dat in Europa goed met elkaar regelen?
EU & ME topconferentie op vrijdag 9 december.
Jean Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Lees hier zijn speech.
Gordon Bajnai, voormalig premier van Hongarije, Paul de Grauwe, econoom en docent aan London School of Economics and Political Science (LSE), Klaas Knot, President van de Nederlandse Bank en Mathieu Segers, hoogleraar Contemporary European History and European Integration en decaan van het University College Maastricht vormden het panel tijdens het ochtendprogramma.
Gouverneur Theo Bovens en Jean-Claude Juncker.
Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement. Lees hier zijn speech.
Tijdens het middagprogramma werd het panel gevormd door Maria João Rodrigues, lid van het Europees Parlement en vicepresident van de S&D Group, George Papaconstantinou, voormalig minister van Financiën in Griekenland, Bruno de Witte, hoogleraar European Law aan de Universiteit Maastricht en Janis Emmanouilidis, opleidingsdirecteur van het European Policy Centre (EPC).
Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep in debat met UM-studenten. De avond werd gemodereerd door Peter Schotman, vice-decaan van de School of Business and Economics.
Eerder op de dag gaf Dijsselbloem een speech tijdens de EU & ME topconferentie, die hier te lezen is.
De Q&A met Dijsselbloem maakte onderdeel uit van de Ambassador Lecture Series, georganiseerd in samenwerking met studievereniging SCOPE Economics.
De minister kreeg veel vragen van de studenten over de kansen en uitdagingen van de EU.
Vraagstukken die aan bod kwamen gingen o.a. over de toekomst van de Eurozeone, fiscaal beleid en de gevolgen van Brexit.
Dijsselbloem gaf de studenten ook advies mee: "Werk hard, ga veel van de wereld zien en houd in gedachten dat het altijd beter is om samenwerking te zoeken met anderen."